Porodica Veron (©Shutterstock, ©AFP)
Porodica Veron (©Shutterstock, ©AFP)

Obračun neporaženih u domu Verona

Vreme čitanja: 5min | sub. 13.03.21. | 23:05

Estudijantes dočekuje lidera Kolon u okviru 5. kola argentinskog Liga kupa. Treća generacija nastavila je tradiciju u redovima tima iz La Plate, jer je sin proslavljenog asa Huana Sebastijana i unuk Huana Ramona, Dejan - koji je ime dobio po sadašnjem treneru Crvene zvezde i nekadašnjem vezisti Intera - debitovao u prošlom kolu

Sa četiri uzastupne pobede i stoodstotnim učinkom u dosadašnjem delu Liga kupa Argentine, klub Atletiko Kolon je lider Zone A. Međutim, prvi ozbiljan test za ekipu Sabolera iz Santa Fea na programu je noćas (01.30), kada će ih na stadionu Horhe Luis Irči u La Plati ugostiti Estudijantes, još jedna ekipa koja u proteklim obračunima ne zna za poraz.

Profesionalni Liga Kup, takmičenje je koje doživljava svoje drugo izdanje, kao predhodnica Primeri, koja ponovo stupa na scenu sredinom leta, odmah po završetku Kopa Amerike, posle više od godinu dana pauze prouzrokovane pandemijom korona virusa. Ove sezone u Zoni A, među 13 timova, nalaze se tri iz velike petorke argentinskog fudbala. Tu su River Plejt, Rasing i San Lorenco. Ali, nijedna od njih se ne nalazi ni blizu liderskoj poziciji.

Izabrane vesti

Milioneri su u dosadašnjem delu prvenstva već pretrpeli dva poraza i uz dve ostvarene pobede nalaze se na šestom mestu, na poziciji niže stacionirani su Akademci iz Aveljanede, dok su Gavranovi iz Almagra bliži dnu tabele nego sredini, sa jednom pobedom na otvaranju sezone i izvučenim remijem u klasiku protiv Urakana, koji se odigrao u prethodnom kolu.

01.30: (2,45) Estudijantes (2,85) Kolon (3,10)

Predvođen Eduardom Domingezom, Kolon se nalazi na liderskoj poziciji sa maksimalnim učinkom posle četiri duela. Padali su redom Sentral Kordoba, koji se posle sinoćne pobede popeo do treće pozicije, potom posrnuli San Lorenco, prošlosezonski finalista Banfild i Aldosivi. Ovakav rezultat, pre svega, proizilazi zahvaljujući čvrstoj odbrani koja je tek jednom vadila loptu iz mreže, ali velike zasluge pripadaju i ofanzivnom dvojcu koji čine Aleksis Kastro i Luis Rodrigez. Obojica su do sada postigla po tri gola, što je više od polovine datih pogodaka svoje ekipe koja je do sada loptu smestila ukupno 10 puta u mrežu protivničkih ekipa. Pored dobre kampanje u Liga kupu, Saboleri moraju da razmišljaju i o nacionalnom Kupu, jer će već za četiri dana morati ponovo na teren u susretu šesnaestine finala protiv Argentinos Juniorsa.

Studenti iz La Plate su iznenadili dosadašnjim nastupima posle katastrofalne kampanje u proteklom izdanju Liga Kupa, koji je poneo ime po legendarnom Dijegu Armandu Marodoni, u kom su, tada pod vođstvom Leandra Desebata, ostvarili tek jednu pobedu u 12 odigranih mečeva. Čelnici Estudijantesa početkom godine angažovali su Rikarda Zjelinskog, koji je zbog svog porekla u narodu stekao popularan nadimak Rus, stručnjaka koji je uspešno predvodio Atletiko Tukuman u protekle četiri sezone.

Zjelinski je za veoma kratko vreme bukvalno preporodio ekipu, koja je u novoj sezoni ostvarila tri pobede, protiv Rivera, Godoj Kruza i Arsenala, dok je sa Rasingom u okviru trećeg kola podelila plen u susretu bez postignutih golova. Kao i kod gostiju, i ekipa Studenata je u dosadašnja četiri odigrana susreta tek jednom dozvolila da se lopta nađe iza leđa Marijana Anduhara, njihovog čuvara mreže i to na prvom susretu protiv Milionera, kada je u 62. minutu precizan bio Matijas Suarez, što znači da više od 290 minuta Rusova ekipa nije primila gol.

U napadu popularnih Lavova iz La Plate, pored već vremešnog urugvajca Martina Kauteručija, koji se proslavio noseći dres San Lorenca, ističe se i Leandro Dijaz, koji je već sarađivao sa sadašnjim trenerom ekipe u Atletiko Tukumanu u periodu od 2017. do 2020. godine. Dijaz je na prethodna četiri susreta postigao tri gola, od toga dva u proteklom kolu protiv Arsenala iz Sarandija, koji je bukvalno bio počišćen sa terena rezultatom 5:0, popularnom petardom.

Međutim, ovaj susret odigran 7. marta biće zauvek upamćen po jednom drugom događaju. Naime, u 72. minutu meča, na teren je kao zamena Manuelu Sančesu Minju stupio mladi Dejan Veron. Pored Huana Ramona Verona, njegovog dede i Huana Sebastijana Verona, njegovog oca, dvadesetogodišnji Dejan Veron je treća generacija ove porodice koja nastavlja tradiciju u Estudijantesu.

Čuveni Argentinac svom sinu je dao ime po našem bivšem reprezentativcu i sadašnjem treneru Crvene zvezde Dejanu Stankoviću, sa kojim je nekada "prašio" po terenima širom Evrope u dresu Intera. Kako ne bi bilo nedoumica ili pogrešnog izgovaranja, Veron sinu nije dao ime Dejan, već Deian, kako ga u Argentini ne bi čitali Dehan, već upravo onako kako se zove Stanković, zbog slova "j" koje Gaučosi čitaju kao "h".

U timu Kolona, očekuje se da svoje mesto u odbrani ponovo zauzme Fakundo Garses, koji je odslužio kaznu posle isključenja na meču protiv Banfilda, u kom je njegova ekipa i pored toga što je imala igrača manje, uspela da trijumfuje u gostima rezultatom 3:0. Kako je saopštio Rikardo Zjelinski na sinoćnoj konferenciji za medije posle održanog treninga, domaća ekipa nastupiće u istoj formaciji i sa istih 11 kao i na prethodnom susretu protiv Arsenala.

Što se tiče međusobnih okršaja u relativno skorijem vremenskom periodu, na poslednjih 10 susreta Estudijantes je ostvario tri pobede, dok Kolon ima jednu manje, a čak pet puta duel je završen bez pobednika. Poslednji put ova dva tima sastala su se 25. novembra 2019. na čuvenom "Groblju slonova", gde je Estudijantes ko zna koji put ostavio svoje kosti. Takođe, protekli put kada je ekipa iz La Plate uspela da savlada Sabolerose iz Santa Fea, bilo je to 19. novembra 2016. godine.

LIGA KUP ARGENTINE – 5. KOLO

Petak

Aldosivi – Sentral Kordoba 1:2 (1:2)

/Andrada 15 - Sikera 11, Vega 43/

Subota

Urakan - Lanus 0:0

Union Santa Fe - Himnasija La Plata 1:1 (1:0)

/Kanjete 43 - Barios 73/

Platense - Rasing u toku

Taljeres - Velez u toku

23.20: (2,05) Argentinos Juniors (3,10) Godoj Kruz (3,70)

23.20: (1,95) Defensa i Hustisija (3,30) Njuels Old Bojs (3,80)

Nedelja

01.30: (2,45) Estudijantes (2,85) Kolon (3,10)

22.00: (2,75) Boka Juniors (3,00) River Plejt (2,60)

Ponedeljak

01.30: (1,92) Banfild (3,25) San Lorenco (4,00)

23.15: (2,25) Atletiko Tukuman (3,05) Patronato (3,25)

23.15: (2,10) Rosario (3,10) Arsenal Sarandi (3,50)

Utorak

01.30: (1,98) Independijente (3,25) Henin Sarmijento (3,70)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Estudijantes La PlataKolonLiga kup ArgentineHuan Sebastijan VeronDejan Veron

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara