Fudbaleri Beluizdada, aktuelni šampioni Alžira (©YouTube)
Fudbaleri Beluizdada, aktuelni šampioni Alžira (©YouTube)

Navijači Beluizdada i dalje ljuti na Manojlovića, samo šest klubova sačuvalo trenere, Olimpik Medea dovela 22 nova igrača!

Vreme čitanja: 4min | pet. 22.10.21. | 11:05

Novi fudbalski šampionat Alžira počinje od 16.30 časova, kada se sastaju Konstantin i Oran

Kada pričamo o afričkom fudbalu, uvek stičemo utisak da je na severu kontinenta, pogotovo u Egiptu, Alžiru i Tunisu situacija bolja nego u drugim, još uvek nedovoljno razvijenim zemljama. Godinama već dominiraju u CAF takmičenjima klubovi sa severa, neretko igrači baš preko tih ekipa nastavljaju karijeru u Evropi, infrastruktura i navijači sve to prate… Ipak, i dalje je to daleko od Starog kontinenta. Svesni su toga i Alžirci, kojima nova sezona počinje danas od 16.30 utakmicom Konstantina i Orana. Portali i novine su im pune kritikama na račun organizacije same lige, ali i toga kako pojedini klubovi posluju.

Prvo što upada u oči je da su već odloženi neki mečevi 1. kola. Četiri zato što su aktuelni prvak Beluizdad, ES Setif, Kabilija i Saura zauzeti igranjem u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Kup konfederacija, a meč Arbe i Biskre će na kraju da se odigra u subotu iako je bilo priča o odlaganju.

Izabrane vesti

16.30: (1,68) Konstantin (3,40) Oran (5,20)

Nije jasno zašto FS Alžira nije uskladio početak prvenstva sa kvalifikacijama, mogli su mečevi da se igraju i neki drugi dan, pa da ne bude baš nejednakosti na tabeli već od početka. Nije to ipak bio jedini razlog zašto je Savez prethodnih dana trpeo kritike. Nije javno objavljeno ni to koliko klubovima pripada od televizijskih prava za novu sezonu, što takođe donosi negativnu sliku o alžirskoj Ligi 1.

Nije Savez jedini koji zaslužuje kritike, većina klubova deluje kao da ima problema sa pravljenjem nekog dugoročnog plana. To jasno pokazuje podatak da je od 18 prvoligaša samo šest dočekalo novu sezonu sa istim trenerima. Njih 12 je promenjeno.

Zoran Manojlović (©AFP)Zoran Manojlović (©AFP)

Među njima našao se i srpski stručnjak Zoran Manojlović, koji je prošle sezone odveo Beluizdad do trona, ostavivši iza sebe drugoplasirani ES Setif osam bodova. On je rešio ovog leta da pređe u Saudijsku Arabiju, preuzeo je Al Tai, što je potpuno zateklo upravu belo-crvenih.

Zamena je stigla tek krajem septembra, na klupu je seo 63-godišnji brazilski stručnjak Markos Paketa, koji je između ostalih svojevremeno kao selektor vodio Saudijsku Arabiju i Libiju. U klupskom fudbalu je od 2012. godine, vodio je Al Itihad, Al Šabab, Al Garafu, Zamalek, Botafogo, Al Muharak…

Navijači Beluizdada su ipak i dalje ljuti na Manojlovića, ne samo zbog odlaska, već i zbog toga što je sa sobom odvukao najboljeg igrača belo-crnih, iskusnog vezistu Amira Sajuda. Nije Beluizdad prošao mnogo loše u tom transferu, zaradio je na ime obeštećenja 1.000.000 evra, a dve i po godine pre toga je Sajuda platio USM Alžiru svega 65.000 evra.

--------------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------------------------

Krater u veznom redu nastao odlaskom 31-godišnjeg plejmejkera Beluizdad nije uspeo da popuni. Angažovao je napadača Anasa Al Musratija iz Libije, defanzivce Ahmeda Ait Abdeslama i Sabrija Šeraitu, ali još nije stigao novi plejmejker. To se jasno odrazilo na igru belo-crnih u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

U prvom kolu je Beluizdad uz dosta problema eliminisao Akva Junajted. Izgubio je u Nigeriji sa 1:0, ali je potom trijumfovao sa 2:0 na svom terenu. Mnogo teži posao ga očekuje ovog vikenda, pošto će ponovo pred domaćim navijačima morati da juri zaostatak iz prvog meča. U 2. kolu kvalifikacija je izgubio od ASEK Mimozasa u Obali Slonovače sa 3:1.

Paketa nije vodio ekipu u 1. kolu, debitovao je u duelu sa ASEK-om. Ove sezone će u Alžiru Brazilac da bude jedan od sedam stranih trenera. Četvorica su Tunišani, ES Setifov Nabil El Kuki, Saurin Kais El Jakubi, MC Alžirov Ben Jajija i Olimpik Medein Lotfi El Selimi, a dvojica su Francuzi, Denis Lavenj iz USM Alžira i Anri Stambuli iz Kabilije. U odnosu na prethodnu sezonu trenere su zadržali samo ES Setif, ASO Šelif, Paradu, Magra, Relizan i Amel Arba.

Najbizarniji je primer Olimpika Medee, koji je zadržao trenera, ali je zato promenio kompletan tim. Angažovao je čak 22 nova igrača, čime je postao apsolutni rekorder alžirskog fudbala! Iz Katara je došao Sid Ali Lakrum, iz Beluizdada Jusuf Bešu, iz ASO Šelifa Abderahmane Nehari… Prošle sezone je Olimpik završio 10. na tabeli, lošim rezultatima u poslednjih nekoliko kola je pokvario utisak i ostao je tako bez izlaska na međunarodnu scenu. Videćemo koliko može sa novim timom.

Timovi koji su prošle sezone završili u vrhu, ES Setif i USM Alžir, nisu pravili velike rezove tokom leta. Vicešampion je produžio samo ugovore sa nosiocima, Nemdilom, Laribijem, Zitijem i Đahnitom, dok je USM angažovao igrače koji su već igrali za njega, vratio je Abderahmanea Mezijanea posle dve sezone u Esperansi Tunis i Ibrahima Šenihija iz Damaka.

ALŽIR 1 – 1. KOLO

Petak

16.30: (1,68) Konstantin (3,40) Oran (5,20)

Subota

17.00: (2,00) Paradu (3,20) ASO Šelif (3,70)

17.00: (2,20) Tlemsen (3,05) Magra (3,35)

17.00: (2,30) Arba (2,90) Biskra (3,35)

Odloženo

MC Alžir – Beluizdad

Olimpik Medea – Kabilija

ES Setif – Šelgum Laid

Saura – Relizan

***Kvote su podložne promenama

(Tabela Lige 1 na kraju sezone 2020/2021)


tagovi

Alžir 1BeluizdadZoran Manojlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara