©Reuters
©Reuters

Nije moglo teže po Čukarički: Olimpijakos ili Genk!

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.08.23. | 13:12

Izvučeni parovi plej-ofa kvalifikacija za Ligu Evrope

Srbija bi ove sezone mogla da ima dva predstavnika u Ligi Evrope: TSC, ukoliko ne prođe u kvalifikacijama za Ligu šampiona gde joj je prva prepreka Braga, a potencijalna druga Olimpik Marselj ili Panatinaikos, i Čukarički, ukoliko uspe da savlada rivala u plej-ofu kvalifikacija za drugo po važnosti UEFA takmičenje.

Današnjim žrebom odlučeno je da to bude pobednik dvomeča Olimpijakos - Genk.

Izabrane vesti

Prva utakmica igraće se 24. avgusta, a revanš je nedelju dana kasnije u Leskovcu.

Utisak je da Brđani nisu mogli gore da prođu. Olimpijakos želi da se ove sezone iskupi kod navijača za slaba izdanja iz prošle, u kojoj ga je Makabi Haifa eliminisao u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a zatim je bio poslednji u grupi Lige Evrope sa Frajburgom, Nantom i Karabagom, dok je u nacionalnom prvenstvu završio na razočaravajućem trećem mestu. Tokom leta su crveno-beli promenili trenera, iz Espanjola je doveden Dijego Martinez, a igrački kadar je pojačan isključivo slobodnim igračima. Došli su marokanski napadač Ajub El Kabi iz katarskog Al Sada i iskusni Španci - defanzivni vezista Visente Ibora iz Viljareala i desni bek Kvini iz Granade. Ništa u poređenju sa ranijim sezonama, kada je gazda Evangelos Marinakis umeo da odreši kesu zarad zvučnih imena. U Pireju je ponovo i Lazar Ranđelović, koji se vratio sa pozajmice Uralu.

Pominjalo se ovog leta da bi reprezentativac Srbije i nekadašni štoper Crvene zvezde Srđan Babić mogao u Olimpijakos, ali i dalje je igrač Almerije, a posebnu pažnju grčki klub privukao je neuspelim dogovorom sa Brazilcem Kenedijem. Bivši igrač Čelsija ispao je prošle sezone iz Primere sa Valjadolidom i, uprkos važećem ugovoru dobio priliku da promeni klub. Hteo je u Atinu, ali su lekarski pregledi pokazali da je došao nespreman i da bi mu trebalo mesec i po dana da dostigne potrebnu formu.

S obzirom na rasplet situacije, Grci su odustali od dalje priče sa Kenedijem. Biće da su izvukli pouke nekih ranijih promašaja, poput Marselovog prošlog leta. Trofejni Brazilac iz Real Madrida nije se dugo zadržao u crveno-belom dresu, svega šest meseci...

Ipak, i pored trenutno ne baš blistave situacije u Olimpijakosu, jasno je da bi grčki velikan bio favorit u duelu sa Čukaričkim. Inače, njihov duel izazvao bi dodatnu pažnju zbog dobro poznatog prijateljstva navijača Olimpijakosa i Crvene zvezde, tako da bi grčki tim sigurno imao veliku podršku u Leskovcu, gde će klub sa Banovog brda morati da igra kao domaćin jer njegov stadion ne ispunjava uslove za poslednju rundu kvalifikacija.

Ali, da bi stigao do Čukaričkog, Olimpijakos će prvo morati da preskoči Genk. Belgijanci su već počeli sezonu na evropskoj sceni, pošto su kao viceprvak svoje zemlje igrali u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali ih je na veliko iznenađenje eliminisao Servet. Nakon 1:1 u Švajcarskoj i 2:2 u Belgiji, Švajcarci su bolje izvodili penale.

Na neuspeh u Evropi nadovezao se i poraz od Eupena kod kuće u drugom kolu belgijskog prvenstva (0:1), te je u Genku trenutno upaljena crvena lampica. Moraće Belgijanci što pre da se konsoliduju pošto ih prvi okršaj sa Grcima čeka već za tri dana u Atini.

Svakako, Čukarički bez obzira na ishod dvomeča koji mu predstoji ima zagarantovanu evropsku jesen jer ga u slučaju eliminacije čeka grupna faza Lige konferencije. Moći će, dakle, izabranici Dušana Kerkeza rasterećeno da izađu na megdan rivalu iz Grčke ili Belgije.


tagovi

Čukaričkikvalifikacije za Ligu EvropeŽreb za Ligu Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara