Navijači Estudijantesa (©Reuters)
Navijači Estudijantesa (©Reuters)

River kod Velikana koji to nije

Vreme čitanja: 5min | ned. 14.02.21. | 23:03

Estudijantes iz La Plate dočekuje Milionere u okviru 1. kola argentinskog Liga kupa

Galjardovi Milioneri novu sezonu u Liga kupu otvoriće gostovanjem u La Plati, gde će ih na stadionu Horhe Luis Irči ugostiti uvek neugodni Estudijantes (01.30). River Plejt je samo pre tri dana imao premijeru u novoj fudbalskoj sezoni, nastupom u drugoj rundi argentinskog Kupa. Ekipa sa Monumentala nije imala problema sa Defensoresom iz Pronunsijamijenta, inače učesnika Torneo Federal A lige, trećeg ranga argentinskog fudbala za klubove iz provincije.

Galjardo je za ovaj meč na teren poslao najbolje što je imao na raspolaganju, ali nije mogao da računa na Nikolasa de la Kruza, koji ima problema sa povredom butnog mišića i još uvek se ne zna da li će biti u sastavu za noćašnji susret. Urugvajca je zamenio mladi Benhamin Roljejser (20), još jedan produkt omladinske škole Rivera. Ostvarena je rutinska pobeda 4:0, koje je Milionerima obezbedila učešće u šesnaestini finala nacionalnog kupa.

Izabrane vesti

Sada je vreme da se River usredsredi na početak novog izdanja profesionalnog Liga kupa. Prethodno izdanje ovog takmičenja nije se završilo baš najuspešnije po ekipu iz Nunjeza, koja je sa bodom manje od večitog rivala Boke Juniors završila na drugom mestu polufinalne zone A. Kako je samo prvoplasirana ekipa odlazila u finale, Milioneri su mogli samo da posmatraju kako Boka podiže pehar namenjen šampionu Kupa Dijega Armanda Maradone, kako je ovo takmičenje ponelo naziv tokom njegovog odigravanja, u čast jednoj od najvećih legendi ove igre ikada.

Noćašnji duel, koji je na programu od 01.30 po srednjoevropskom vremenu, biće taktički važan za obe ekipe, a naročito za njihove glavne stratege. Galjardo ima jasan cilj, da novu sezonu započne sa tri boda na veoma teškom gostovanju. Što se sastava njegove ekipe tiče, pored neizvesnog De la Kruza, El Muñeco ili čuvena Lutka, kako glasi nadimak trenerskog genija, neće moći da računa na nekoliko standardnih prvotimaca, poput Horhea Karaskala koji je pozitivan na Covid-19 i još je u izolaciji, potom Gonzalo Montijel vuče mišićno preopterećenje, a van stroja su još Ignasio Fernandes, Kristijan Fereira, kao i Agustin Palavesino, koji je stigao iz Deportivo Kalija za nešto više od 2.000.000 evra i to kao direktna zamena za Kolumbijca Huana Fernanda Kintera, koji je pojačao kineski Šenžen za čak 9.000.000 evra.

Sa druge strane, Rikardo Zjelinski, doskorašnji strateg Atletika iz Tukumana, novi je šef stručnog štaba Estudijantesa iz La Plate. Popularni Rus, kako ga još oslovljavaju zbog svog upečatljivog prezimena i porekla, pre nekoliko dana stigao je u La Platu, gde baš i nije imao vremena za rad sa ekipom. Kako je i sam izjavio, njegova filozofija i shvatanje fudbala je da određeni način na koji ekipa igra, kreiraju sami igrači, a da je trener tu da se prilagodi, nadogradi nedostatke i maksimalno poboljša već uspostavljeni stil.

"Volim da igram protiv velikana. Merićemo se sa najboljima, a River je najbolji tim u argentinskom fudbalu", rekao je Zjelinski na konferenciji za medije.

Marselo Galjardo, trener Rivera (©Reuters)Marselo Galjardo, trener Rivera (©Reuters)

Estudijantes je u proteklom izdanju Liga kupa zabeležio katastrofalne rezultate, gde ne samo što je završio kao poslednji u okviru Grupe 5, sa samo dva osvojena boda pored San Lorenca, Aldosivija i Argentinos Juniorsa, već ni na jednom od šest odigranih mečeva nije uspeo da postigne gol, dok je u međuvremenu primio pet.

Završivši tako u gubitničkom delu druge faze, Studenti su uspeli da se donekle reorganizuju, i ostvare jedinu pobedu nad Velezom i izvuku remi sa Rasingom, kako ne bi završili na poslednjem mestu, ali i tu su umakli sa dna samo zahvaljujući boljoj gol-razlici od Godoj Kruza.

Za novu sezonu Estudijantes je pored novog tehničkog direktora, u La Platu doveo i nekolicinu kvalitetnih igrača poput Horhea Agustina Rodrigeza, koji je uz obeštećenje od 2.000.000 evra došao iz Banfilda, a tu je i Urugvajac Luis Manuel Kastro, koji je stigao iz MLS tima Atlanta Junajted. Iz španske Ponferadine, a kao igrač brazilskog Santosa, u tim Lavova vratio se Fabijan Arijel Nogera, a još jedan igrač koji je znanje sticao u portugalskoj Tondeli, stigao je iz kolumbijskog Ekidada, reč je o napadaču Pablu Davidu Sabagu (23).

Estudijantesovi susreti sa timovima velike petorke oduvek su privlačili veliku pažnju fudbalske javnosti. Kroz istoriju argentinskog fudbala Studenti iz La Plate bili su prvi klub koji je osvajanjem šampionskog pehara 1967. godine prekinuo dominaciju velike petorke, pokrenuvši tako trend koji se nastavio narednih godina osvajanjem titula Veleza i Čakarita Juniorsa.

Polemika oko tog šestog člana, koji bi se uvrstio u zvaničnu grupu "Grande" klubova u Argentini traje više od 80 godina. Bilo je tu raznih kandidata. Od Urakana, Rosario Sentrala, Njuelsa, ali najglasniji zagovarači bili su Velez i Estudijantes. Iz tog razloga, a na neki način i iz omalovažavanja, navijači velike petorke, koji u ovoj zemlji čine gotovo 90 odsto populacije, prozvali su ih "Velikanima koji to nisu".

Istorija direktnih susreta izeđu Rivera i Estudijantesa počela je da se ispisuje neposredno nakon početka argentinskog nacionalnog prvenstva 1931. godine, tada prvi put kao profesionalne lige. Do danas ova dva kluba međusobno su odmeravali snage 197 puta, od kojih Milioneri iz Nunjeza ubedljivo vode sa 96 trijumfa, naspram Studenata koji su ostvarili 41 pobedu, dok je 42 puta susret završen bez pobednika.

ARGENTINA, LIGA KUP - 1. KOLO

Petak

Banfild - Rasing 2:0 (0:0)

/Alvarez 47, Galopo 89/

Subota

Kordoba - Kolon 0:3 (0:1)

/Rodrigez 13, Sandoval 56, Legizamon 78/

Union - Atletiko Tukuman 2:2 (1:2)

/Kanete 30, Borginio 90+4 - Karera 17, Vergini 40/

Aldosivi - Godoj Kruz 1:2 (1:1)

/Andrada 45+2 - Buljaude 42, Badaloni 55/

Taljeres - Patronato 1:0 (1:0)

/Auzkui 16/

Velez - Njuels 1:0 (1:0)

/Lusero 35/

Nedelja

San Lorenco - Arsenal 2:1 (2:1)

/Piton 5, Di Santo 9 - Navas 31/

Defensa i Hustisija - Urakan u toku

23.20: (1,65) Boka Juniors (3,50) Himnasija LP (5,30)

Ponedeljak

01.30: (4,10) Estudijantes (3,35) River Plejt (1,85)

23.15: (2,60) Rosario (3,20) Argentinos Juniors (2,60)

Utorak

01.30: (2,50) Independijente (2,90) Lanus (3,00)

Odloženo

Platense - Sarmijento

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineRiver PlejtEstudijantes La PlataArgentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara