Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Najbogatiji čovek u Singapuru stvorio silu: Lajon Siti pred krunisanjem, o tituli odlučuje gol-razlika

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.10.21. | 08:20

Drama u poslednjem kolu: Mornari i Albireks Nigata S imaju po 45 bodova, a Sejlorsi su na pol-poziciji i sve imaju u svojim rukama

Kažu da sve ima svoj kraj, pa tako i 26. sezona singapurske profesionalne fudbalske lige koja se završava danas. Posle osam meseci borbe samo dva tima su ostala u trci za titulu nacionalnog prvaka - Lajon Siti Sejlors i Albireks Nigata S, koja brani trofej.

Obe strane imaju isti broj bodova posle 20 odigranih rundi, po 45, a Mornari ulaze u poslednji dan na pol-poziciji zbog superiornije gol-razlike (+35) u odnosu na Bele labudove (+31). Ukoliko i nakon finalnog 21. kola takmaci budu bodovno poravnati o tituli će odlučiti upravo gol-količnik, i to će biti prvi put od 1998. godine kada je Singapur Armd Forsis osvojio krunu ispred Tanjong Pagar Junajteda. Treća stvar koja se posmatra prilikom izjednačene situacije je broj postignutih golova, a Lajon Siti ih trenutno ima devet više.

Izabrane vesti

11.30: (1,22) Lajon Siti Sejlors (6,25) Balestijer Kalsa (10,0)

Mornari dočekuju Balestijer, koji je šestoplasiran i bez šansi da se domogne izlaska na međunarodnu scenu. Lajon Siti je bez poraza protiv današnjeg rivala na četiri prethodna susreta, a njihov poslednji dvoboj završen je 1:1 u avgustu. Prethodno su Mornari beležili pobede visokim rezultatima (4:1, 5:2, 7:1). Što se tiče forme, Balestijer je pobedio u tri od poslednjih pet ligaških mečeva, ali nema nijedan trijumf u gostima na 10 ovosezonskih utakmica. Za to vreme Sejlorsi su nanizali 17 utakmica bez poraza, što je klupski rekord.

Lider u duel ulazi bez dva veoma važna šrafa trenera Kim Do Huna, nekada vrsnog korejskog napadača i reprezentativca, koji je prošle sezone odveo Ulsan do osvajanja Azijske Lige šampiona. Defanzivac Žorž Felipe i napadač Stipe Plazibat su povređeni, a koliko je to veliki problem za Lajon Siti govori podatak da su Brazilac i Hrvat kandidati za nagradu igrača godine. Felipe je postigao pet golova, dok je Plazibat uz 14 pogodaka upisao i sedam asistencija.

SINGAPURSKI MILIJARDER ULAŽE VELIKE SVOTE U NAMERI DA NAPRAVI IMPERIJU, DEGENEK GA ODBIO, LALIĆ ŠEF AKADEMIJE

Lajon Siti juri treću titulu prvaka, a prvu otkako je klub kupio najbogatiji čovek u zemlji. Singapurski milijarder Forest Li pazario je februara 2020. Houm Junajted, sa namerom da napravi silu Jugoistične Azije. To je bila vest koja je iznenadila lokalnu fudbalsku zajednicu - novo ime, novi dresovi, novi grb i, u suštini, novi klub.

Proletos je Lajon Siti napravio revoluciju u tamošnjem fudbalu. U prošlom prelaznom roku oborio je sve rekorde, pošto je iz Rio Avea kupio Dijega Lopeza za 1.800.000 evra. Do tada su se transferi u Singapuru merili šestocifrenom cifrom, i to baš retko. Jedna od meta Mornara bio je i štoper Crvene zvezde Miloš Degenek, za kojeg je Li želeo da iskešira Beograđanima oko 1.700.000 evropskih novčanica, ali reprezentativac Australije nije bio raspoložen za saradnju.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Da priča oko razvoja "pije vodu" ilustruje i investiranje u omladinsku selekciju i novi trening centar koji se uveliko gradi. Biće gotov u aprilu iduće godine i sadržaće, između ostalog, pet velikih terena, teretanu, hotel za igrače... Zanimljivo je da je u Lajon Siti Sejlorsu šef omladinske akademije Beograđanin Luka Lalić, trener sa iskustvom rada u holandskom Fajenordu.

BRANILAC TITULE POSRNUO, TRAČAK NADE ZA JAPANACE

Beli labudovi bili su do pre dve runde nadomak osvajanja pete šampionske krune u proteklih šest sezona. Imali su četiri boda više od Lajon Siti Sejlorsa, ali su odigrali dva puta nerešeno i Mornari su ih prestigli zbog superiornijeg gol-količnika. Zato u poslednjem kolu Albireks Nigata S, inače filijala japanske Albireks Nigate, mora da pobedi Tanjng Pagar na gostovanju sa ogromnom razlikom, i da se pritom nada da će lider da kiksne ili pobedi minimalnim ishodom. Mornari imaju za četiri pogotka bolju gol-razliku.

Otkud japanski sastav u Singapuru? Naime, čelnici tamošnjeg prvenstva 2003. godine rešili su da ojačaju najkvalitetnije domaće takmičenje dovođenjem klubova iz Kine, Bruneja, Francuske, Japana, Malezije i Južne Koreje, a stranci su se čak u sedam navrata peli na tron. Danas mogu i osmi, ali je to teže ostvariv scenario.

Albireks je jedini poraz ove sezone doživeo upravo od Tanjong Pagara u avgustu, kada je bilo 2:1, što je bila prva pobeda Jaguara u ligi nad Belim labudovima posle 18 neuspelih pokušaja. Zanimljivo, Tanjong u ovoj kampanji nijednom nije trijumfovao na domaćem terenu, pošto je ostvario pet remija i četiri poraza, uz gol-razliku 11:25.


tagovi

Singapur 1Lajon Siti SejlorsAlbireks Nigata S

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara