Gelor Kanga (©MN Press)
Gelor Kanga (©MN Press)

Ne ljuti se Kanga

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.04.21. | 19:00

Gabonac će morati da istrpi da ponekad bude i rezerva, a čini se da je Dejan Stanković našao način kako da mu kontroliše nepredvidiv karakter

Dok je većina igrača Crvene zvezde u sredu uveče slavila pobedu nad Partizanom, Gelor Kanga je na Instagram okačio video kako daleko od svih sa prijateljem igra "Ne ljuti se čoveče".

Potez koji odskače od stereotipa stranca u srpskom fudbalu, pogotovo onog koji je imao jednu od ključnih uloga za 1:0 u Večitom derbiju. Ali, takav je Gelor Kanga. Najblaže rečeno - nepredvidiv.

Izabrane vesti

Na dva i po sata uoči duela Krasnodara i Crvene zvezde u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope okačio je video kako bez majice leži u krevetu, ništa ne govori, samo vrti glavom u ritmu opuštajuće afričke muzike i čita poruke koje mu ostavljaju pratioci. Uglavnom zabrinjavajuće, jer crveno-bele čeka istorijski važan meč i od igrača se ne očekuje da u to vreme bude aktivan na društvenim mrežama.

Kada je nekoliko novinara tokom letnjih priprema 2016. u Termama Čatež u neformalnom razgovoru pitalo tadašnjeg Zvezdinog trenera Miodraga Božovića kada stiže Kanga, kratko je odgovorio: "Ma ko to zna, to vam je jedna budaletina".

Razne epitete dobio je 30-godišnji vezista za svoja dva mandata u crveno-belom dresu, ali jedno je sigurno: da nema karakter kakav ima, da je profesionalniji, teško da bi igrao u Crvenoj zvezdi. Nosio bi dres nekog od vodećih klubova u Ligama petice i za njegov transfer trebalo bi izdvojiti desetine miliona evra.

Kangini igrački kvaliteti nikada nisu bili sporni, samo mu je potrebno podesiti glavu tako da ih pokazuje u kontinuitetu, a nepredvidivost karakterističnu za njega svesti na minimum. Svestan je toga bio Vladan Milojević, a svestan je i Dejan Stanković. Iako su čupali kosu zbog njegovih kašnjenja sa odmora ili obaveza u reprezentaciji, prihvatili su da igraju psihološke igre sa njim i uspeli da ga pridobiju za ono za šta im je potreban. A to je da pravi razliku na terenu.

(©Starsport)(©Starsport)

Baš u pomenutom Krasnodaru demonstirao je mirnoću pod naletima fizički dominantnijih defanzivaca ruskog kluba. Uspevao je da sačuva loptu i gura je napred podižući samopouzdanje saigračima. Potom se u revanšu dogodio gol koji Zvezdini navijači i dan danas puštaju na Jutjubu uoči velikih utakmica.

Dogodio se i gol Gentu, pa gol i asistencija Milanu. Podigao je Kanga nivo ozbiljnosti ove sezone i postao smireniji i ozbiljniji na terenu. Ne vraća se više toliko u dubinu svoje odbrane po loptu i ne "carini" je kao što je umeo. Igra brže i konkretnije.

Svestan da mu je potreban, odlučio je Dejan Stanković da ga još jednom istrpi kada je zakasnio sa povratkom u Beograd posle martovskih obaveza u reprezentaciji Gabona i, uprkos problemu sa sastavljanjem tima zbog pravila o bonusima i ograničenju broja stranaca, ukazao mu poverenje u 164. večitom derbiju. Kao nagrada, dogodila se asistencija Mirku Ivaniću iz kornera za jedini gol u meču.

Ali, ne samo to. Ulaskom Kange Zvezdina igra je živnula, pojavila se ideja u napadu i akcije su postale konkretnije. Još jednom je iskusni vezista pokazao da je neophodan na terenu kada mu je "glava na mestu". Čini se da je Stanković pronašao način kako da bude tako, te nema sumnje da će Gelor Kanga i na leto imati važnu ulogu u ekipi koja će pokušati da se peti put uzastopno plasira u grupnu fazu nekog UEFA takmičenja.

Ovaj put Liga šampiona je prioritet, a velike utakmice su ono što motiviše Gabonca. Trebalo bi da mu to bude dovoljan razlog da odigra i kvalifikacije na visokom nivou.

Moraće da bude svestan da će povremeno, posebno u prvenstvu Srbije zbog pravila o bonusima, morati na klupu baš kao u sredu protiv Partizana, ali kao da je videom okačenim posle utakmice poslao poruku da mu to ne smeta, da je spreman da se žrtvuje za tim. Možda ga i grize savest zbog leta 2016. i naivnog isključenja u duelu sa Ludogorecom. Šta god bilo, deluje da je Dejan Stanković posle buđenja Mirka Ivanića uspeo da dobije još jednu pedagošku bitku.


tagovi

Gelor KangaDejan StankovićFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara