Pantović i Mašović (©privatna arhiva)
Pantović i Mašović (©privatna arhiva)

Novi Srbi u Bundesligi: Niko u Nemačkoj nije ovo očekivao, borićemo se i za više od opstanka

Vreme čitanja: 7min | čet. 27.05.21. | 08:01

Miloš Pantović i Erhan Mašović za Mozzart Sport o povratku Bohuma u najjači rang nemačkog fudbala posle 10 godina

Nije lako biti navijač Bohuma. Klub iz istoimenog grada večito je u senci komšijskih velikana Borusije Dortmund i Šalkea, ali došlo je vreme za novi poredak.

Posle 10 godina, a 11 sezona, ekipa sa Rurstadiona vraća se među najbolje u Nemačkoj!

Izabrane vesti

Po četvrti put u klupskoj istoriji osvojena je 2. Bundesliga, popularna Cvajta, tako da će se Bohum naći u eliti. Baš umesto Šalkea, koji je u sezoni za zaborav ispao još mesec dana pre kraja prvenstva.

Fenjerom je tim iz Gelzenkirhena osvetlio sebi put ka nižem rangu, a od narednog leta zadatak da izbegne istu sudbinu imaće ekspedicija iz Bohuma, pod vođstvom mladog trenera Tomasa Rejsa (46).

O tome kako je raditi sa njim, kakvi su utisci iz upravo završene Cvajte i očekivanja od predstojeće Bundeslige pričali smo sa prvotimcima kluba iz gradića u centru Rurske oblasti, Milošem Pantovićem i Erhanom Mašovićem.

20.45: (2,80) Tuluz (2,70) Nant (2,85)

Iako su obojica prošli kroz mlađe selekcije Srbije, za Pantovića se slobodno može reći da je domaći igrač u Nemačkoj, pošto je rođen u Minhenu, 1996. godine. Fudbalski se školovao u čuvenom Bajernu, uspeo i da upiše debi za prvi tim, ali je po isteku ugovora 2018. rešio da izabere sredinu u kojoj će imati zapaženiju ulogu.

Izabrao je Bohum i, ispostavilo se, nije pogrešio.

"Teško je očekivati da igraš redovno u Bajernu kada si mlad igrač. Oni nemaju problem da izvade 80.000.000 evra i kupe nekoga na toj poziciji ako nisu zadovoljni igračem iz svoje škole. Ja sam verovao u svoj kvalitet i izabrao sam da idem u Bohum da bih redovno igrao, tako da se ne kajem zbog odlaska iz Minhena. Išao sam zaobilaznim putem, ali eto me u Bundesligi i srećan sam", konstatuje Pantović za Mozzart Sport.

Mašović je u Bohum i Nemačku stigao poslednjeg dana letnjeg prelaznog roka 2020. Došao je kao slobodan igrač posle tri godine u Brižu, koji ga je pozajmljivao slovačkom Trenčinu i danskom Horsensu.

"Možda bi bilo drugačije da sam ostao i dobio šansu, jer verujem da sam mogao da se dokažem u Belgiji, ali te pozajmice su mi svakako pomogle da steknem iskustvo, pošto sam dobijao priliku da igram. U svakom slučaju, sada sam u jednoj odličnoj ekipi i želim da se ustalim u timu. Očekivao sam da ću više igrati, ali imali smo dobre rezultate i kada je tako, onda su promene retke. Posebno jer su ovi igrači dugo na okupu. Za partiju u poslednjem kolu dobio sam čestitke trenera. On, inače, dosta veruje mladim igračima i daje im šansu, tako da očekujem da ću sledeće sezone češće igrati", optimista je 22-godišnji defanzivac iz Novog Pazara, ponikao u Čukaričkom.

Prvaci Cvajte - fudbaleri Bohuma (©Reuters)Prvaci Cvajte - fudbaleri Bohuma (©Reuters)

Tek u poslednjem kolu (3:1 protiv Sanhauzena), Mašović je odigrao ceo meč za Bohum, a ukupno je u minuloj sezoni skupio 233 minuta u 10 nastupa. Bez obzira na malu minutažu, slično razmišlja i njegov dve godine stariji saigrač,

"Sećam se da mi je pisao preko Instagrama da se raspita o klubu pre nego što je došao. Kada je stigao pružio sam mu pomoć da se brzo prilagodi. Fantastičan je dečko, znamo se iz mlade reprezentacije. Ima kvalitet da igra, imao je peh da dođe u ekipu koja pobeđuje, a u takvoj situaciji se štoper ili defanzivni vezni retko kad menja. Ali i on je bitan deo ekipe, doprineo je isto da završimo prvi i verujem da će igrati više sledeće sezone", očekuje "domaćin" od dvojice srpskih internacionalaca.

Pantović, takođe, ističe uticaj trenera Rejsa, nekadašnjeg stratega ženske ekipe, pa omladinaca i drugog tima Bohuma.

"Ima dobar pristup prema mladim igračima, ovo mu je prva karijera u profesionalnom fudbalu. Dobro smo radili, preuzeo nas je u teškoj situaciji i sada zajedno rastemo. Imali smo prošle sezone situaciju da umalo ispadnemo iz lige, konsolidovali smo se u pauzi zbog korone i uspeli da opstanemo. Poslednjih 18 meseci bili su mnogo dobri za sve u Bohumu".

Bohum je sezonu završio sa tri boda više od drugoplasiranog Grojter Firta, koji će isto direktno u Bundesligu, dok će polufinalista Kupa Nemačke, Kil, višeg ranga probati da se domogne kroz baraž sa prvoligašem Kelnom (posle prvog meča Kil ima prednost 1:0 iz Kelna).

"Mnogo je teška liga, neizvesna. Imali smo dosta pobeda (21 u 34 utakmice, op. aut), a mislim da je presudilo gostovanje u Hamburgu, kada smo pobedili 3:1... Mislio sam da će sa nama u viši rang i Kil, ali su imali problem sa koronom. Tri ili četiri nedelje bili su u karantinu i posle toga su pali", konstatovao je Mašović.

Taj meč iz novembra prošle godine, kada je savladan HSV, pomenuo je i Pantović.

"Pobeda u Hamburgu je bio znak da možemo, ne samo za nas već i za sve u ligi da vide da smo ozbiljni u nameri da se plasiramo u Bundesligu. Ali, bilo je prerano da već tada kažemo da je ova sezona naša, posebno jer je prošla bila komplikovana. Počeli smo da verujemo kada smo se popeli na prvo mesto, devet ili deset utakmica pred kraj. Sa Darmštatom kod kuće primili smo gol u 87. minutu, pa preokrenuli i pobedili. To su te situacije koje te nateraju da veruješ uspeh. Dobili smo neke utakmice u kojima nismo bili bolji, ali smo bili efikasni", objašnjava nekadašnja nada Bajern Minhena.

18.15: (2,15) Ingloštat (3,30) Osnabruk (3,50)

Period proveden u bavarskom gigantu je nešto na čemu bi Milošu Pantoviću pozavideli mnogi. Iako još mlad, sigurno da mu to iskustvo predstavlja veliku pomoć u karijeri. Odmalena je naučio da igra pod pritiskom pobede.

"U Bajernu sam bio 11 godina i u tom klubu se ne očekuje ništa drugo osim pobede, ali ovo je drugačiji pritisak, jer si deo te ekipe i na terenu. Osetili smo pritisak u finišu sezone, ali mi smo svi fudbaleri i moramo da se nosimo sa tim, to je deo našeg posla. Samo kad pogledam s kakvim pritiskom su se nosili moji roditelji, ovo je ništa", prisetio se krilni napadač, čiji su otac i majka svojevremeno iz Arilja otišli u Nemačku.

Po njegovom dolasku u Bohum pre tri godine, plasman u viši rang nije bio u prvom planu. Čak ni uoči ove sezone, u kojoj je osvojeno prvo mesto.

"Kad sam došao nismo pričali mnogo o Bundesligi. Znali smo da smo dobar tim, ali i da ima boljih, s većom tradicijom i finansijski jačih. Uvek je bio cilj da se odigra korektna sezona, bez ikakvih glavobolja. Ovaj uspeh niko u gradu, možda u celoj Nemačkoj, nije očekivao", priznaje Pantović za Mozzart Sport.

Nekadašnji Orlić sezonu je završio sa četiri gola i tri asistencije. Najefikasniji u šampionu Cvajte bili su Robert Žulj (16 golova, 17 asistencija) i Simon Zoler (16 golova, 10 asistencija).

"Njih dvojica imaju fantastičnu sezonu i prednjače po statistici, ali ne bih voleo nikoga da izdvajam. Uspeli smo kao kolektiv", diplomatski je naveo Pantović.

Plasman u Bundesligu posle 10 godina navijači Bohuma slavili su ispred stadiona, a igrači jedva dočekali da se posle deset dana u karantinu zbog protokola u vezi sa pandemijom virusa korona (sve ekipe morale su uoči odlučujućih mečeva poslednja dva kola da budu u konstantnom karantinu, op. aut) vrate kućama.

Sledi odmor, pa pripreme za duele sa najboljim nemačkim klubovima.

"Bilo bi još lepše i emotivnije da smo mogli da slavimo sa našim navijačima, ali nadam se da ćemo sledeće sezone ponovo biti zajedno. Zaradili smo ovaj odmor, sad malo da isključimo glave, a onda u nove borbe. Prvi cilj je da zadržimo nivo, ubeđen sam da možemo da opstanemo u ligi, ali borićemo se i za više od toga. Sve što budemo mogli više, to ćemo prihvatiti. U Bajernu sam bio mlad igrač koji je imao priliku da iskusi vazduh Bundeslige, ali ovo je malo veća priča za mene i srećan sam zbog toga", zaključio je Miloš Pantović.

Ukoliko nastavi s partijama na nivou iz minule sezone, neće biti iznenađenje ako stigne poziv Dragana Stojkovića Piksija da ponovo obuče dres Srbije. Ovaj put A reprezentacije.

"Nisam razmišljao o tome. Cilj mi je da se sa Bohumom stabilizujem u Bundesligi, a ako bi stigao poziv selektora, to bi svakako bio lep bonus i sigurno da bih se odazvao, jer bih voleo da posle mlađih kategorija igram i za A reprezentaciju", iskren je Pantović.

Kada je reč o onome što sledi u najjačem rangu nemačkog fudbala, Erhan Mašović ima jednu želju.

"Jedva čekam da ponovo igram protiv Lajpciga. Želim revanš, pošto su nas eliminisali u osmini finala Kupa. Igrao sam drugo poluvreme te utakmice, nismo dobro prošli", podsetio je nekadašnji defanzivac Čukaričkog na ubedljivih 0:4.

Revanš jednom od najboljih nemačkih klubova poslednjih sezona bio bi veliko iznenađenje, ali imaju pravo fudbaleri Bohuma da se nadaju. Ne samo tome, već i dobrim rezultatima u ostalim duelima.

Najbolji učinak ovog kluba od osnivanja Bundeslige, 1971. godine, je petom mesto, dva puta (96/97. i 03/04). Videćemo koliko može aktuelna generacija...

Prvi koraci za novu sezonu već su napravljeni. Produženi su ugovori sa Pantovićem i još jednim krilom, Denijem Blumom, a iz Paderborna je kao slobodan igrač doveden vezista Kristofer Antvi-Ađei.


tagovi

Erhan MašovićMiloš PantovićBohumBundesligaCvajta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara