Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Najčudnija liga u Južnoj Americi: Na pet bodova od titule, a na tri od ispadanja

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.08.21. | 22:00

Prvenstvo Venecuele se igra u neobičnom, eksperimentalnom sistemu. To nam donosi veliko uzbuđenje, jer nekoliko utakmica pravi razliku između toga da li će klubovi da se bore za titulu ili će da ispadnu iz lige

Pandemija koronavirusa poremetila je kompletan fudbalski svet. Gotovo da nema dela planete na kojem je prvenstvo proteklo normalno, utakmice su se odlagale, šampionati otkazivali… Tako je Fudbalski savez Venecuele doneo odluku da niko ne ispadne iz lige, pa je ona za ovu sezonu proširena na 21 učesnika. Tada je uveden jedan neobičan, ali zanimljiv sistem takmičenja.

Liga je podeljena na tri divizije od po sedam ekipa, raspoređeni po geografskoj lokaciji. Igraju se Sentral, Oksidental i Orijental, a unutar njih se ekipe međusobno sastaju svaka sa svakom po četiri puta. Dakle, odigraće se u toj fazi ukupno 28 kola.

Izabrane vesti

23.15: (2,25) Jarakujanos (3,05) Sarabobo (3,25)

Sada su sve ekipe odigrale između 15 i 16 mečeva, dakle prešli smo malo više od pola takmičenja. Posle toga će prva dva tima iz svake divizije da igraju u plej-ofu, takozvanom heksagonu, a treći i četvrti u razigravanju za dva mesta Kopa Sudamerikani.

U međunarodna takmičenja plasiraće se svih šest timova iz šampionskog heksagona, a oni će za titulu da se bore kroz 10 kola. Za ispadanje iz lige konkurisaće po jedan najslabiji tim iz svake divizije, s tim što će najbolji od njih imati priliku da kroz plej-aut sa trećeplasiranom ekipom iz Segunde izbori opstanak.

Divizija Oksidental je praktično već dala jednog novog drugoligaša. Truhiljanos posle 15 kola nema nijedan osvojen bod, a teško da će ta situacija da se popravi nešto drastično. Isto tako, u Orijentalu je Karakas uspeo da se izdvoji na vrhu tabele, a LALA je najozbiljniji kandidat za dno, tako da ćemo i tu da gledamo nešto manje drame.

Jedino je u Sentralu potpuno sve otvoreno. Od prvog do poslednjeg mesta na tabeli razlika je samo 10 bodova i situacija se menja iz kola u kolo. Upravo tu se i igra noćas (23.15 časova) jedan meč, između timova koji gotovo jednako konkurišu za prvo i poslednje mesto.

Domaćin Jarakujanos je trenutno četvrti sa 19 bodova, a Sarabobo peti, sa poenom manje. Drugoplasirana La Gvaira beži im pet, odnosno šest poena, a poslednjeplasirani Puerto Kabeljo zaostaje samo tri, odnosno dva boda. Zato, svaka pobeda u Sentralu nosi ogromnu vrednost, jer čak ni lider Gran Valensija nije uspela značajnije da se odvoji na tabeli.

01.30: (1,87) Deportivo Tahira (3,40) Estudijantes de Merida (4,00)

Jarakujanos ima jednu pobedu, ali i jedan poraz više od Saraboba posle 15 odigranih utakmica, gosti su malo više mečeva remizirali. Već su se sastali dva puta ove sezone, a zanimljivo da je na oba duela slavila ona ekipa koja je bila gost. Sarabobo je bio bolji u maju sa 2:1, ali je zatim na svom terenu poražen 5. jula sa 1:0.

Između ta dva meča Jarakujanos je smenio trenera, umesto Amerikanca Danijela Farara postavljen je domaći stručnjak Antonio Franko. Farar je dobio otkaz posle četiri uzastopna poraza, a Franko je od dolaska na 10 utakmica ostvario po četiri pobede i remija, a samo dva poraza. Jedan od njih baš u prošlom kolu, od Gran Valensije sa 1:0.

Pod Frankom je Jarakujanos samo dva puta uspeo da sačuva svoju mrežu netaknutom, ali je i samo jednom primio više od jednog gola, kada je savladao La Gvairu sa 3:2.

Sarabobo je pobedio na poslednja dva meča, Laru i La Gvairu sa po 2:0, a pre toga nije uspeo da zabeleži pobedu na sedam uzastopnih utakmica.


tagovi

VenecuelaJarakujanosVenecuela 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara