(©Starsport)
(©Starsport)

OCENE – ZVEZDA: Stanković prodisao sa Kanginom i Falčinelijevom klasom, Borjan od trofeja

Vreme čitanja: 6min | sre. 07.04.21. | 21:45

Odbrana i vezni red bili preplašeni dobrih pola sata

MILAN BORJAN 7 – To je reprezentativac Kanade u svom šampionskom elementu, to je čovek satkan od pobedničkog materijala i gena koji bi trebalo da imaju svi sportisti. Samo trijumfi, samo trofeji, samo rekordi. Može da deluje čak i nesigurno, kao i kompletna poslednja linija crveno-belih u prvom poluvremenu, da promašuje pasove i kliza se. Ali kada treba sačuvati kožu timu, tu je neprikosnoven. Evropski standard zadržao je u samom finišu, kada je bravurom odbranio pokušaj Sume i već viđen gol. Blanko ček ga čeka i završetak karijere u klubu koji mu nekako leži i pripada.

MILAN GAJIĆ 6 - Gledajući sportske rezone, bivši omladinski reprezentativac Srbije je trebalo da uđe sa napumpanim samopouzdanjem, koje će personifikovati svaki njegov potez. Nedavno je dobio poziv Dragana Stojkovića Piksija. Za veliku je analizu stručnog štaba Crvene zvezde zašto je novopečeni reprezentativac Srbije delovao jako uplašeno. Kada ga je direktno napadao Jović, on se povlačio nazad. Kada je imao mnogo prostora za kvalitetan centaršut u drugom poluvremenu, radio je to neprecizno. Imao je sve resurse u uvodnom delu meča da iskoristi Aleksandra Kataija na svojoj strani. Vreme mu je da postane nosilac igre.

Izabrane vesti

NEMANJA MILUNOVIĆ 6,5 – Imao je jedno klizanje, nekoliko poprečenih lopti, napade panike izazvane sinhronizovanim presingom Partizana. Ali uskoro je počeo da igra na svom terenu. Nekoliko odličnih čitanja, čak i u trenucima kada je Zvezda mnogo rizikovala, podigli su ga na mnogo viši nivo. Spustio je rampu u finišu, provocirao crno-bele da što više centriraju, a on patrolirao nebom iznad Topčiderskog brda.

MILOŠ DEGENEK 6 – Odlično ga je Sale Stanojević gađao kao kariku poslednje linije crveno-belih, koja bi mogla da bude okidač kontri Partizana. Pružio mu je šansu da iznosi loptu, da ima mnogo prostora ispred sebe. Naterao je reprezentativca Australije da pati prilikom predaje lopte u zgusnutom maneveru. Bilo je grešaka, ali je u drugom poluvremenu delovao stabilno, posebno kada je srednji red Crvene zvezde počeo da preuzima više odgovornosti.

MILAN RODIĆ 6 (do 88) – Kako je počeo, sve je ukazivalo da iskusni levi bek hita ka zvanju tragičara derbija. Neprecizni pasovi, problemi sa Asanom, loše postavljanje i na kraju žuti karton. Kao da je igrao meč srcem, a ne mozgom. Ali kako je igra Crvene zvezde rasla, tako je rastao učinak svedoka velike ere srpskog šampiona. Prodisao je kada je Katai ponovo počeo da deluje na levoj strani. Uspeo je da amortizuje napade rivala, čak i da se lakim korakom pridodaje i na protivničku polovinu. 

SEKU SANOGO 6,5 – Katastrofalan ulazak u utakmicu, lakomislen i naivan. Prva tri pasa savršeno precizno je podelio, ali igračima Partizana i praktično inficirao ostatak ekipe nesigurnošću i nedostatkom samopouzdanja. Prvi duel dobio je tek sredinom prvog poluvremena. Morao je da sluša kritike Dejana Stankovića, ali se kasnije značajno popravio. Bio je na tragu partije iz Milana. Posebno je njegova čvrstina i snaga dobila na značaju kada je Stanojević pokušao da uvođenjem Sume promeni ritam utakmice. U tom uličnom fudbalu bivši reprezentativac Obale Slonovače plivao je kao vidra. Jeo je teren.

NJEGOŠ PETROVIĆ (do 46.) 6 - Bio je malo iznenađenje Dejana Stankovića, kao osigurač od potencijalnih kontri crno-belih preko Asana i Holendera. Izlazio u visok presing kako bi onemogućio protok lopte gostiju iz poslednje linije. Bila je trkački potentnija Crvena zvezda sa njim u timu, čak je izmamio nekoliko grešaka rivala. Ostao je bez konkretnog učinka u ofanzivnom delu, čak ni najave dobrog šuta sa distance. Doturio loptu do Ivanića prilikom jedine šanse za crveno-bele u prvom poluvremenu.

VELJKO NIKOLIĆ (do 46.) 5,5 – Neće po dobrom pamtiti treći večiti derbi. Praktično je imao meč loptu u nogama, kada je lepo zalomio Miljkovića, ali je dozvolio Stojkoviću da se istakne. Dešava se i većim rutinerima od njega da promaše kolosalnu šansu. Napad panike u prvom poluvremenu, koji se širio brže od virusa korona u redovima Crvene zvezde, smanjio je prostor za delovanje mladom vezisti. Bez mogućnosti da dođe po loptu, bio je neprimetan do 30. minuta i velike prilike. Kasno je dobio prvi duel sa Šćekićem. Morao je da pokaže više entuzijama u pokušajima da nadogradi igru srpskog šampiona i preuzima više odgovornosti.

MIRKO IVANIĆ 7 – Igrač sezone Crvene zvezde. Posle partije protiv Milana doživeo je da reši najvažniju utakmicu srpskog fudbala. Onaj trzaj glavom je prikaz Mirka Ivanića u malom. Lak i ubitačno precizan. Tako momak iz Bačkog Jarka igra tokom cele takmičarske godine i gura Dejana Stankovića ka trofeju. Verovatno je bilo i njegovih boljih partija u ovoj sezoni, ali je opet demonstrirao zašto je čovek od poverenja trenera crveno-belih. Isijava talenat svaki put kada mu je lopta u nogama. Vešto je čuvao, preciznim dijagonalama odudarao od jednolične predstave domaćina u prvom poluvremenu. Zaslužio je gol.

ALEKSANDAR KATAI (do 72.) 6,5 – Može da šutira pored ili preko gola, ali je to još jedan igrač koga je uživanje gledati. Najopasniji i u trenucima kada se Crvena zvezda gušila u samrtnom ropcu, bežeći od tačnog pasa i preko potrebne drskosti za večiti derbi. U tom intervalu Katai je bio spreman da se potuče, povuče loptu napred, zapreti. Unosio je nemir, dizao malobrojnu publiku na noge, iako nije sto odsto na optimalnom nivou.

EL FARDU BEN 6 – Teško ga je osuđivati za odsustnost i promašenih 45 minuta. Kao maca među lavovima delovao je u Zvezdinom špicu reprezentativac Komorskih Ostrva između Vujačića i Svete Markovića. Bio je žrtva postavke i bonus pravila i naposletku stegnutosti Crvene zvezde. Na boku je to već izgledalo pristojno. Stigao dva puta da zapreti i da postane jak sastojak večitog derbija.

IZMENE

GELOR KANGA (od 46.) 7 – Odlukom da ga ne sankcionišu zbog kašnjenja stručni štab i čelnici Crvene zvezde pogodili su u centar. Sa njim u timu, spremnim da preuzme odgovornost, srpski šampion je delovao mnogo ozbiljnije, kao ekipa dostojna večitog derbija. Kanga je doneo Crvenoj zvezdi i glavu i rep, pokidao niti iskidane igre. I na kraju poentirao perfektnim centaršutem za gol Mirka Ivanića. Ovo su mečevi koji Kangu čine igračom retke sorte. Biće on i dalje potreban srpskom šampionu.

DIJEGO FALČINELI (od 46. do 85.) 7 – Može uvek da se spori i diskutuje o tome da li je on rođeni kiler, neko ko će ispuniti kvotu od 20 i više golova u sezoni. Ali o ostalom ne može. Sve rečeno za Kangu može da se prenese i kada je reč o Italijanu. Sa Falčinelijem u postavi Zvezda je imala produžetak igre, opciju više prilikom dugih i srednjih lopti. Dobio je mnogo duela, pravi napadač posvećen ekipi. To smo već mnogo puta napisali.

SLAVOLJUB SRNIĆ (od 72.) 6 – Ušao da učvrsti blok kada je Zvezda počela da čuva prednost. Odradio svoj deo posla.

MILAN PAVKOV (od 82.) - Malo vremena na terenu.

MARKO GOBELJIĆ (od 88.) – Ušao kao taktična izmena

TRENER DEJAN STANKOVIĆ 7 – Da nije pobedio teško bi ga neko odbranio kritika zvezdaške javnosti, koja je opsesivno želela pobedu. Bonus pravilo trener crveno-belih iskoristio je da ojača blok sa Njegošem Petrovićem, stavljajući svima do znanja da će zanemariti lepotu i da neće bezglavim jurišom ponuditi Stanojeviću glavu na panju. Zvezda je imala očajan ulazak u utakmicu, bez pravih koridora i prostora na Partizanovoj polovini. Tražila je dugo sebe, dok je Dejan Stanković pucao od nervoze, gledajući kako mu ekipa greši u pasu na svojoj polovini. Nužne izmene bile su Stankovićev pun pogodak. Dok nije dala vodeći pogodak, bila je to Crvena zvezda iz evropskih mečeva. Nabrijana elanom i kreativnim sposobnostima. Ispunio je još jedan ovosezonski zadatak i doneo Zvezdi dugo čekani trijumf nad komšijama. Ulepšao je sopstveni učinak, pa bi u narednim mečevima protiv crno-belih mogao da bude opušteniji. I takvo raspoloženje prenese na ekipu.


tagovi

FK Crvena zvezda164. večiti derbiDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara