Navijači Miljonariosa (©Reuters)
Navijači Miljonariosa (©Reuters)

Novi obračun Bogote i Kalija: Miljonarios jači za Uribea

Vreme čitanja: 7min | čet. 27.04.23. | 23:10

Kolumbijska Apertura: Ambasadori na El Kampinu noćas (03.20) dočekuju Ameriku u jednom od najvećih rivalstava u državi

Rivalstvo između Amerike iz Kalija i Miljonariosa jedno je od najvećih u Kolumbiji. To je obračun u kojem se međusobno bore dva od tri kluba sa najviše zvaničnih titula. Neki ga smatraju Klasikom zvezda i jedno vreme je smatran Superklasikom kolumbijskog fudbala jer je imao veliki istorijski značaj za razvoj profesionalnog fudbal u zemlji, pošto su, do relativno skoro, ova dva kluba bila najtrofejnija na turnirima Kategorije A.

Počeci ovog rivalstva datiraju iz kasnih sedamdesetih godina prošlog veka, međutim, Klasik je svoj vrhunac doživeo u deceniji kasnije. Godinama kasnije, Amerika će se izjednačiti sa Miljonariosom po broju titula, dostigavši svoju petnaestu zvezdu, 27. decembra 2020. godine. Ovaj Klasik ima zanimljivu sociokulturnu konotaciju, jer predstavlja uvek postojeće rivalstvo između dva najrazvijenija regiona Kolumbije: Bogote i Valja del Kauka, regije čiji je glavni gard Kali.

Izabrane vesti

Ovaj dva tima imaju ukupno 34 trofeja kolumbijskog fudbala, 30 titula u prvenstvu A Kategorije, po 15 za za obe strane, tri kupa Kolumbije koje su osvojili Milioneri i jednu Super ligu koju su takođe osvojili prestonički Ambasadori. Pored toga, okuplja i dva pionirska kluba u osnivanju Kategorije A, 26. juna 1948. godine, što je postignuto upravo zahvaljujući naporima i na inicijativu tadašnjih predsednika ova dva kluba, Alfonsa Seniora Keveda iz Miljonariosa i Umberta Salseda Fernandeza iz Amerike.

03.20: (1,85) Miljonarios (3,35) Amerika Kali (4,10)

Utakmica je veliki derbi ne samo za igrače i trenere, već posebno za navijače, a svaki meč ispunjen je napetošću i velikom posećenošću, bilo na stadionu El Kampin u Bogoti ili na stadionu Paskval Gerero u Kaliju.

Prvi put kada su se Đavoli i Milioneri suočili, bilo je to 8. oktobra 1939. godine kada je već čuveni Miljonarios prvi put posetio prestonicu Doline, izazivajući velika očekivanja, i pobedivši Ameriku rezultatom 3:2. Drugi meč ovakve prirode odigrao se 1944. godine u Bogoti, sa velikom pobedom od 5:0 u korist Milionera. Ipak, prvi zvaničan susret, u tada devetom kolu novoformiranog profesionalnog šampionata, 10. oktobra 1948. u Kaliju, Amerika je ubedljivo slavila sa 4:0 golovima Fransiska Pačeka, Dimasa Gomeza i Inosensija Paza Lasa sa dva pogotka. Revanš utakmica bila je na program u poslednjem terminu šampionata, 19. decembra i Milonarios je ostvario prvu zvaničnu pobedu protiv Amerike u Bogoti rezultatom 2:0, uz dva gola čuvenog Argentinca Alfreda Kastilja.

Ovo rivalstvo ima i početni datum, za koji se uzima 12. decembar 1982. godine, kada je Amerika osvojila drugu nacionalnu titulu u pod rukovodstvom legendarnog trenera Gabrijela Očoa Uribea, upravo pobedivši Miljonariosa u poslednjem kolu prvenstva na El Kampinu. Slična priča biće predstavljena sledeće godine kada su Đavoli na poslednjem meču u Kaliju odigrali nerešeno sa Albiazulima za još jednu titulu prvaka države.

Vredi znati da su do kraja decenije ostale titule podeljene između ova dva kluba: pet uzastopno za Ameriku 1982, 1983, 1984, 1985. i 1986. godine i dve za Miljonarios, takođe uzastopno 1987. i 1988. godine, a na svim ovim prvenstvima obe ekipe su se međusobno borile do poslednjih instanci za titulu, što je pojačalo rivalitet među njima.

Pored toga, u suspendovanom šampionatu 1989. godine Miljonarios i Amerika su zauzeli prvo i drugo mesto u reklasifikaciji, a Plavi tim je već bio plasiran u plej-of, dok je Amerika takođe bila blizu plasmana, u vreme suspenzije. Oba kluba su se takođe susrela na Kopa Libertadores 1985. i 1988. godine, kao i u Kopa Merkonorte 1998. godine.

U poslednjem kolu finalnog plej-ofa 1994. godine, Amerika se susrela sa Miljonariosom u Bogoti i osvojila titulu šampiona nerešenim rezultatom, dok je Plavi tim na kraju zauzeo treće mesto. To je bio poslednji direktni obračun između ovih timova za prvenstvo Kolumbije. Kao što je već spomenuto, godinama kasnije, Amerika će se izjednačiti sa Miljonariosom po broju titula, dostigavši svoju petnaestu zvezdu u sezoni 2020. U međuvremenu Milioneri su uspeli da prekinu 23 godine dugu sušu bez trofeja, dok je Amerika u tom trenutku taborila u Kategoriji B.

Bio bi to neki kratak osvrt na istoriju sukoba ova dva velikana Kolumbijskog fudbala, no, vratimo se trenutnoj situaciji. Iako kapije El Kampiina neće biti otvorene za gostujuće navijače, pristalice Albiazula su pripremile veliku žurku i očekuju se pune tribine. Oba tima su u dobroj formi i u potrazi su za pobedom koja će ih približiti njihovom cilju: zauzimanju što bolje pozicije pred finalnu rundu takmiečnja.

Miljonarios je u formi, kako u nacionalnom prvenstvu, tako i u Kopa Sudamerikani, tim koji predvodi Alberto Gamero. Njegov kontinuitet u Milionerima bio prilično važan i pod njegovom komandom klub je već osvojio Kup Kolumbije, ali mu i dalje nedostaje najvažnija titula, Liga, koja mu je izmicala od dolaska 2020. godine.

Uprkos tome, uprava je cenila njegov trud i želju da osvoji Ligu i već imaju spreman sledeći ugovor o obnovi, ali vreme ističe i obaveza osvajanja titule u ligi morala bi da se desi uskoro. Međutim, po svemu sudeći prisustvo Alberta Gamera neće biti večno u Miljonariosu, pošto je trener u intervjuu za Fuera Zona de Humo izjavio kako bi voleo da postane šampion sa Miljonariosom, ali je priznao isto tako voleo da postane selektor nacionalnog tima Kolumbije. Gamero je rekao da je srećan u Millonariosu i da svaki dan sa velikom posvećenošću radi na ostvarivanju dobrih rezultata koji će ga dovesti do titula i da će, ako žele da ga zadrže, rado prihvatiti ponudu.

01.10: (2,45) Deportivo Kali (3,05) Junior (2,90)

Alberto Gamero i njegov tim će nastojati da ostanu na vrhu tabele, pošto na ovaj duel stižu sa nizom neporaženosti od 10 utakmica u svim takmičenjima. Poslednji poraz bio je protiv Mineira u drugoj rundi selekcione faze Kopa Libertadores. Što se Lige tiče, Albiazul nije izgubio od 6. kola kada je pao od Onse Kaldasa.

Poslednja pobeda Milonariosa u ligi ostvarena je protiv Independijentea iz Medeljina sa 2:1 na El Kampinu, golovima Oskara Kortesa i Žadera Valensije. Posle toga, plavi tim nije pokazao najbolje lice i remizirao je na dve utakmice u gostima protiv Atletiko Huile i Union Magdalene.

Iako je Miljonarios od El Kampina napravio tvrđavu, nada se da će pobediti u ovoj borbi protiv Amerike i to sa najboljim timom kojim terenutno raspolaže, bez sumnje. Ovo je već učinjeno u Kopa Sudamerikani kada su savladali Defensu i Hustisiju, ako i Penjarola i to u gostima, čime je dobilo najviše pohvale međunarodne štampe.

Poslednji put kada su Milioneri ugostili Crvene đavole u Bogoti, bilo je to septembru 2022. godine, u duelu koji je završen erešenim ishodom 2:2. Tog dana Andres Gomez i Žader Valensija postigli su gol za Plave, Huan David Peres i Danijel Moskuera za Crvene.

Kao što se i očekivalo, Milonarios je rezervisao najbolje iz svog spiska da se suoči sa Amerikom u jednom od najatraktivnijih klasika kolumbijskog fudbala. Tačnije, sastav koji će izaći na megdan protiv Crvenih đavola veoma je sličan onom koji je ostvario važnu pobedu u Urugvaju. Dobra vest za Albijazule je da se u tim vratio jedan od ključnih igrača u napadu. Fernando Uribe se oporavio od povrede kuka koji je zadobio krajem marta. Druga novina u Miljonariosu je odsustvo Huana Karlosa Pereire, koga će zameniti Nikolas Arevalo.

S druge strane, Amerika je u dosadašnjem izdanju formata Apertura imala dobar učinak, što se uglavnom pripisuje tome što tim nije ostvario učešće ni u jednom međunarodnom takmičenju, pa je trener Aleksandar Gimaraeš bio fokusiran na to da svoj sastav pripremi najbolje moguće samo za učešće u nacionalnim takmičenjima.

Međutim, sada Ameriku stiže gust raspored gde će morati da odmere snage u prvom velikom izazovu protiv Miljonariosa, a koji može uticati na dalji put ka kvalifikacijama. Stoga, za ovaj okršaj, jedna od velikih novina koju će Amerika predstaviti protiv Milionera tiče se njene najveće zvezde u timu, Karlosa Darvina Kintera, koji se vraća pošto je odslužio dva dana suspenzije zbog isključenja protiv Agilasa Doradasa u 13. kolu. Isto tako, i Brajan Kordoba se nedavno vratio u tim na nedavnom meču protiv Pereire. Što se tiče izostanaka, Aleksandar Gimaraeš neće imati Kristijana Arijetu, Felipea Moskeru i Nazarita.

Što se tiče gostovanja u Bogoti, Đavoli su poprilično dobro prolazili, jer su na poslednjih deset gostovanja u El Kampinu tri puta pobedili i četiri puta igrali nerešeno. Na isti način, u tekućoj sezoni, Amerika nije tako loše prošla kao gost. Ima ukupno osam bodova.

KOLUMBIJA 1, APERTURA – 16. KOLO

Utorak

Bukaramanga – Petrolera 1:1 (0:1)

/Lensina 89 – Mohika 18/

Sreda

Pasto – Ekidad 1:1 (0:1)

/Lopez 84pen – Kamačo 5/

Hulija – Independijente Medeljin 2:3 (1:2)

/Eskorsija 3, 52 – Kambindo 27, Pardo 45+1, Moreno 90+1/

Onse Kaldas – Čiko u toku

Tolima – Jaguars Kordoba u toku

Četvrtak

Agilas – Santa Fe 3:1 (3:0)

/Perez 17, 36m 45+4 – Sambueza 66/

Atletiko Nasional – Union Magdalena 2:0 (1:0)

/Duke 20, 69/

Pereira – Envigado u toku

Petak

01.10: (2,45) Deportivo Kali (3,05) Junior (2,90)

03.20: (1,85) Miljonarios (3,35) Amerika Kali (4,10)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaMiljonariosAmerika KaliKolumbija 1Kolumbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara