Fudbaleri Milana (©Reuters)
Fudbaleri Milana (©Reuters)

Ne, Milanov problem nije Pioli, nego loša transfer politika: Ima previše stranaca

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.11.23. | 12:41

Arigo Saki tvrdi da je sve počelo još u letnjim mesecima, da su tada napravljene greške

Do oktobarske reprezentativne pauze još i nekako. Posle nje – nikako. Milan ne zna gde udara u poslednjih nekoliko sedmica, za mesec i kusur dana ostvario je jednu pobedu – slavio u Đenovi zahvaljujući pogotku Kristijana Pulišića u završnici – a na prethodne četiri utakmice uzeo je ceo jedan bod. Nezadovoljstvo raste, a na udaru se našao Stefano Pioli.

Rosoneri su bez pobede na četiri utakmice zaredom – izgubili od Pari Sen Žermena u Ligi šampiona, kao i Juventusa i Udinezea u Seriji A, te odigrali nerešeno sa Napolijem – nezadovoljstvo koje je tinjalo duže vreme preti da preraste u požar, jer Milan ne deluje kao tim koji je sposoban da se bori za skudeto. A, nije da ne poseduje kvalitet. Navijači pozivaju na smenu Stefana Piolija, ali Arigo Saki nije saglasan sa time. I prstom pokazuje na drugu stranu.

Izabrane vesti

Uperio ga je ka kompletnom sportskom sektoru, trener ne može da bude jedini krivac. Naročito ne kada sam ne dovede sva pojačanja. Problemi su pustili korenje, sežu još od letnjih meseci.

“Da li neko zaista misli da je Pioli kriv? Nadam se da ne. Mislim da je najveća greška napravljena u startu, tada su počeli svi problemi”, rekao je Arigo Saki za Gazetu delo sport i nastavio da razlaže Milanove probleme:

“Potpisano je previše stranaca. Onima koji dolaze iz inostranstva treba malo više vremena da razumeju našu ligu i naše metode. Ovi momci deluju zbunjeno i rezultat toga je da Milan ne izgleda kao tim”.

Milan je letos utrošio 116.000.000 evra za pojačanje i nijedno nije potpisao iz Serije A. Kristijan Pulišić stigao je iz Čelsija, kao i Ruben Loftus Čik. Samjuel Čukvueze iz Viljareala, Junus Musa takođe iz Primere, ali iz Valensije. Italijanski velikan je od AZ Alkmara otkupio Tidžanija Rejndersa, švajcarski napadač nigerijskih korena Noa Okafor je pristigao iz Red Bul Salcburga, dok je Marko Pelegrino bio član Platensea.

Drugačije je što se tiče pozajmica. Luka Jović je došao na San Siro na godinu dana, Milan nema pravo otkupa, ali posle neubedljivih partija teško da bi i poželeo da ga otkupi. Osim ukoliko se nešto drastično ne promeni. Po mišljenju italijanske štampe bio je najgori na terenu protiv Udinezea, prišiven mu je epitet najgoreg na terenu i nekoga ko nije dostojan Milanovog dresa.

Crni oblaci nadvili su se nad San Sirom tokom minulih mesec dana i ne razilaze se. Ipak, debakl u gradskom derbiju protiv Intera (5:1) nije bio puka slučajnost. Prepoznaju to i navijači, odlučili su se da “nagrade” igrače zvižducima i na taj način iskažu revolt.

“Mislim da nema ničega nekorektnog u tome što su im zviždali, to je u redu, jer je nastup bio užasan. Činjenica je da nema (Pioli prim. aut) dovoljno vremena da uđe u glavu igračima i napravi od njih kolektiv”.

Arigo Saki je trenutnu situaciju pokušao da uporedi sa onom kada je on prvi put bio trener Milana, a ta generacije jedna je od najboljih koje je fudbal video. No, imao je i on muka…

“Kada sam stigao u Milan bio sam označen kao "Gospodin niko" i bio sam to, ali nisam želeo arogantne individualiste i neprofesionalce”, poručio je Arigo Saki i prisetio se kako je izgledala operacija dovođenja Franka Rajkarda u Milan:

“Glas trenera mora da se čuje. Pre potpisivanja Rajkarda poslao sam jednu osobu da ga prati dve nedelje. Kada se vratila, upitao sam čak i to šta je jeo i koje su mu navike van terena. Morate da obratite pažnju na karakter, to je bitnije nego kakav je neko fudbaler”.

Sve se okrenulo kada je Silvio Berluskoni došao u Milanelo i prozborio koju. Od tog trena su ga igrači gledali drugim očima i drukčije su pristupali obavezama.

“Imao sam muke u prvoj sezoni u Milanu, pa je Berluskoni došao u Milanelo i rekao; ‘Dobar dan, imam maksimalno poverenje u Ariga. Oni koji ga slede – ostaće ovde i sledeće godine. Ko to ne želi – zbogom’. Govor je trajao 27 sekundi. Od tog trenutka smo počeli sjajno da igramo. Snaga kluba je klučna za postizanje velikih rezultata”, završio je Arigo Saki.



tagovi

MilanArigo SakiStefano Pioli

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara