Nikolas Kontin, napadač Himnasije (©AFP)
Nikolas Kontin, napadač Himnasije (©AFP)

Nezapamćena euforija u La Plati, Himnasiji se smeši čelo Argentine

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.09.22. | 23:03

Vukovi dočekuju veoma loš Independijente u sklopu 17. kola prvenstva zemlje Gaučosa

Čini se da više od dve i po decenije nije vladala tolika euforija u onom delu La Plate, koju oslikavaju bela i plava boja. Posle dugo godina, Himnasija će noćas (01.30) na svom stadionu Huan Karmelo Zeriljo imati priliku da bar do sutra preuzme vođstvo u Primeri, pošto je samo dva boda udaljena od Atletiko Tukumana, koji svoj meč protiv Banfilda igra narednog dana. S druge strane, Independijente je na začelju tabele i nije pobedio na pet uzastopnih utakmica.

Dosadašnji pohod Himnasije bio je jedan od najboljih od kada se nadmeće u elitnom rangu argentinskog fudbala. Tim iz La Plate trenutno zauzima drugu poziciju u prvenstvu sa 30 osvojenih bodova. Ipak, poslednji trijumf tim je ostvario pre dva vikenda u 14. kolu, kada je pobedio Union Santa Fe u gostima sa 2:0. Uprkos odličnom učinku u prethodnim kolima, ubrzo je tim ušao u remi fazu, prvo sa Aldosivijem na svom stadionu, a u poslednjem obračunu El lobo je posetio Sarmijento u Huninu, gde je još jednom zabeležio remi bez pogodaka. Za razliku od drugog meča Himnasija je protiv Zelenih imala više šansi, ali opet bez golova.

Izabrane vesti

Kampanja Vukova je do sada veoma stabilna, a u dosadašnjih 16 broji osam pobeda, pored šest nerešenih duela i samo dva poraza. Ističe se uglavnom po odličnom defanzivnom učinku i danas ima najbolju odbranu u argentinskom šampionatu sa samo sedam primljenih golova. Ponekad završi kao vrlo pragmatičan tim i teško da može da bude proaktivniji, ali čak i tako, iako nema visok prosek golova, to je apsolutno konkurentan tim.

01.30: (2,55) Himnasija (2,75) Independijente (3,30)

Na ovu utakmicu protiv Independijentea, ekipa stiže sa nizom od sedam mečeva bez poraza. Ipak, kao što je već rečeno, tim dolazi iz dva remija, oba bez golova. Sa druge strane, kao domaći tim, Himnasija ostaje neporažena u dosadašnjem toku prvenstva sa pet pobeda u sedam utakmica, uz dva iksa. U ovom periodu sastav Nestora Gosrosita postigao je devet i primio samo jedan gol.

Strateg domaćih za noćašnji obračun neće moći da računa na Erika Ramireza zbog crvenog kartona koji je zaradio protiv Sarmijenta u Huninu, u utakmici u kojoj je ušao sa klupe. U međuvremenu, Manuel Insauralde bi mogao da uđe u početnu postavu kao zamena za Emanuela Čekinija, a Matijas Miranda bi ponovo mogao da bude startnih jedanaest, drugu utakmicu zaredom.

Independijente trenutno vodi jednostavno razočaravajuću kampanju, zauzima 25. mesto, kao četvrti najgori tim u šampionatu. Sa samo 15 osvojenih bodova daleko je za vodećim ekipama u prvenstvu. U 16 odigranih utakmica pobedio je samo tri puta, šest puta je remizirao, a u sedam navrata je poražen, uz 15 postignutih i 19 primljenih golova. U ovaj duel Independijente dolazi sa nizom od četiri uzastopna remija, sva rezultatom 1:1. Pored toga, nastavlja sa postom od pet mečeva bez pobede.

U proteklom kolu protiv Velez Sarsfilda je uspeo da otvori meč golom Alana Sonjora u 12. minutu. Izjednačenje gostiju došlo je pogotkom Lukasa Prata u 90. minutu. I pored rano postignutog gola Independijente je veći deo meča bio apsolutno pasivan tim u fazi ofanzive, imao je posed lopte manji od 35 posto, i to sve na svom stadionu, pred mnogobrojnom "crvenom" publikom.

Što se tiče sastava Dijablosa, Hulio Falčioni će se ponovo opredeliti za Sebastijana Sosu na golu umesto Miltona Alvareza. Zauzvrat, trener čeka, već duži vremenski period na napredak najboljeg strelca tima Leandra Benegasa, koji sada ima problema sa bolovima u leđima. Ako ne bude u startnih jedanaest, njegovo mesto bi zauzeo Fakundo Ferejra. Isti slučaj je i Lukasom Rodrigezom, u slučaju da ne počne, za levi sektor odbrane i dalje bi bio zadužen Urugvajac Edgar Elizalde. Dobra vest za Falčionija je, što se konačno oporavio Damijan Batalini, koji je uspeo da savlada fizičku nelagodnost koju je osećao poslednjih dana u predelu stomaka, znajući da je on jedan od ključnih igrača koje koristi.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

Independijente je u potpuno nepovoljnom položaju u ovom meču, pošto nije pobedio od 11. kola i igraće u gostima. Takođe, ne pokazuje visok nivo učinka na terenu u poslednjim utakmicama. S druge strane, Himnasija će učiniti sve da pobedi i tako možda preuzme liderstvo. Poslednji obračun ovih timova, viđen je sredinom oktobra prošle godine, u Aveljanedi, i završen je nerešenim ishodom 1:1. Zanimljivo je i to, što je Independijente poslednji put na Huan Karlos Zerilju, slavio još 2011. godine. Sa druge strane, ni Himnasija se nije baš proslavila, pobedivši ovog rivala tek jednom u poslednja četiri meča na svom terenu.

ARGENTINA 1 – 17. KOLO

Petak

Urakan - Sentral Kordoba 2:0 (0:0)

/Kristaldo 64pen, 85pen/

Subota

Lanus - Tigre U TOKU

Rosario - Taljeres U TOKU

Velez - Njuels U TOKU

Aldosivi - Sarmijento U TOKU

23.00: (2,10) Rasing Klub (3,10) Argentinos Juniors (3,90)

Nedelja

01.30: (2,55) Himnasija (2,75) Independijente (3,30)

20.30: (2,35) Patronato (3,20) Union (3,15)

20.30: (2,60) Platense (3,00) Estudijantes (2,95)

23.00: (3,20) Kolon Santa Fe (3,10) Boka Juniors (2,40)

Ponedeljak

01.30: (1,27) River Plejt (5,50) Barakas Sentral (12,0)

23.55: (2,40) Defensa i Hustisija (3,10) San Lorenco (3,20)

23.55: (1,75) Godoj Kruz (3,50) Arsenal Sarmijento (5,10)

Utorak

02.30: (2,00) Atletiko Tukuman (3,30) Banfild (4,00)

*** Kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1Himnasija La PlataIndependijente

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara