Planina problema u Pari Sen Žermenu (©AFP)
Planina problema u Pari Sen Žermenu (©AFP)

Nešto je trulo u državi PSŽ

Vreme čitanja: 5min | čet. 10.03.22. | 11:35

Sudar struja na Parku prinčeva i žestoke kritike na račun fudbalera. Nejmaru se poruče da ide na nedelju mode, Donaruma se podseća da se onakve greške otklanjaju u petlićima. Veliki deo odgovornosti snose i vlasnici iz Katara, koji u svojim previranjima zaboravljaju da postave jasnu strategiju razvoja kluba

Džaba stotine miliona, džaba Nejmar, Lionel Mesi i Kilijan Mbape, mada je ovaj poslednji najmanje kriv. I očigledno svestan da je nešto baš trulo u Pari Sen Žermenu zbog čega i odbija platu od 50.000.000 evra neto kako bi ostao na Parku prinčeva. Svi ostali – da se postide. Neki manje, neki više, ali svi oni koji su tvrdili da je PSŽ skup plaćenika sada su dobili povod da likuju.

Takvih je na tuce. PSŽ se otuđio od navijača, od medija, od svih. I mada nam je povremeno poklanjao spektakularne mečeve činjenica je da nikome nije previše simpatičan. Posebno ne francuskim medijima, naviklim na mnogo otvorenije poslovanje od onog koje su nametnuli katarski vlasnici kluba, a oni sami zaslužuju veliki deo kritika, jer PSŽ vode kao političku stranku u kojoj su jedina konstanta – borba za prevlast.

Izabrane vesti

Stoga ne čudi što francuski mediji udaraju bez zadrške. Stručni konsultant uglednog Radio Monte Karla Danijel Riolo možda čak i preteruje, mada će se navijači saglasiti s njegovim rečima.

Nejmar je klovn. Mora da bude otpušten. On više nije fudbaler. Neka ide sad na nedelju mode. U julu je svetsko prvenstvo u pokeru, za to je dobar”, besneo je Riolo, jedan od onih koji smatra da su sve Pari Sen Žermenove zvezde i zvezdice preplaćene i da je tako već 10 godina.

Čim dođu zaraze se. U ovom timu nema skromnosti, a bez toga nema vrhunskog sporta. Ovde dve zvezde zarađuju milijarde. Imate vezistu (Marka Veratija, prim. aut.) za koga svi kažu da je najbolji na svetu, a sad ga je otkazao 52-godišnjak (Luka Modrić, prim. aut.). Markinjos je bio užasan… Gomila marioneta”.

I mada su ove reči možda izgovorene i u afektu - Verati je u L'Ekipu najbolje ocenjen uz Mbapea, dok je Markinjos prvi put podbacio - nisu samo novinari zbunjeni. Ima tu i nešto stručnijih komentara. Ne ulazeći u to da li je Karim Benzema skrivio faul nad Đanluiđijem Donarumom pre prvog gola, bivši golman Intera Žulio Cezar primećuje…

Donaruma se pri prijemu okrenuo s loptom ka svom golu, u petlićima se uči da se to ne sme. Kada primaš povratnu loptu sklanjaš je od gola”.

Na udaru je naravno i šef struke Maurisio Poketino, koji alibi traži u tom prvom golu i po njegovom mišljenju pogrešnoj odluci sudije Danija Mikelija.

Neverovatno je da se faul nad Donarumom nije ni gledao u VAR sobi. Vrlo očigledan faul. Svaki ugao kamere to pokazuje… Bili smo bolji tim u ove dve utakmice, ali u fudbalu je najbitnije kako se ponašaš u ključim momentima, a mi smo tu kolabirali. Nemoguće je to objasniti”.

Na isti način se brani i sportski direktor Leonardo, koji dodaje da se o statusu Poketina neće ni raspravljati. Međutim, pitanje je može li baš Leonardo da Poketinu garantuje ostanak, jer nije PSŽ postao sinonim za evropske krahove sasvim slučajno. Odgovornost je ponajviše na upravi i tu ne mislimo samo na Leonarda.

Ocene EkipaOcene Ekipa

Danas mnogi u Francuskoj obavljuju dva meseca stari video klip uglednog novinara Romana Moline, koji je već govorio o borbama za prevlast na Parku prinčeva. Jer da podsetimo, gazda kluba je emir Katara Tamim bin Hamad Al Tani i on je imenovao Nasera Al Kelaifija za predsednika. Al Kelaifi bi tako trebalo da odgovara Al Taniju i da bude direktno nadređen Leonardu, a on šefu struke.

U praksi to baš i nije tako, jer i Al Tani i Al Kelaifi sa sobom vucaraju dve sukobljene svite ljudi. Dalje, Leonardo ima direktan kontakt s Al Tanijem i često se trudi da urušava autoritet predsednika. Sudar sujeta, tako se opisuje odnos Leonarda i Al Kelaifija.

Pride, Al Tani voli povremeno da se konsultuje sa svojim intimnim prijateljima, pa iako oni često i nisu baš najpozvaniji da donose fudbalske odluke neretko se na taj način poremeti lanac komande. Recimo, Đovanija Lo Selsa su Sveci doveli tek nakon što je Al Taniju to savetovao, pazite sad, Gaston Gaudio, proslavljeni argentinski teniser? Jer u svetu superbogatih nije toliko bitno koliko se razumeš, već da li uopšte imaš “ulaznicu” za razgovor, a Gaudio je ima. Dalje, Tomas Tuhel je 2018. stigao za trenera na inicijativu – Pepa Gvardiole. Al Kelaifi i Leonardo su morali da se saglase.

Onda su tu i menadžeri bliski Al Kelaifiju, od Marsela Simonijana, preko Mina Rajole do Žorža Mendeša. Željni slave i bliceva fotoaparata gazde iz Katara umeju da postanu previše prijateljski nastrojeni i prema nekim igračima. Zlatan Ibrahimović je tako aminovao dolazak Davida Luiza, Tijaga Silva su se bojali jer je na direktnoj liniji sa Al Kelaifijem. Sve to urušava autoritet trenera.

Znate i sami, mnogo babica – kilava deca.

A babica je – koliko hoćeš. Naserov stariji brat Halid takođe je uticajan na Parku prinčeva, a on je možda i najkontroverzniji pa ga Molina poredi sa Udajom Huseinom, najstarijim sinom Sadama Huseina, koji je kao predsednik Fudbalskog saveza Iraka umeo i da zatvori i maltretira reprezentativce te zemlje. Halid je navodno samo od transfera Havijera Pastorea prisvojio 200.000 evra na osnovu “troškova” poslovanja. Takođe je u klub doveo i braću Boba, Ahmeda i Abdelkadera Besedika, sumnjive tipove koji se bave obezbeđenjem, igračima pomažu oko dnevnih obaveza, ali i ambijent u jednom fudbalskom klubu, da se izrazimo diplomatski, pretvaraju u ambijent razuzdanog noćnog kluba, sa svime što ide uz to.

Jedno je sigurno: s ovoliko uloženih para mnogo se više očekivalo. I ako je PSŽ uspeo da sažvaće i ispljune i asove kakvi su Ibrahimović, Edinson Kavani, pa Nejmar, sada i Mesi, mora da nije (samo) do igrača.

Kako ono kažu, riba smrdi od glave?


tagovi

Naser Al KelaifiLeonardoMaurisio PoketinoNejmarĐanluiđi DonarumaPari Sen Žermen

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara