Najslabiji i najvažniji

Vreme čitanja: 7min | pet. 31.07.20. | 09:10

Šampionat Srbije koji kreće večeras mogao bi da odredi sudbine mnogih klubova...

Pauza je bila suviše kratka da bismo mogli da kažemo kako smo ga se uželili. Sezona prekinuta pa skraćena usled pandemije koronavirusa, završena je 20. juna. Samo mesec i kusur dana kasnije srpski fudbal nam se vraća. I to u značajno izmenjenom ruhu.

Novina je nekoliko. Pre svega – broj klubova (20), po čemu stajemo uz rame najjačim šampionatima Evrope (Španija, Engleska, Italija). A tu je i novi sistem takmičenja, jer posle ukidanja podele bodova prošle sezone, sada su ukinuti plej-of i plej-aut. Dakle, pred nama je maratonskih 38 kola, pa kom opanci, kom obojci.

Izabrane vesti

Fudbalski patroni još su propisali da od ove sezone svaki tim mora da počne utakmicu sa dvojicom “bonus igrača” (momci rođeni iza 1, januara 1999), te da još najmanje dvojicu ima na klupi.

Od svih novina oči – a i razum - najviše bode ova o broju klubova u elitnom rangu. Pred devizom “jedino fer rešenje” zanemaren je aksiom koji na najbolji način definiše srpski fudbal već duži niz godina i u najprostijem obliku glasi: od Subotice do Surdulice najviše je pet ili šest klubova što mogu da ispoštuju najminimalnije uslove poslovanja u modernom fudbalu.

“Zadovoljeni su apetiti klubova, ni ja ništa protiv nemam“, kazao je na dan usvajanja kontroverzne odluke prvi čovek srpskih superligaša Dragomir Lazović i udario “pečat” na odluku koja nije doživela ozbiljnu debatu u domaćim fudbalskim krugovima.

Javnosti je posle ostalo samo da premerava uzduž i popreko najmanje države Evrope i sveta i traži slične primere. Broj stanovnika i kvadratni kilometri na jednu stranu - broj klubova u eliti na drugu. Ne nađoše slične, pa tako u novu sezonu ulazimo kao raritetno (svetsko) fudbalsko čudo.

Ideja je da se obim Superlige vrati na staro već od sezone 2021/22. To u prevodu znači da šest klubova mora da ispadne. Sve pod pretpostavkom da samo dva tima ulaze iz Prve lige Srbije, kako je projektovano. Dve su škole mišljenja: prema prvoj, činjenica da će se pola lige boriti za opstanak mogla bi da donese uzbuđenje u takmičenje i spreči “lov u mutnom”. To su oni običaji i navike za koje bi srpske fudbalske glavešine volele da kažu da su relikt nekih prošlih vremena, ali nikako im to ne polazi za rukom.

(Potvrdila sezona za nama, zar ne? Tu su i neke zvanične presude za muljatore. Doduše među prvoligašima)

Prema drugoj, nije nam bila potrebna ova korona-kriza da rasteramo i ono malo publike sa stadiona. U srž? Koga će posle Lige šampiona ili Lige Evrope (pa još ako se naši najbolji klubovi domognu grupnih faza) zanimati da gleda...

Da se neko ne uvredi, nije to suština... Ali zbilja, do decembra bismo već mogli da imamo prežaljene, s mrvicama na kontu. Nove-stare prvoligaše...

Zvezdina titula na talonuZvezdina titula na talonu

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa, razume se, nije zaobišla ni naše klubove. Da li će svi dočekati kraj prvenstva? Ko bi smeo da se opkladi... Šta će biti na jesen? Još jedna “sitnica” što temelji ovu drugu školu mišljenja i ocenu da je pred nama možda i najslabiji šampionat u poslednjih 15 godina.

“Situacija je teška, nema šta da se krije. U kontaktu sam sa svim klubovima, teško je svima, od Zvezde, Partizana pa sve do Novog Pazara. Svi smo u istoj koži, pokušavamo da se zaštitimo od korone, poštujemo mere koje donosi država, prilagođavamo se trenutku, ponešto i sami osmislimo. Videćemo, nadam se da će se situacija sa pandemijom primiriti. Nažalost, na startu bez navijača, ali tako mora. Nije bezbedno", govorio je nedavno Lazović.

Zanimljivo kako je subina uredila da bi najslabije prvenstvo Srbije od samostalnosti moglo ujedno da bude i najvažnije. Nije bilo tako davno kada smo naveliko i naširoko pisali o trećem Uefinom takmičenju (Konferencijska liga) koje bi trebalo da počne da odvaja “žito od kukolja”. Ako sve ostane kako je prvobitno planirano, LE2 (kako je mnogi zovu) kreće od leta 2021, a to znači da je ova sezona kvalifikaciona. Pošto se Superliga nije “ugurala” u TOP 15 liga Evrope Srbija je praktično izgubila prohodnost do Lige Evrope kroz šampionat. U najkraćem, prvak naše zemlje bi od leta 2021. mogao da računa na ozbiljan evropski fudbal (Liga šampiona i Liga Evrope), dok sve ostale verovatno čeka velika bitka za preživljavanje. Detaljno objašnjenje OVDE.

UEFA se, međutim, usled velike krize duže vreme ne oglašava povodom Konferencijske lige i nije sigurno da će to takmičenje krenuti iduće godine. U slučaju da njen start bude odložen za 2022. Srbija bi dobila još jednu šansu da napreduje na rang listi i dokopa se 15. mesta. Ali šanse za tako nešto nisu velike...

Prvi preduslov da naša zemlja napravi ozbiljniji pomak na pomenutoj Uefinoj listi jeste da pored Zvezde i Partizana makar još jedan srpski klub počne da redovno osvaja bodove u Evropi. Mnogi u TSC-u vide ozbiljan potencijal za budućnost. Klub iz Bačke Topole ima snažnu organizacionu potporu i ukoliko napravi iskorak, kao što je do sada pravio svake godine, nema sumnje da će biti odmah uz večite rivale na tabeli.

Detalj sa meča TSC - Crvena zvezdaDetalj sa meča TSC - Crvena zvezda

O tome koliko je TSC ozbiljan govori pobeda nad Crvenom zvezdom u trci za mladog vezistu iz Inđije Mihajla Banjca. I plaćeno obeštećenje od oko 100.000 evra. Za srpske uslove veliki posao...

TSC je doveo i Damjana Dostanića iz Ajaksa, te još nekoliko mladih igrača sa domaćih terena. Nije pustio nikoga od nosilaca igre.

Kada govorimo o kandidatima za Evropu – izvesno je da se ni ove godine niko neće petljati sa Zvezdom i Partizanom u borbi za titulu - među najozbiljnije spadaju još Vojvodina i Čukarički, dok bi subotički Spartak mogao da predstavlja prijatno iznenađenje.

Voša je zarađela s pojačanjima poslednjih dana (Novica Maksimović, Vladimir Kovačević...) ali ima velikih problema u upravi koja se praktično raspada. Kao rezultat sukoba na realciji sportski direktor – trener (Nikola Lazetić – Nenad Lalatović) klub je napustio predsednik Vojislav Gajić. Od toga kako će cela situacija biti razrešena mogla bi da zavisi sezona kluba iz kog su, na krilima pesme posle osvojenog Kupa Srbije, a pre samo nepunih mesec dana, stizale “pretnje” da će novosadska Stara dama u borbu za titulu.

Čukarički će se truditi da nastavi svoju politiku promocije mladih igrača, doduše opasno pojačan Danilom Pantićem iz Čelsija. Spartak je zadržao trenera Gaćinovića i gotovo čitav drugi deo prošle sezone pripremao ekipu za ono što ga čeka u novoj.

Radnički iz Niša zakasnio je s početkom priprema. Iz raznih objektivnih i subjektivnih razloga (čaršija u celu priču uključuje i neke političke odnose, mada se i prošla sezona može uzeti za putokaz pada) Nišlije ne spadaju više u TOP 3 i teško će moći uz skute topčiderskih velikana. Mada treba konstatovati da su ih pojačala neka proverena superligaška imena, poput Nenada Gavrića i Nikole Aksentijevića, odnosno štopera dvometraša Žarka Markovića, nekadašnje želje Crvene zvezde i Partizana.

Radnički više nije u TOP 3Radnički više nije u TOP 3

Napredak se raspao organizaciono i finansijski odlaskom Marka Miškovića; Javor dobio mir, pošto je Visla konačno uplatila 200.000 evra na konto obeštećenja za Nikolu Kuveljića; Rad ostao bez prvog strelca Andrije Kaluđerovića i jednog od ponajboljih igrača Nemanje Petrovića.

Inđija je prošle sezone imala budžet od tek nekoliko desetina hiljada evra. Ove je situacija malo bolja, stiglo je nekoliko bivših igrača Zvezde i Partizana. Među najzvučnijim pojačanjima svakako su Jovan Krneta i Eliomar Silva.

Proleter se finansijski lepo obezbedio prodajom mladog krilnog napadača Petra Karaklajića u AEK, a na izlaznim vratima je i Aleksa Pejić. Igrački, to će verovatno biti slabiji tim neko lane, međutim kasa puna. A to ponekad u Srbiji ume da bude presudno.

U najveće nepoznanice spadaju novajlije Zlatibor, OFK Bačka, Metalac... Najbolji tim Prve lige – Grafičar, nije se obreo u eliti. Zarad mira u kuća – bolje, složiće se i čelnici kluba i oni vodeći u fudbalskoj organizaciji, s obzirom da se radi o Zvezdinoj filijali. Mesto Ljubičastih sa Topčiderske zvezde zauzeo je Novi Pazar. Pazarci su upali po propozicijama koje je Fudbalski savez Srbije doneo proletos – ko više plati taj igra. To nesrećno i nespretno rešenje s raspisivanjem tendera ostalo je nekako u drugom planu usled zaraze koja se širila (utisak je, pritom, da je sve odrađeno nedovoljno transparentno), ali očito će predstavljati način na koji će se ubuduće popunjaviti lige u Srbiji.

A ako ćemo o Novom Pazaru i sportskom aspektu cele priče pitanje je samo jedno – koliko će Pazarcima uopšte biti do fudbala posle svega što ih je zadesilo poslednjih nedjelja?    

Najslabija i (moguće) najvažnija sezona Superlige kreće večeras utakmicama TSC - Vojvodina, Spartak - Zlatibor i Mladost - Javor. Partizan sutra gostuje u Kruševcu, dok Crvena zvezda dočekuje upravo pomenuti Novi Pazar.

SUPERLIGA - 1. KOLO

Petak

19.00: (1,38) Spartak (4,70) Zlatibor (8,50)

19.00: (2,45) TSC (3,25) Vojvodina (2,95)

20.00: (1,55) Mladost (3,90) Javor (6,75)

Subota

17.30: (8,50) Napredak (4,50) Partizan (1,40)

19.30: (1,10) Crvena zvezda (11,0) Novi Pazar (19,0)

19.30: (1,38) Radnički (4,70) Metalac (8,50)

19.30: (2,55) Mačva (3,05) Bačka (2,95)

19.30: (1,65) Proleter NS (3,80) Rad (5,50)

19.30: (1,45) Čukarički (4,30) Inđija (7,75)

19.30: (1,53) Voždovac (4,10) Radnik (6,50)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Superliga

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara