Foto: Starsport
Foto: Starsport

Nobelovci sa Banovog brda: Čukin korak ka besmrtnima

Vreme čitanja: 4min | čet. 12.08.21. | 10:00

Brđani u prilici da ostvare najveći uspeh u klupskoj istoriji

Pobeda (3:1), a naročito igra kojom su do nje stigli igrači Čukaričkog protiv Hamarbija, odjeknula je poput eksplozije dinamita fudbalskim svetom. Detonacija koju su režirali Brđani na krilima Marka Docića, Alekse Jankovića i Đorđa Jovanovića, probudila je nadu u najveći internacionalni uspeh kluba, međutim od rezultata za pamćenje beogradskog superligaša deli još 90 minuta. Još sat i po borbe upravo u gradu odlakle je dinamit i stigao u svet, u rodnom mestu Alfreda Nobela, prestonici Švedske - Stokholmu.

Čuveni hemičar uspeo je da naučnim dostignućima ostavi neizbrisiv trag na putu čovekove evolucije i da postane sinonim za vanserijska dostignuća u brojnim oblastima, te danas najprestižnija svetska nagrada nosi ime upravo po njemu. Od kraja 19. veka brojni naučnici, umetnici i ostale osobe istaknute po izvanrednim uspesima u svojim oblastima stekle su čast i privilegiju da se u Stokholmu okite nagradom namenjenom isključivo najbojima, a simbolično, aktuelna generacija Čukaričkog upravo na istom mestu ima priliku da potvrdi da je najbolje što je ikada imao tim sa Banovog brda.

Izabrane vesti

Igra prikazana u Beogradu uliva poverenje pred duel zakazan za večeras od 18.45 u Stokholm areni, međutim daleko od toka da su izabranici Dušana Đorđevića već obavili posao. Gostujući teren, veštačka podloga, rasprodata četvrtina kapaciteta stagiona, odnosno 7.885 ulaznica koliko je i pušteno u prodaju, biće prepreke sa kojima će se suočiti srpski predstavnik, a posao će mu dodatno otežati kadrovska situacija i činjenica da ni danas, kao ni pre nedelju dana u Beogradu, na raspolaganju neće biti Miladin Stevanović i Srđan Mijailović.

Sjajni desni bek otpisan je i pre polaska ekipe u Švedsku, dok se za razliku od njega iskusni vezni fudbaler našao na spisku putnika, ali je nada da se nađe i na klupi minimalna. Kadrovske probleme, produbila je i povreda Tošića u Lazarevcu, te je stručni štab odlučio da konkurenciju zaoštri sa Stefanom Radojičićem, Bojicom Nikčevićem i Mihajlom Baićem koji su novajlije među raspoloživim snagama u odnosu na gostovanje Sumgaitu.

Uprkos činjenici da se kadrovska situacija dodatno promenila od susreta u Humskoj, za očekivati je da se stručni štab opredeli za provereni recept i na teren u Švedskoj izvede isti tim kao i u prvom duelu, te će ispred Petrovića defanzivni kvartet činiti Tanasijević, Šapić, Drezgić i Roganović. Za kreiranje akcija trebalo bi da budu zaduženi Docić i Kovač, dok će podršku Jovanoviću u ofanzivi gotovo izvesno činiti Janković, Kajević i Ndijae.

Dva gola prednosti povod su da Brđani u obzir uzmu i određene kalkulacije, dešavanja na travnatom tepihu u kratkom periodu beogradskog susreta tokom kojeg je švedski klub imao glavnu reč pokazala su da bi prepuštanje inicijative Hamarbiju predstavljalo pogubni scenario. Upravo svestan toga, najbolji strelac Čukaričkog i prvi adut u ofanzivi Đorđe Jovanović istakao je da će belo-crni pokušati da ponove igru iz srpske prestonice.

"Očekujem sličan meč onom u Beogradu. Verujem da će Hamarbi krenuti na sve ili ništa, jer nemaju šta da izgube. Znam da su ulazice rasprodate i da će biti maksimalan dozvoljen broj gledalaca. U tome vidim prednost domaćina, ipak znam da možemo da odigramo bolje nego u Beogradu. Nije rešenje da čuvamo prednost iz prvog duela jer bi to moglo da nam se obije o glavu. Moramo da igramo kao da je 0:0, da jurimo pobedu, ali i da strpljivo čekamo šansu. Želimo i ovde da pobedimo", rekao je strelac pet golova u dosadašnjem delu sezone.

Iako je činjenica da je Čukarički plasmanom u treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencija napravio iskorak u odnosu na dosadašnje rezultate, objektivno gledano uspeh ostvaren eliminacijom Sumgaita mogao bi da se uporedi sa nekadašnjim dostignućima poput eliminacije Domžala ili Ordabasija u okviru kvalifikacija za Ligu Evrope, međutim sama beogradska pobeda nad Hamarbijem potvrdila je zrelost kluba da pomeri sopstvene granice, te će susret u Nobelovom gradu biti idealna prilika da ubere zaslužene plodove i postane i definitivno najuspešnija generacija kluba sa Banovog brda.

Dodatni motivi, uz činjenicu da bi eliminacijom Šveđana napravili jedinstven uspeh, članovi aktuelne generacije Čukaričkog imaće u dragocenom iskustvu koje nose još najmanje dva evrpska meča, ali i finansijskom benefitu s obzirom na to da bi plasmanom u narednu rundu do sada zarađenih 750.000 evra poraslo na 1.050.000 evropskih novčanica.

Čukarički projektovani sastav (4-2-3-1): Petrović - Tanasijević, Šapić, Drezgić, Roganović - Kovač, Docić - Janković, Kajević, Ndijae - Jovanović.


tagovi

Hamarbi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara