Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Ne piše se dobro Kopenhagenu u Minhenu: Bajernova stotka, Roj Makaj i 2,7 golova u proseku

Vreme čitanja: 4min | sre. 29.11.23. | 12:47

Bavarci igraju ove srede 100. evropski meč na Alijanc areni

Domaći meč Grupe A Lige šampiona protiv Kopenhagena u sredu uveče poseban je za Bajern. Prvo gostovanje danskog tima u Minhenu je ujedno i 100. evropski meč na Alijanc areni. Za 18 godina od otvaranja, stadion bavarskog velikana postao je prava tvrđava.

Sve je počelo prilično teškom i tesnim trijumfom od 1:0 protiv belgijskog šampiona Klub Briža 27. septembra 2005. To je bila prva od 73 pobede koje je Bajern ostvario u 99 utakmica u svom "novom" domu, kada je kultni Olimpijski stadion zamenio modernom Alijanc arenom krajem maja 2005.

Izabrane vesti

I u martu 2012. protiv Bazela, i u martu 2015. protiv Šahtjora iz Donjecka, Bavarci su pobedili sa 7:0 i zabeležili svoje najveće evropske pobede na sadašnjem stadionu. Navijači FCB-a uživali su u najuspešnijem periodu između septembra 2014. i februara 2017, kada je tim postavio rekord u najkvalitetenijem kontinentalnom klupskom takmičenju sa 16 uzastopnih pobeda na domaćem terenu.


Međutim, to nikako nije jedini rekord koji je Bajern postavio u evropskom takmičenju na Alijanc areni. U njoj se zbio gol legendarnog holandskog strelca

Roja Makaja

posle 10,12 sekundi protiv Real Madrida u martu 2007 – i dalje najbrži pogodak u istoriji Lige šampiona – ili uspeh 7:1 protiv Sportinga iz Lisabona u osmini finala 2008/2009, čime je postignuta najveća ukupna pobeda u istorija takmičenja - 12:1.

Posetiocima Alijanc arene je uvek bila zagarantovana vrhunska zabava, u svakom slučaju. Bajern je u proseku davao 2,7 golova po evropskoj utakmici. Zato, Kopenhagen ne očekuje nimalo lagan zadatak. Treba izdržati pritisak veličine kojom minhenski gigant zrači, stadiona koji je navikao sa prožima rivale. Tek da se zna, Bajern je pobedio na 28 i remizirao jednom na 29 proteklih domaćih susreta u grupnoj fazi Lige šampiona.

21.00: (1,25) Bajern Minhen (7,00) Kopenhagen (12,0)

Posle samo četiri meča osnovne faze Lige šampiona, Bajern je već krunisan kao pobednik Grupe A, ali dva preostala meča su presudna za ostala tri tima u sekciji. Kako stvari stoje, Kopenhagen, Galatasaraj i Mančester Junajted mogu da osvoje preostalo mesto koje vodi u osminu finala. Ako danski prvak uspe da dobije bar bod, to bi mu bila velika pomoć.

Bajern je izvršio prvi zadatak i dva kola pre kraja grupne faze može sebi da priušti eksperimentisanje sa postavom, koju je na konferenciji pred meč najavio i trener Bavaraca

Tomas Tuhel

.

"Već smo osvojili svoju grupu, ali ne želimo da ostavljamo utisak da je ne shvatamo ozbiljno. Ako budemo pravili bilo kakve promene, to je da zadržimo visok nivo konkurencije. Nismo odlučili koliko ćemo da menjamo

", rekao je Tuhel.

Bavarski gigant je među glavnim favoritima takmičenja koje nije osvajao od 2020. godine. U vitrinama ima šest pehara prvaka Starog kontinenta, a ove godine bi želeo da uzme još jedan. Obavezni zadatak je i osvajanje Bundeslige, iako se ovoga puta čini da Bavarci imaju veliku konkurenciju u vidu Leverkuzena. Iako je Bajern za vikend pobedio Keln sa 1:0, još nije stigao do vrha i zaostaje dva boda za liderom Bajerom.

Utakmica za Kopenhagen je mnogo važnija. Posle četiri kola je na drugom mestu, ali odmah iza njega su Galatasaraj i Mančester Junajted. Danci bi u tom pogledu morali da osvoje bodove, ali malo ko je to uspeo na Alijanc areni.

"Znamo za šta igramo. Bez obzira koga Bajern pošalje na teren, to je i dalje veliki klub i verovatno neće promeniti stil igre

", rekao je trener Kopenhagena Jakob Nistrup.

Kopenhagen je osvojio četiri boda herojskom pobedom nad Mančester Junajtedom i remijem u Istanbulu sa Galatasarajem. Danci će u Alijanc areni ciljati na što bolju startnu poziciju pred poslednju utakmicu na svom terenu protiv Galate.


"Učinićemo sve što je u našoj moći da pokažemo sopstveni potencijal i kvalitet. Ako to možemo, imamo šanse za bodove. Postoji i mogućnost da dobro odigramo i izgubimo

", svestan je

Nistrup

.

Već je nagovešteno da će Tuhel promeniti postavu i nije jasno koju će jedanaestoricu izabrati.

Džamal ​​Musijala sigurno neće igrati, kao ni

Matijs De Liht, Tarek Buhman i Gabrijel Marušić. Što se tiče Kopenhagena, nedostaju Birger Meling, Vilijam Klem i David Hočolava.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

LIGA ŠAMPIONA - 5. KOLO

GRUPA A

Sreda

18.45: (2,80) Galatasaraj (3,40) Mančester Junajted (2,65)

21.00: (1,25) Bajern Minhen (7,00) Kopenhagen (12,0)

Šesto kolo, 12. decembar

21.00: Mančester junajted – Bajern

21.00: Kopenhagen - Galatasaraj

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaBajern MinhenAlijanc arenaKopenhagen

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara