Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Najveći fudbalski derbi dana se ne igra u Evropi

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.11.21. | 11:43

Klasik u Kairu, okršaj dva najuspešnija egipatska kluba Zamaleka i Al Ahlija (19.00) obeležiće petak

Usled utakmica na međunarodnoj sceni većina najboljih fudbalskih klubova u Evropi se odmara ovog petka i igraće tek za vikend. Mahom na terene širom Starog kontinenta izlaze timovi koji igraju manje značajne uloge u svojim zemljama, ali to ne važi i za Egipat. Tamošnja Prva liga donela nam je ovog petka ono najbolje što može da ponudi, Derbi Kaira između Zamaleka i Al Ahlija (19.00 časova).

Neće to biti samo derbi Egipta, već i gotovo izvesno najkvalitetnija utakmica dana na planeti. Sastaju se aktuelni šampion te države i osvajač afričke Lige šampiona.

Izabrane vesti

19.00: (2,95) Zamalek (3,10) Al Ahli (2,40)

Biće to 123. duel dva najtrofejnija afrička kluba. Al Ahli je najuspešniji na planeti, sa 10 osvojenih Ligi šampiona i 42 titule u Egiptu, dok je Zamalek u njegovoj senci sa „samo“ pet trofeja u elitnom takmičenju i 13 titula. Čak 34 puta je bio vicešampion.

Ipak, Zamalek trenutno sedi na tronu. Prošle godine je bio prvak sa četiri boda više od Al Ahlija. Crvene đavole su skupo koštale utakmice u elitnom takmičenju i to što je zbog pandemije virusa korona kasnila završnica prvenstva. Ostali su na ključnim utakmicama bez velikog broja nosilaca tima, pošto su oni igrali za Egipat na Olimpijskim igrama, pa je Al Ahli kiksnuo tamo gde nije smeo.

Južnoafričkom treneru Pitsu Mosimaneu zbog gubitka titule se tresla klupa. To nije čudno za Crvene đavole, koji neretko menjaju stratege posle samo jednog ili dva kiksa. Može se reći da je Mosimane „preživeo“ samo zbog toga što je drugi uzastopni put postao šampion Afrike, ali bi eventualni poraz od Zamaleka mogao skupo da ga košta. Blizu otkaza je bio i u maju, kada je na svom terenu odigrao samo 1:1 protiv velikog rivala.

Prethodno je Mosimane dva puta savladao Zamalek. U aprilu u prvenstvu sa 2:1, a u novembru prošle godine baš u finalu Lige šampiona, takođe sa 2:1. Igra GG je došla na poslednja četiri susreta velikana iz Kaira.

Posle prva dva kola oba tima su maksimalni. Al Ahli je pobedio El Ismaili (4:0) i Nacionalnu Banku Egipta (1:0), dok je Zamalek savladao Enpi (2:0) i El Gaiš (2:0). Uz to su se i kvalfikovali u grupnu fazu Lige šampiona, Al Ahli preko Žandermerija iz Nigera (ukupan rezultat 7:2), a Zamalek preko kenisjkog Taskera (5:0).

Trener aktuelnog šampiona Patris Karteron ni dan pre utakmice nije mogao sa sigurnošću da kaže da li će moći da računa na Jusufa Obamu ili ne. Dugogodišnji vezista Zamaleka je trenirao prethodnih dana u slabijem intenzitetu, a konačan sud o tome da li može da igra ili ne daće medicinski deo stručnog štaba.

Koliko je Zamaleku važan ovaj derbi najbolje svedoči to što su poslednjih dana bili u karantinu i trenirali su iza zatvorenih vrata na terenima jednog hotela u Heliopolisu. Ništa čudno kada je reč o jednom od najvatrenijih derbija na planeti.

EGIPAT 1 – 3. KOLO

Četvrtak

Piramids – Al Itihad 3:0 (0:0)

Arab Kontraktors – El Gaiš 1:1 (1:0)

El Guna – Farko 1:0 (0:0)

Misr Lel Makasa – Keramika Kleopatra 0:0

NB Egipta – El Ismaili 1:0 (0:0)

Petak

14.00: (1,55) Smuha (3,80) El Šarkija (5,90)

16.30: (3,05) Fjučur (3,00) Al Masri (2,40)

16.30: (2,85) Gazl (2,95) Enpi (2,55)

19.00: (2,95) Zamalek (3,10) Al Ahli (2,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Egipat 1ZamalekAl Ahli Kairo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara