Ilustracija (©FK Vardar)
Ilustracija (©FK Vardar)

Najtrofejniji makedonski klub je sada najjeftiniji, a neki drugi su favoriti

Vreme čitanja: 4min | ned. 06.08.23. | 10:10

Vardar se vratio u elitu, ali čeka ga bitka za opstanak, gradski rival Škupi je prvi kandidat za tron...

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Još jedna komšijska liga je spremna za početak. Prva makedonska fudbalska liga (PMFL) počinje 32. epizodu sa 12 ekipa učesnika. Struga brani titulu, ali će biti ozbiljnih konkurenata na tron.

Izabrane vesti

Stružani su ostali jedini makedonski tim u evropskim kupovima. Sezonu započinju kao učesnici trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencije, gde ih čeka duel sa Svift Esperanžom iz Luksemburga. Ekipu će ponovo predvoditi najbolji strelac u istoriji makedonskog fudbala Besart Ibraimi, a u timu je i povremeni reprezentativac Marjan Radeski, koji igra u odličnoj formi. Struga je i najiskusnija u ligi, sa najstarijim prosekom od 27,1 godina.

Glavni konkurent za makedonski presto biće Škupi, koji je zadržao stranu silu poput Adetunjija, Cefasa, Hamidija, Kuevena i sa turskim kapitalom dovela još makedonskih fudbalera sa prvoligaškim iskustvom.

17.00: (2,05) AP Brera (3,20) Vardar (3,60)

Tu je i Škendija, koja je pretrpela velike promene u upravljačkim strukturama posle blamaže u Evropi i eliminacije iz Lige konferencije od strane velškog Haverfordvesta. Iz kluba iz Tetova je raspuštena cela uprava, a dolaze neki novi ljudi. Klub iz Tetova je i tim sa najvećim brojem stranaca u Makedoniji, ukupno devet.

Očekuje se da će Rabotnički, nekadašnji šampion Makedonije, koji je sastavio novi tim konkurentan za Evropu, biti potencijalno osveženje na glavnoj sceni. Zanimljiv projekat i pozitivno iznenađenje očekuje se i od AP Brere iz Strumice. Reč je o nekadašnjem klubu Akademija Pandev, koji je makedonska legenda Goran Pandev prodao italijansko-američkoj kompaniji, a sa prvim Italijanom u tamošnjem fudbalu Đovanijem Valentijem i najmlađim rosterom sa prosečnom starošću od 22,1 godine juri iznenađenja.

Najveći fokus biće na najtrofejnijem. Posle dve godine u drugoj ligi, slavnio ekorder Vardar sa 11 titula šampiona vratio se u Prvu ligu, ali stari finansijski problemi i dalje postoje. Klub nema stabilnog sponzora, a pomoć su mu navijači koji ga održavaju u životu. Vardar, koji će ove sezone predvoditi bivši kapiten koji je sada trener Boban Grnčarov, ujedno i nekadašnji defanzivac OFK Beograda, doveo je tri stranca - Brazilce Pedrinja i Mateusa Lemosa, kao i Alberta Alavedra, štopera i reprezentativca Andore. Prošlogodišnji tim, predvođen kapitenima Filipom Gačevskim i Darkom Micevskim, zadržan je, ali i pored toga crveno-crne očekuje borba za opstanak sa novajlijama Voska Sport (debitant u eliti) i Gostivarom (povratak posle 12 godina). Prema Transfermarktu, najtrofejniji Vardar ima najjeftiniji tim na papiru u Prvoj ligi – vredan oko 900.000 evra.

Ostali učesnici Prve lige Makedonije su Makedonija ĐP, Bregalnica, Tikveš i Sileks, četiri ekipe koje su se godinama borile za gornji deo tabele, a kroz Kup i za plasman u Evropu. Za Makedoniju je novost da će ove sezone samo dva tima u Evropu kroz ligu, a ranije su bila tri. Razlog su loši rezultati u evropskim kupovima u proteklih pet godina.

17.00: (2,35) Bregalnica (3,10) Sileks (3,00)

SEDMORICA SRPSKIH IGRAČA

U sezoni 2023/2024 u Makedoniji će igrati sedam igrača iz Srbije. Četvorica su u Sileksu gde je Stevica Ristić sportski direktor – Dimitrije Zajić, Stefan Milosavljević, Miloš Nikolić i Ivan Šubert. Od ostalih, Sava Radić je u Strugi, Zehrudin Mehmedović igra za Gostivar, a Dejan Đurić je u Rabotničkom. Među trenerima reprezent Srbije je i Beograđanin Goran Simov, koji predvodi Makedoniju ĐP.

UEFA PRIVREMENO ZABRANILA RAD NAJVEĆEG MAKEDONSKOG STADIONA

Zbog loše situacije sa travnjakom, Vardar i Rabotnički neće igrati prve utakmice kod kuće u Areni Todor Proeski u Skoplju. UEFA je naložila da najveći makedonski stadion mora da bude renoviran, kako bi u septembru mogao da dočeka meč sa Italijom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Alternativni teren skopskih klubova biće Boris Trajkovski u naselju Madžari.

17.00: (4,90) Voska (3,45) Škendija (1,70)

ŠKENDIJA I ŠKUPI IMAJU NAJSKUPLJE IGRAČE

Prema specijalizovanom sajtu Transfermarkt, devet od deset najskupljih igrača lige su iz Škendije i Škupija. Na vrhu su Eraldo Činari i Adenis Šalja iz Škendije (700.000 i 600.000 evra), treći je Renaldo Cefas iz Škupija (600.000 evra). Jedini igrač među deset najskupljih koji nije iz ova dva tima je Marjan Ristovski iz Sileksa. Igrač se letos našao na meti Škendije, ali je tetovski klub odbio da plati 100.000 evra za njegove usluge.

---------------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

---------------------

MAKEDONIJA 1 - 1. KOLO

Nedelja

17.00: (2,05) AP Brera (3,20) Vardar (3,60)

17.00: (2,35) Bregalnica (3,10) Sileks (3,00)

17.00: (1,28) Struga (5,20) Gostivar (9,50)

17.00: (2,15) Tikveš (3,25) Makedonija ĐP (3,25)

17.00: (4,90) Voska (3,45) Škendija (1,70)

Ponedeljak

17.00: Rabotnički - Škupi

***kvote su podložne promenama

Piše: Martin TANASKOVSKI


tagovi

Makedonija 1StrugaVardarŠkendijaŠkupiAkademija PandevMakedonija Đorče PetrovSileksRabotnički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara