Žoao Feliks (©AFP)
Žoao Feliks (©AFP)

Ne radi se to tako, sine: Otvoreni rat, ironični poljubac i izluđivanje Simeonea

Vreme čitanja: 6min | ned. 10.12.23. | 09:04

Mnogi su požalili što su zviždali Čolu zbog tretmana koji je kod Atletikove ikone imao Žoao Feliks

(Od dopisnice Mozzart Sporta iz Madrida)

„Nadam se da neće slaviti“, izjavio je Enrike Sereso upitan šta očekuje ako bi Žoao Feliks zatresao mrežu Jana Oblaka na Monžuiku. Nažalost, predsednik Atletika je verovatno znao da su njegove nade nerealne. Menino je slavio kao da je osvojio Ligu šampiona, a nije nedostajao ni ironični poljubac za deo tribina na kojima su se nalazili navijači crveno-belih.

Izabrane vesti

„Bio je to trenutak euforije, niko ne zna kroz šta sam prošao letos“, objasnio je Feliks. I dodao, da bi sada, pošto se on žrtvovao da dođe u Barselonu, Katalonci trebali da se žrtvuju za njegov ostanak u klubu.

U Atletiku su besni. Pre samo godinu dana, deo tribina Metropolitana je zviždao Dijegu Simeoneu sumnjajući da nije u stanju da upravlja pravim talentima, i da je njegovo vreme prošlo. Odnos neprikosnovenog trenera sa upravom kluba nikada nije bio lošiji nego tada, kao ni atmosfera u timu. Feliksov odlazak, prvo u Čelsi, a zatim i u Barselonu je, slučajno ili ne, obeležio novu eru Kolčonerosa. Više ga odavno niko ne brani i ne žali, a sada smatraju da im je objavio otvoreni rat.

Kada je uprava crveno-belih spiskala sav novac dobijen od prodaje Antoana Grizmana na dovođenje dečka za kojeg se verovalo da će biti simbol tima, koji će voditi buduće generacije i gurnuti Atletiko dalje prema vrhu, skeptičnih je bilo, ali se u suštini znalo veoma malo. Međutim, vreme je prolazilo i iz kancelarija Metropolitana su se navijači molili za strpljenje: period adaptacije, mladost, psihologija, uvek je postojao neki razlog zbog kojeg Portugalac ne uspeva da razvije svoj potencijal. Učinak je bio daleko od traženog, kontinuitet slab, a glasine o neslaganju sa Čolom i njegovom filozofijom sve snažnije.

Naravno, kada je neko kupljen za preko 127.000.000, može mu se da se ne slaže sa trenerom. Inače bi teško bilo objasniti kako je uopšte potrajao tri i po sezone u Madridu i skoro koštao glave čoveka koji podigao klub na noge. Cifre govore za sebe: 34 gola i 18 asistencija u 131 utakmici.

Istina je verovatno, kao što primećuje urednik Largera, Manu Karenjo, da je Žoaov dolazak iz Benfike viđen drugačije očima Atletika i očima samog fudbalera. Uprava crveno-belih je htela da na njemu izgradi svoju novu budućnost velikog kluba. On je želeo odskočnu dasku u španskoj ligi da bi prešao u drugi, veći. U suštini, bio je samo još jedan od proizvoda koje nudi Žorže Mendeš, a njegov transfer rezultat interesa koji su van dohvata trenera i igrača.

Žoao Feliks (©AFP)Žoao Feliks (©AFP)

Situacija s vremenom postaje sve gora i gora, i krajem 2022. Feliks počinje sa taktikom otvorenih izjava da želi napolje iz kluba, uz insinuacije o mobingu i psihološkoj terapiji. U zimskom prelaznom roku uspeva da ode u Čelsi, gde stiže pun entuzijazma, hvaleći napadačku igru Engleza naspram Simeoneovih loših taktika, ali gde ne uspeva da napravi ništa.

Vraća se u Atletiko, na letnje pripreme koje su i za njega i za okolinu bile paklene. Niti on želi Atletiko, niti Atletiko želi njega, ali kupaca nema. Čak i iz Saudijske Arabije stiže ponuda samo za pozajmicu. Ništa se ne pomera, dok ponovo ne kreću izjave čiji je cilj da razbesne upravu na Metropolitanu ne bi li ga poklonila bilo kome, samo da ga se otarasi. Ovaj put, preko novinara Fabricija Romana, navodi da je tim kojem se divi od detinjstva i u kojem je oduvek želeo da igra – Barselona.

U lošu atmosferu ne sumnja niko. Koliko ga vole bivši saigrači, moglo se primetiti i u izjavama pred meč sa Barselonom, i u toku same utakmice gde su, kako navodi novinar Asa, Alfredo Relanjo, od silne želje da proganjaju Feliksa po terenu, zaboravili da igraju. Himenes je morao da bude na vreme odstranjen, jer je bio ozbiljno naoštren i pretio mu je drugi žuti karton, a ni Žoao nije ostao dužan, pokušavajući da izbori što više faula i kartona i izluđujući Simeonea.

„Volim ih sve, i želim im sve najbolje, osim kada igraju protiv nas“, izjavio je (sarkastično?) nakon utakmice. Sa Čolom se nije ni pozdravio.

Premda Ćavi sada govori o sjajnom igraču i simpatičnom dečku koji unosi dobru atmosferu u svlačionicu, zna se da Feliks nije bio ni njegov, ni Dekov izbor. Doveo ga je Đoan Laporta – na isti način kao što ga je u Atletiko doveo Migel Anhel Hil, kao proizvod Žorža Mendeša. Prvi čovek Barselone je zajedno sa drugim članovima uprave za upis Feliksa i Kansela, iz svog džepa uplatio La Ligi 12.000.000 evra zajedno sa još 6.000.000 u menicama.

Isto tako, dok portugalski mediji objavljuju naslove kako je Žoaov gol ućutkao ili porazio Dijega Simeonea, i kako je vendeta ostvarena, euforija katalonske štampe se odnosi mnogo više na lep utisak koji je ostavio celi tim, nego na MVP-a utakmice.

Žoao Feliks (©AFP)Žoao Feliks (©AFP)

Kontinuitet, insistiraju svi koji se ozbiljnije bave temom. Ako želi da ostane, mora da igra više ovakvih utakmica, jer, bez obzira na silno slavlje, ovo je tek njegov drugi gol u Barseloni od početka sezone.

„Želim fudbalera koji će pokazati regularnost u igri“, svojevremeno je tražio Simeone. „Ponekad je igrao odlično, ali potrebna je konstantnost i verovatno se umorio“, izjavio je pre nekoliko dana Grizman. Činjenica je da ga je Simeone stavljao u igru kada je god igrao dobro. „Da li zaista mislite da ne bih uveo Žoaa po cenu poraza?“, prokomentarisao je insinuacije novinara pre godinu dana i dodao: „Dok sam ja ovde, sve se meri po zaslugama“. A, pored neslaganja u stilu i večnog problema sa igrom u odbrani koji za Čola nije bio predmet pregovora, Feliksov problem su bile i povrede – njih čak devet u tri i po sezone i ukupno 269 dana neigranja.

Zbog toga bi u Barseloni najviše voleli – novu pozajmicu. Međutim, taktika izbacivanja iz takta igrača, trenera i uprave Atletika namenjena Meninovom ostanku u klubu svojih snova, mač je sa dve oštrice.

Pre odlaska u London, morao je da produži ugovor do 2027, a letos i do 2029. Hil i Sereso nameravaju koliko je god moguće da amortizuju najskuplji transfer istoriji kluba, i teško je poverovati da će ga pokloniti, bez obzira na lošu atmosferu koju obećava ako se vrati. Sa druge strane, paradoks je da, što bolje Portugalac igra, to mu cena više raste, a Barselona nema novca da postane vlasnik njegovih usluga. Čak je morao značajno da spusti platu da bi omogućio ovu selidbu – upravo o tome govori kada pominje svoju žrtvu.

Atletiko ćuti, ali je pre nekoliko dana portparol međunarodnog udruženja njegovih navijača poručio da bi najbolje bilo da, s obzirom da tako silno želi da ode u Barselonu, bude prodat nekom drugom klubu. U protivnom, može da sedi na klupi u Madridu do 2029.

Katalonski dnevnik Sport, sa svoje strane, smatra da je Barselona u snažnijoj poziciji, jer „Mendeš dobro zna šta treba da radi“. Naravno, ne nameravaju da plate „ni 70, ni 60, ni 50 miliona“, jer su crveno-beli sami devalvirali vrednost svog aktiva zbog internih kriza. Žoao će morati da izađe po vrlo povoljnoj ceni, zaključuje ovaj katalonski medij – pod uslovom da ga Barsa bude htela. Za to će, čini se, ipak morati da se oznoji malo više nego u proteklom delu sezone.

PIŠE: Ognjenka MARIĆ

PRIMERA – 16. KOLO

Petak

Hetafe – Valensija 1:0 (0:0)

/Majoral 87/

Subota

Alaves - Las Palmas 0:1 (0:1)

/Rodriges 31/

Betis - Real Madrid 1:1 (0:0)

/Ruibal 66 - Belingem 53/

Viljareal - Real Sosijedad 0:3 (0:3)

/Merino 38, Subimendi 41, Kubo 34+4/

Majorka - Sevilja 1:0 (1:0)

/Larin 11/

Nedelja

14.00: (1,23) Atletiko Madrid (6,75) Almerija (11,0)

16.15: (5,30) Granada (3,60) Atletik Bilbao (1,70)

18.30: (3,10) Kadiz (3,15) Osasuna (2,60)

21.00: (1,55) Barselona (4,40) Đirona (6,50)

Ponedeljak

21.00: (2,45) Rajo Valjekano (3,30) Selta Vigo (2,95)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

BarselonaAtletiko MadridŽoao Feliks

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara