Igrači Nueve de Oktubrea (©AFP)
Igrači Nueve de Oktubrea (©AFP)

Novi drugoligaš se bori za mesto u Kopa Libertadores protiv jednog od najperspektivnijih klubova Južne Amerike

Vreme čitanja: 4min | uto. 08.11.22. | 22:28

Ekvador: Finale Kupa na programu je noćas, a igraju ga Nueve de Oktubre i Independijente del Valje

Iako žele da podignu trofej nacionalnog Kupa Ekvadora, akteri ovogodišnjeg finala stižu sa veoma različitim realnostima i suprotnim potrebama. Dok je Independijente del Valje krunisao svoju sezonu drugom međunarodnom titulom u Kopa Sudamerikani, Nueve de Oktubre je ispao u Seriju B i nada se će uspeti da pomrsi konce jednom od najperspektivnijih klubova na kontinentu, kako bi bar malo spasao sezonu. Veliko finale na program je noćas 01.00 po srednjoevropskom vremenu, a mesto poprišta biće Olimpijski stadion Atahualpa u Kitu.

Kup Ekvadora, zvanično je fudbalsko takmičenje pod okriljem Fudbalske Federacije Ekvadora, a njegovo ponovno osnivanje, posle prvog i jedinog izdanja iz 1970. odobreno je 18. maja 2018. s obzirom na to da će upravno telo prestati sa organizovanjem državnog prvenstava prvog i drugog ranga počevši od 2019. godine, čime je bilo potrebno proširiti obim ekvadorskog fudbala na više mesta u zemlji, pa tako i generisati nove ekonomske resurse za FEF i niže nivoe domaćeg fudbala.

Izabrane vesti

Za svoje prvo izdanje 2019. godine, takmičenje je uključivalo 48 timova i bilo je podeljeno u sedam kola. U prvom kolu su igrale 22 ekipe iz pokrajinskih saveza i dve amaterske ekipe. Pobednici ovih duela plasirali su se u drugi krug, gde su raspoređeni u šest dvomeča, a pobednici su se dalje plasirali u šesnaestinu finala. U ovoj fazi, nadmetalo se šest pobednika iz prethodnog kola, kojima su se pridružili 16 timova iz Serije A i 10 iz Serije B, a pobednici su se plasirali u osminu finala, odakle je takmičenje napredovalo u četvrtfinale, polufinale i finale. Povratničko izdanje takmičenja, pripalo je LDU-u koji je u velikom finalu savladao Delfin.

01.00: (1,30) Independijente del Valje (4,70) Nueve de Oktubre (10,0)

Za 2021. FEF je pripremio promenu formata tako što je takmičenje trebalo da ima preliminarnu fazu u kojoj je planirano da učestvuje 10 timova Serije B i 22 pokrajinska šampiona, koji bi bili izvučeni u 16 ​​parova, a pobednicima bi se u sledećoj faz pridružilo 16 ekipa Serije A. Međutim, ovaj format je morao da se primenjuje počevši od ove sezone pošto je izdanje iz 2021. otkazano zbog pandemije virusa Covid-19. Opet, takmičenje je u samoj završnici pretrpelo još jednu modifikaciju, kada je umesto polufinalnim mečeva, odlučeno da se formira jedna polufinalna grupa od po četiri tima.

Posle šest utakmica odigranih u polufinalu oba tima dolaze sa željom da podignu trofej. Independijente del Valje i 9. Oktobar igraće poslednji meč u tekućoj sezoni, isti onaj koji će im, ako pobede, doneti titulu Kupa Ekvadora 2022. Šampion će imati peto mesto Ekvadora u narednom izdanju Kopa Libertadores 2023, što je pogodnost koju će dobiti samo Oktobrasi ako postanu prvaci.

U suprotnom slučaju, ako 9. Oktobar završi kao vicešampion, sledeće godine neće moći da učestvuje u najjačem klupskom takmičenju Južne Amerike, iz razloga što KONMEBOL ne dozvoljava učešće u eliti timovima koji ne igraju najviši rang nacionalnog fudbala. Tada bi mesto pripalo trećeplasiranom na polufinalnoj tabeli, a to je El Nasional, koji će sledeće sezone, posle dve sezone pauze, ponovo igrati u LigaPro, iliti ekvadorskoj Seriji A. Independijenteu je mesto u grupnoj fazi Libertadoresa zagarantovano kao ovogodišnjem osvajaču Kopa Sudamerikane.

Independijente del Valje, kao aktuelni šampioni drugog po snazi kontinentalnog takmičenja, kreće u pohod na još jedan trofej, s obzirom da ima epitet ozbiljnog favorita protiv ekipe iz Gvajakila. Tim ima veoma kvalitetnu postavu i igrače koji izazivaju veliko interesovanje brazilskih, pa čak i evropskih klubova. Kroz grupnu fazu turnira Independijente se plasirao na prvo mesto sa 13 osvojenih bodova, na relativno lak način, bez ometanja ostalih takmičara. U svom poslednjem meču, Independijente se susreo sa Mušuk Runom i imao je prostora da remizira kod kuće 1:1, sa već obezbeđenim plasmanom i vođstvom u grupi. U poslednjih pet odigranih utakmica zabeležio je tri pobede, remi i poraz.

S druge strane, Nueve de Oktubre prolazi kroz najgori trenutak u sezoni, akumulirajući sedam uzastopnih neuspeha, ali ipak u finale dolazi uzbuđen zbog mogućnosti da osvoji važan trofej. Međutim, tim sa obele Pacifika zna da mora napravi nadljudski napor ako želi da se suoči sa Independijenteom, koji iza sebe već ima zavidnu kampanju.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

U poslednjem duelu, Oktubre se susreo sa El Nasionalom pred svojim navijačima, odigravši remi bez golova, uz još jedan loš učinak ofanzivnog sektora, koji je prethodno bio žestoko kritikovan, s obzirom da već ima tri uzastopna meča bez datog gola. U poslednjih pet zvaničnih utakmica ove sezone zabeležen je samo jedan remi i čak četiri poraza, od noćašnjeg rivala Independijentea, Kumbaje, Makare i poslednji u nizu bio je od Mušuk Rune.

Ova dva tima su se susrela pre samo dve nedelje u sklopu poslednjeg kola druge faze Lige Pro, i tada je Del Valje pobedio minimalnim rezultatom. Međutim, tokom godine susreli su se Independijente i Nueve de Oktubre čak četiri puta, sa dve pobede za Valjekose, dva remija i jednom pobedom za tim iz Gvajakila.

KUP EKVADORA - FINALE

Sreda

01.00: (1,30) Independijente del Valje (4,70) Nueve de Oktubre (10,0)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

EkvadorIndependijente del ValjeNueve de Oktubre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara