Marku Kanerva i Juka Raitala (©Reuters)
Marku Kanerva i Juka Raitala (©Reuters)

Nastavnik matematike od Finske pravi „novu Grčku“

Vreme čitanja: 5min | sre. 16.06.21. | 12:12

Izabranici Markua Kanerve u 2. kolu Evropskog prvenstva gostuju u Sankt Peterborgu Rusiji (sreda, 15.00). Pobeda im garantuje plasman u osminu finala, ali i domaćin se pita

Nemile scene i zdravstveni problemi u kojima se našao Kristijan Eriksen bacili su senku na ogroman uspeh reprezentacije Finske u 1. kolu Evropskog prvenstva. Uspeli su Finci da savladaju Dansku sa 1:0, u svom premijernom nastupu na kontinentalnom šampionatu, pa u sredu protiv Rusije (15.00) imaju priliku u Sankt Peterburgu da obezbede plasman u osminu finala.

Ne može da nas ne podseti taj slučaj na 2004. godinu, kada je Grčka napravila nezapamćen uspeh i osvojila turnir. Tada su Heleni doputovali u Portugaliju kao autsajderi, na otvaranju su pobedili domaćina i kasnije čvrstom, defanzivnom igrom stigli do trona. Sada su Finci otvorili takmičenje pobedom nad domaćinom u Kopenhagenu, a takođe su se dokazali kao čvrsta, defanzivna ekipa.

Izabrane vesti

Rusija je te 2004. godine bila u grupi sa Grčkom, pobedila ju je, ali su Heleni na kraju ipak prošli dalje. Tada su Grci imali jak adut na klupi, u liku legendarnog nemačkog trenera Ota Rehagela. On se dokazao mnogo pre nego što je postao selektor, pa mu nije bilo toliko teško da uspostavi autoritet u svlačionici.

15.00: (4,90) Finska (3,50) Rusija (1,78)

Finci nemaju trenersku legendu na klupi, selektor im je Marku Kanerva, ne preterano poznat stručnjak izvan granica svoje zemlje. Ipak, reč je o jednoj izuzetno zanimljivoj ličnosti, a možda vam nije poznato da je on po profesiji nastavnik.

Kanerva ima 57 godina, a pre nego što je postao trener profesionalno je igrao fudbal za HJK Helsinki, Elfsborg, FinPa i Honku. Međutim, to u Finskoj nije bilo preterano profitabilno zanimanje.

Prema istraživanju iz 2018. godine, prosečna mesečna plata fudbalera u najvišem rangu Finske je 1.650 evra. Devedesetih godina prošlog veka, kada je Kanerva dominirao na terenu ona je bila mnogo manja. Zato se posvetio školi, završio je fakultet i postao nastavnik matematike i fizike.

Paralelno sa treninzima i utakmicama držao je predavanja za švedsku decu u jednoj osnovnoj školi u Helsinkiju. Prosečna plata nastavnika u Finskoj je 3.500 evra, tako da je to Kanervi bio ustvari primaran izvor prihoda. Kasnije je čak prešao da predaje fiziku u srednjoj školi.

(©Reuters)(©Reuters)

Popularni Rive, kako Kanervi glasi nadimak koji je još kao klinac dobio jer je igrao fudbal kao Rivelino, igrao je 1998. godine u Ligi šampiona, a potom je žurio kući kako ne bi odsustvovao sa predavanja. Čak je uspeo i da pobedi Benfiku u grupi, u kojoj su bli još i PSV i Kajzerslautern, što je u Portugaliji prihvaćeno veoma teško. U javnosti su napali Lisabonske Orlove zbog toga što su izgubili od amatera.

Portugalci su žestoko kritikovali Benfiku zbog poraza od amatera, iako sam ja ustvari bio jedini igrač HJK koji je imao drugi posao. Fudbal u Finskoj je uveliko već bio profesionalan“ prisetio se Kanerva.

Po završetku igračke karijere Kanerva je otišao u trenere. Prvo je bio pomoćnik u svom HJK, a zatim je dobio posao u FS Finske. Tek te 2004. godine je prestao da radi u školi, pošto je želeo da se potpuno posveti fudbalu. Preuzeo je mladu reprezentaciju, koju je 2009. godine prvi put odveo na Evropsko prvenstvo.

Kanerva je posle toga unapređen u pomoćnog trenera A selekcije, a nju je samostalno preuzeo 2016. godine. Dugo je Rive u sistemu, zato Fincima nije iznenađujuće što ih je odveo na kontinentalni šampionat. U ovogodišnjem timu ima pet igrača od onih koji su pre 12 godina sa mladom reprezentacijom zaigrali na evropskoj smotri.

Školski čas i fudbalski tim su mesta u kojima mogu da uspeju samo ljudi koji imaju strast. Mislim da sam uspeo kao trener baš zato što sam bio nastavnik, trenerov posao je da uči igrače, da kontroliše grupu, organizuje je i komunicira sa raznim različitim ljudima. Pozitivna atmosfera je ključ svakog uspeha“, objasnuo je Kanerva.

Koliko Rivini učenici mogu na Evropskom prvenstvu? Pobeda protiv Danske, koju je vidno potreslo sve što se dešavalo oko Eriksona, donela im je dodatno samopouzdanje. Kao što smo napisali, pobeda im garantuje narednu fazu, čak i ako budu završili kao treći u grupi.

Ipak, Finci nisu favoriti. Igraju na gostujućem terenu, protiv reprezentacije koju nikada do sada nisu pobedili u seniorskom fudbalu. Četiri puta su se sastali, Rusi su uvek ubedljivo trijumfovali. Doduše, poslednji put su snage odmerili 2009. godine, kada je u Helsinkiju bilo 3:0 za goste.

Nema sumnje da će Rive Kanevra da postavi taktiku danas tako da ona na prvi pogled izgleda kao da Finci stoje u formaciji 4-4-2, ali da će se to transformisati u 5-3-2 kada god su Rusi sa loptom. To je sistem koji im donosi odličan rezultat. Igra se na malo primljenih, ali i datih golova.

Glavna uzdanica biće im naravno Temu Puki, koji je najopasniji u kontranapadima. Rusi će morati najviše pažnje da posvete njemu.

Zbornaja komanda više ne sme ništa da čeka i mora da pobedi Finsku po svaku cenu. Ubedljiv poraz od Belgije (3:0) tera ih, ne samo da idu na trijumf, već i da razmišljaju o gol-razlici.

Nažalost, protiv Crvenih đavola su ostali bez dvojice igrača, koji zbog povreda nisu u konkurenciji danas. Pre vremena su prvi meč završili veteran Juri Žirkov, ali i vezista Daler Kuzjajev. Moraće selektor Stanislav Čerčesov da pravi promene u sastavu.

Ne mogu da kažem sa sigurnošću, ali plašim se da smo izgubili Žirkova za ovaj turnir. Konačan sud ipak će doneti doktor reprezentacije“, rekao je Čerčesov.

Protiv Belgije je Rusija delovala gotovo bezopasno. Iskusni stručnjak uverava da će protiv Finaca stvari da funkcionišu bolje.

Za svakog protivnika smo pripremali posebnu taktiku. Tandem Dzjuba-Golovin nije dobro funkcionisao protiv Belgije, međutim protivnik nije bio nimalo lak. Neke stvari su bile loše, uz to smo imali i dve povrede u prvom poluvremenu. Protiv Finaca znamo šta moramo da uradimo, samo nam pobeda odgovara. Mislim da smo u dobroj poziciji, kao sportista najviše volim kada sam u situaciji da nemam više šta da kalkulišem“, kazao je Čerčesov.


tagovi

reprezentacija Finskereprezentacija RusijeEuro2020EURO 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara