(©FK Struga)
(©FK Struga)

Novi prvak Makedonije: Za osam godina od amaterskog ranga do trona pod patronatom građevinske industrije

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.05.23. | 12:48

Struga ide u kvalifikacije za Ligu šampiona

Makedonija ima novog šampiona. Tim Struge je prvi put u istoriji osvojio titulu i postao najmlađi prvak Prve makedonske fudbalske lige (PMFL). Ovom pozicijom tim je obezbedio drugo učešće u evrokupovima, ali prvo u kvalifikacijama za Ligu šampiona gde zbog niskog UEFA koeficijenta svakako neće biti među nosiocima.

Za mnoge je iznenađenje da je ovaj tim šampion Makedonije, posebno pošto je praktično bio lider tokom cele sezone. Jer, ko je uopšte Struga na fudbalskoj mapi?

Izabrane vesti

Reč je o timu koji postoji osam godina. Vlasnik je velika građevinska firma iz Makedonije, tako da financije i organizacije nikada nisu bile problem. Ove sezone titula je obezbeđena dva kola pre kraja, branilac titule Škupi i prethodni šampion Škendija nisu mogli da izdrže trku do kraja.

Struga se na makedonskoj fudbalskoj sceni pojavila 2015. godine kao član Opštinske lige. U prvoj sezoni – prvo mesto. Sledeće godine je bila najbolja u Trećoj ligi. Prvoligaški status je stekla 2019. godine. Iz godine u godinu napredovala je u viši rang takmičenja. U prvoj sezoni u elitnom rangu obezbedila je opstanak, mada uz dosta sreće, pošto je u trenutku prekida bila ubedljivo poslednja na tabeli, ali je liga zbog korona situacije proširena sa 10 na 12 klubova i Struga se spasila.

Istovremeno uvidela i šta joj nedostaje za sam vrh. Već u drugoj sezoni klub je izborio nastup u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Očekivano, stala je već na prvom koraku, jer nije mogla preko letonske Liepaje.

Ipak, u naredne dve godine predani rad je nastavljen, pa je i titula došla u grad na Ohridskom jezeru. Glavni u timu bio je Besart Ibrahimi, najbolji strelac lige. Momak koji je još davne 2010. potpisao za Šalke u transferu vrednom 450.000 evra kasnije je imao dugu inostranu karijeru, u Ukrajini i na Kipru doduše, a otkako se 2015. vratio u zemlju čak četiri puta bio najbolji strelac prvenstva u dresu Škendije. Ove sezone – 18 golova kraj njegovog imena.

Ibrahimi je imao veliku podršku u par iskusnih igrača, koji doduše ne znače mnogo ljudima van zemlje. Krilni fudbaler Marjan Radeski je doduše odigrao 17 utakmica za reprezentaciju, ali reč je o igraču koji je u inostranstvu dobacio najdalje do jermenskog Pjunika, a ni tamo se nije naigrao. Bunjamin Šabani je igrao u Finskoj, opet Jermeniji i Albaniji, Edis Malići za zagrbačku Lokomotivu, Vedran Kjosevski je sakupio trocifren broj utakmica za sarajevski Željezničar, ali je u Strugu došao nakon što je posle epizode u Veležu celu sezonu proveo bez kluba. Sada se spekuliše da bi mogao da promeni državljanstvo i zaigra i on za Makedoniju.

Član tima je i jedan srpski fudbaler, 25-godišnji Nišlija Sava Radić, koji u Makedoniji igra od 2021, a pre toga je ovaj desni bek branio boje Dubočice, OFK Bačke, Trajala, Bečeja i Čukaričkog. Nekadašnjem mladom reprezentativcu Srbije karijera je već neko vreme bila u silaznoj putanji, ali možda ga prvi trofej rehabilituje i vrati u fokus klubova iz izazovnijih sredina.

Ekipa je inače sve iznenadila već na početku sezone kada je dobila osam uzastopnih utakmica. Tada je tim predvodio bivši reprezentativac Makedonije Srđan Zaharievski, ali on je u nerazjašnjenim okolnostima dobio otkaz posle prvih neuspeha, tačnije remija i dva poraza sredinom šampionata. Na njegovo mesto došao je albanski trener Špetim Đuro, koji do kraja sezone nije izgubio utakmicu.

Kako bilo, Struga je posle Skolja, Kratova, Prilepa i Tetova postala peti grad u Makedoniji sa šampionskom titulom. A ako računamo klubove, pre nje su prvaci bili Vardar, Sloga Jugomagnat (sada Škupi), Rabotnički, Škendija, Sileks, Pobeda, Makedonija Đorče Petrov i Renova.

Struga ne planira da se na tome zaustavi, jer napada i duplu krunu. U finalu Kupa igraće protiv Makedonije Đorče Petrov. Poslednju duplu krunu osvojila je Škendija u sezoni 2017/2018, a pre toga su u tome uspeli i Rabotnički (2007/2008 i 2013/2014), Sloga Jugomagnat (2000), Sileks (1997) i Vardar (1993. i 1995).



tagovi

StrugaMakedonijaMakedonija 1Sava Radić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara