Ramon Mijerez  (©NK Osijek)
Ramon Mijerez (©NK Osijek)

Naučna fantastika za superligaše: Osijek daje 2.500.000 za “bika“ iz Alavesa, sledeći je vezista Đenove

Vreme čitanja: 3min | pon. 11.01.21. | 15:07

Ramon Mijerez ostaje na Gradskom vrtu

Možemo da pričamo o tome koliko je za poslednje uspehe Dinama zaslužena i nelojalna konkurencija, ali saglasićemo se svi da su Modri odskočili iznad konkurencije u ostalim ex-YU zemljama. Međutim, čini se da je ta razlika između Dinama i Crvene zvezde i Partizana možda čak i manja od one koju su ostali hrvatski klubovi napravili u poređenju sa srpskim superligašima. Jer da se ne lažemo, u Srbiji je retkost nalik Halejevoj kometi da neko osim večitih plati i 100.000 evra na ime obeštećenja, dok se Osijek upravo sprema da istrese čak 2.500.000 evra da na Gradskom vrtu zadrži Ramona Mijereza!

Da, dobro ste pročitali, ne Hajduk, ne Rijeka, no Osijek, još jedan ambiciozan projekat u hrvatskom fudbalu, sada najambiciozniji. Nešto nalik našem TSC-u, samo sa ipak više para i samim tim većim planovima. O tome svedoči i atak na Mijereza, 23-godišnjeg napadača koji je još letos stigao na pozajmicu iz Alavesa, potom na 16 utakmica postigao devet golova i sada će Osijek da izdvoji pomenutu sumu da zadrži Mijereza, potvrdio je u intervjuu za Sportske novosti trener Nenad Bjelica, nekada šef struke zagrebačkog Dinama.

Izabrane vesti

Odštetna klauzula iznosi 2.500.000 evra, naši prethodnici u Osijeku su to dogovorili s Alavesom. Mislim da ćemo ga otkupiti. Skup je, ali kod njega nema rizika. Mijerez je top proizvod. Prodali smo Mirka Marića s 25 godina za 5.000.000 evra (italijanskoj Monci, prim.aut), Mijerez ima 23, a može da pogađa i igra kao i Marić. Tu straha nema. Vredeće najmanje kao Marić, a uveren sam i više od toga. Klub može da uđe u takav finansijski rizik, za mene je to posao u kojem Osijek može samo da profitira”, rekao je Bjelica za Sportske novosti.

Ako se njegove reče obistine biće to najskuplji transfer u istoriji Osijeka. A već ih je bilo takvih da Vojvodina, Radnički, TSC, Čukarički i ostali superligaši mogu samo da sanjaju… Pa čak i da se zapreti Zvezdi i Partizanu. Recimo, prošle sezone je za 1.300.000 evra iz Trenčina stigao Antonio Mance, još dve godine ranije izdvojeno je 2.300.000 evra za Harisa Hajradinovića, Erosa Grezdu, pomenutog Marića i Petra Bočkaja.

Ovog leta 850.000 evra dato je za Damjana Bohara koji je stigao iz Zaglebja, pa još 550.000 evra za Hetafeovog Marvila Ndokita, a dodatnih 500.000 koštao je Igor Silva.

Mijerez će ipak pomeriti granicu.

Mierez je zaista moćan, gladan golova, a izuzetno marljiv i pošten igrač, redak igrač kome ne treba ni konkurencija u svlačionici da bi radio na maksimalnom nivou… Pravi ‘bik’ koji će doći na svoje. Nije Mijerez sa svojim karakteristikama igrač za sve lige. Više je za ligu poput Bundeslige, jer je pravi igrački ratnik. U Španiji se više preferira tehnika”.

Sledeće pojačanje trebalo bi da bude Petar Brlek, vezista pod ugovorom sa Đenovom, mada ove jeseni nije odigrao ni minut za Grifone.

Njega sam želeo da dovedem još kao trener Leha, ali bio je preskup. Sad se otvorila opcija, slobodan je i dovešćemo ga na tri i po godine. Odličan vezista, polivalentan, može da igra više pozicija u veznom redu”.

Podsetimo, vlasnik Osijeka je Lorinc Mesaroš, mađarski milijarder i zvanično najbogatiji čovek u toj zemlji. A najbitnije je što je blizak prijatelj premijera Viktora Orbana. Po njegovom nagovoru i planu o širenju mađarske meke moći kroz fudbal u susednim zemljama, Mesaroš je i kupio Osijek koji je bio pred bankrotom. Bilo mu je dovoljno oko 100.000 evra da kupi klub, ali je ubrzo postalo jasno da je to bio samo početak ulaganja.

U prve tri godine su u klub investirali preko 15.000.000 evra, gradi se moderan stadion i trening centar, a ulaganja u ekipu su išla postepeno. Prvo su pojačanja dolazila za par stotina hiljada evra, igračima je polako rasla cena, pa je Osijek samo u sezoni 2018/19 zaradio 11.000.000 evra od prodaje igrača. Posle toga su počela da stižu i skuplja pojačanja. Prošle zime su Atalanti prodali defanzivca Šutala za 4.000.000 evra, dok su od pomenutog Marića zaradili 4.500.000 evra.

Nije dakle slučajno što je Osijek posle jesenje polusezone poravnat sa Dinamom na čelu tabele u Hrvatskoj, istina uz dve utakmice više.


tagovi

Zimski prelazni rok 2021Osijek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara