Veljko Nikolić i Njegoš Petrović (©Starsport)
Veljko Nikolić i Njegoš Petrović (©Starsport)

Nikolić i Petrović nestali s radara: Od projektovanih milionskih prodaja do grejanja klupe i tribina

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.10.21. | 09:35

Spremljeni za prodaju, ponude izostale, a gubitak statusa "bonus" igrača dvojac standardnih vezista iz minule sezone gurnuo je u drugi plan

Dve stresne sedmice su iza svih u klubu stacioniranom na adresi Ljutice Bogdana 1a. Prošla je Crvena zvezda kroz niz zahtevnih utakmica, koje bi poprilično mogle da joj oblikuju dalji tok sezone. Crveno-beli su uspešno preskočili obe prepreke u Ligi Evrope - motivaciju pred duel sa Metalcem, poslednjom utakmicom uoči nove reprezentativne pauze, posebno je popravila pobeda u Razgradu - a u šampionatu Zvezda je remijem u večitom derbiju, te trijumfom u Novom Pazaru sprečila Partizan da se odlepi i stekne u ranoj fazi pozamašniju prednost.

Problemi zdravstvene prirode, koji su se pojavili posle 165. večitog derbija, nisu uzdrmali Crvenu zvezdu. Šampion Srbije je u šarenolikom sastavu lako osvojio Novi Pazar, da bi potom Gelor Kanga u svom prepoznatljivom stilu lansirao projektil protiv Ludogoreca vredan osvajanja nova tri boda i očuvanja maksimalnog učinka u grupnoj fazi Lige Evrope. 

Izabrane vesti

Ta dva trijumfa dobijaju na značaju zbog činjenice da je Dejan Stanković imao strahovite probleme prilikom formiranja tima, pošto su Crvenu zvezdu pokosili stomačni virus, a pred put u Bugarsku i korona (strateg crveno-belih za meč sa Ludogorecom nije mogao da se osloni na noseće stubove: Aleksandra Kataija, Milana Borjana, Aleksandra Dragovića i Miloša Degeneka). I pored toga što je trener Crvene zvezde tokom minulih nedelju dana imao smanjen fond igrača, nije se odlučio da rehabilituje neke momke koji su pali u drugi plan.

Turbulentan letnji period za vreme koga su u fokusu kvalifikacije za evropska takmičenja je prošao, starteri i igrači koji su viđeni kao prve izmene iskristalisali su se u glavi Dejana Stankovića, a među njima nije dvojac veznih fudbalera koji je u protekloj sezoni imao zapaženu minutažu. Pomalo neprimetno, u “najezdi” novih mladih igrača - Strahinja Eraković, Petar Stanić, Marko Lazetić - iz svih kombinacija ispali su Veljko Nikolić i Njegoš Petrović

Veljko Nikolić (©Starsport)Veljko Nikolić (©Starsport)

Tome je kumovalo i pravilo o “bonusima” koje im je bilo naklonjeno minule sezone, kada je dvojac veznih fudbalera redovno ubirao minute. Veljko Nikolić i Njegoš Petrović su po okončanju protekle sezone izgubili status “bonusa”, bili su projektovani za prodaju... Priželjkivali su čelni ljudi Crvene zvezde masne ponude, očekivali su da će tokom leta stići neka na stadion “Rajko Mitić” i rešiti goruća pitanja dok ne bude poznato u kom će evropskom takmičenju crveno-beli nastupati na jesen. Ali, ponude koje bi zadovoljile i klub i igrače nisu stigle, pa je tako Crvenu zvezdu od prošlogodišnjih “bonusa” napustio samo Željko Gavrić (prešao u Ferencvaroš za 1.200.000 evra i procente od naredne prodaje).

Veljko Nikolić i Njegoš Petrović nisu promenili sredinu, a da u novoj sezoni neće imati ulogu kakvu su imali postalo im je ubrzo jasno. Seku Sanogo ostao je zakucan u startnoj postavi, a hijerarhija se u Crvenoj zvezdi promenila povratkom Nenada Krstičića u klub. Toliko da je u jednom momentu Krstičić izbio u prvi plan ispred Gelora Kange, koji je posle nekoliko utakmica hlađenja rehabilitovan. I vratio se kao novi čovek, sa nameštenom glavom da ispunjava zahteve Dejana Stankovića i maksimalno bude produktivan po igru Zvezde.

U međuvremenu se pojavio i Petar Stanić. U kratkom vremenskom intervalu ubedio je kompletnu struku Crvene zvezde da ima šta ponudi, da poseduje sportsku drskost i vic u igri. A, pride ispunjava i status “bonusa” za Superligu. Aleksandar Katai i Mirko Ivanić su, baš kao i Seku Sanogo, nedodirljivi. Gelor Kanga igra sve bolje, Nenad Krstičić je igrač takvog renomea da zahteva minute i sigurno se u klub nije vratio da greje klupu.

Vrata do prve postave i minuta zatvorila su se za Njegoša Petrovića i Veljka Nikolića. Ni brojni zdravstveni problemi nisu doveli do makar privremenog povratka pomenutog dvojca. Ili bar jednog. Gostovanje Novom Pazaru bilo je dobra prilika za tako nešto, ali kako više ne potpadaju pod “bonuse”, a leto je prošlo, evidentno je da na stadionu “Rajko Mitić” smatraju da se u ovom trenutku njihovo forsiranje na uštrb minutaže drugih igrača ne bi isplatilo. Leto je bilo idealno za prodaju, tajming je promašen. 

Koliko je opala važnost Njegoša Petrovića i Veljka Nikolića u prvom timu najbolje se ogleda kroz minute. Zbirno ih u tekućoj sezoni nisu sakupili ni 300. Veljko Nikolić je na pet utakmica sakupio 156 minuta, a Njegoš Petrović na tri - 113 minuta. U Evropi su se poslednji i jedini put na terenu pojavili na gostovanju Klužu kada je sve već bilo rešeno. Dakle, u garbidž tajmu...

Njegoš Petrović (©Starsport)Njegoš Petrović (©Starsport)

A, minule sezone situacija je bila dijametralno suprotna. Veljko Nikolić je uz Milana Gajića odigrao najviše utakmica - čak 49. Nije mnogo zaostajao ni Njegoš Petrović, pošto je na dve manje nastupio i ispred njega je sa 48 bio samo Mirko Ivanić. I po broju minuta bili su u vrhu. Nikolić ih je sakupio 3.317, a Petrović 2.706. U Evropi su se naigrali, a pamti se projektil Njegoša Petrovića na gostovanju Gentu u 1. minutu... 

Sve se okrenulo za 180 setepeni. I malo je verovatno da će doći do novog zaokreta, jer se Dejan Stanković striktno drži uskog kruga igrača, koji mu donose rezultate. Kada Veljko Nikolić i nisu aktivirani do sada, teško se čemu imaju nadati nadalje. Do zime, a tada će se ponovo čekati ponude. Samo što će sedenje na klupi i tribinama drstično spustiti cenu igračima.

Jedna od situacija kada su svi na gubitku...



tagovi

FK Crvena zvezdaDejan StankovićVeljko NikolićNjegoš PetrovićGelor KangaPetar StanićNenad KrstičićSeku Sanogo

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara