Kevin Velasko (©Reuters)
Kevin Velasko (©Reuters)

Obračun velikana u ranoj fazi Kupa Kolumbije

Vreme čitanja: 4min | čet. 27.07.23. | 23:15

Deportivo u Kaliju dočekuje noćas (03.00) Santa Fe u prvom meču osmine finala

Deportivo Kali je jedini od velikana koji je morao da se suoči sa prethodnim fazama ovog takmičenja, u kojima se uglavnom odvija proces selekcije niželigaških klubova. Zbog izuzetno lošeg plasmana u predhodnoj sezoni, Verdiblankosi su svoje učešće počeli od prve faze, a zatim da prođu još dve, eliminišući tako čak tri protivnika do trenutne runde, osmine finala. Sada ga čeka takođe jedan od velikana kolumbijskog fudbala, Independijente Santa Fe.

Ukrštanje ova dva rivala, akumulira se više od deset godina bez trofeja u nacionalnom Kupu. El Verde je poslednji i jedini put krunisan šampionom 2010. godine, dok su Kardinali svoju drugu, i za sada poslednju titulu osvojili 2009. godine. Duel ovih timova, takođe je jedan od najatraktivnijih u ovoj fazi takmičenja, a prvi meč na programu je noćas (03.00) u Palmaseki, dok je će se revanš igrati za dve nedelje u Bogoti.

Izabrane vesti

Kako je već naglašeno, zbog lošeg plasmana u minuloj sezoni, Deportivo Kali je igrao sve faze takmičenja i morao je da eliminiše čak tri protivnika da bi stigao do ove faze turnira. U prvoj fazi su se suočili sa Barankiljom, timom iz kolumbijske druge lige. Posle nerešenog rezultata 3:3 u gostima, usledila je apsolutna dominacija na domaćem terenu uz pobedu od neverovatnih 6:0.

03.00: (3,00) Deportivo Kali (3,00) Santa Fe (2,40)

Pošto su se susreli sa Leonesom, još jednom ekipom iz druge lige i još jednom u gostima završili odigrali remi, ovoga puta bez golova. Iako nije imao toliku nadmoć kao u predhodnoj rundi, Deportivo je pono ostvario pobedu, sada sa 2:0 I tako prošao u treću fazu. U prethodnoj eliminacionoj rundi, El Verde je seriju započeo kod kuće, ali za razliku od predhodne dve faze, sada je igrao protiv prvoligaša Jaguaresa iz Kordobe. Još jednom je Deportivo potvrdio svoju dominaciju na domaćem terenu. U revanšu, kao gost, nije uspeo da pobedi, ali je remi od 1:1 garantovao plasman u šesnaestinu finala.

Ono što je do sada viđeno u igri koju praktikuje ekipa Haimea de la Pave, jeste dominacija na svom terenu, i čvrstina defanzivne linije koja nije primila nijedan gol kod kuće u predhodna tri meča u ovom takmičenju. Iako je u poslednjim izdanjima nacionalne lige Deportivo Kali bio jedan od najlošijih timova u takmičenju, ekipa iz prestonice regije Valje del Kuoka sada prolazi kroz pozitivan trenutak, a debi u formatu Klausura započela je pobedom u gostima nad braniocem titule Deportivo Pereirom rezultatom 2:0.

Santa Fe, zauzvrat, dolazi u trenutku oscilacije, iako je takođe slavio na startu drugog dela sezone. Kardinali su kod kuće savladali Jaguare iz Kordoba minimalnim rezultatom. Reč je o ekipi koja ima izvesnih poteškoća u realizaciji stvorenih šansi, iako je imala više od 65% vremena poseda lopte i dobru kontrolu ofanzivnih akcija.

S druge strane, mora se naglasiti da je tim Uberta Antonija Boderta izgubio tri od poslednjih pet mečeva u svim takmičenjima, od kojih dva samo u Kopa Sudamerikani. U poslednjem meču grupne faze izgubili su od Gojasa sa 2:1 na svom terenu i na kraju ispali sa međunarodne scene.

U ovom prvom meču na gostovanju, verujemo da će Santa Fe usvojiti oprezniju defanzivnu strategiju. Razlog tome je njihov učinak u gostima, koji je u najmanju ruku užasan. Imaju devet mečeva bez pobede i dolaze iz pet uzastopnih poraza. Pored toga, pred put u prestonicu Valje del Kauka, potvrđen je I izvestan izostanak u igračkom kadru. Ugo Rodaljega se povredio na poslednjem treningu i zbog problema sa skočnim zglobom neće putovati sa ekipom u Kali.

Zbog povrede 38-godišnjeg napadača, Žeison Moreno, nedavno pojačanje tima iz Atletiko Bukaramange, mogao bi da počne i zabeleži svoje prve minute pod komandom Uberta Boderta. U stvari, i pre nego što je bila poznata situacija sa Rodaljegom, poznati stručnjak iz Kartahene je najavio promene u vezi sa timom koji je nastupio na prvom terminu Klausure 2023, tako da se mogu očekivati još neke promene u startnoj postavi Independijentea.

Nedavno je meč drugog kola Klausure, koji je trebao da se odigra između ovih rivala 24. jula, odložen uprasvo zbog okršaja u Kupu Kolumbije. Tako je poslednji okršaj između ovih timova zabeležen 22. marta tekuće godine na El Kampionu u Bogoti, kada su Kardinali ubedljivo slavili rezultatom 3:0.

KUP KOLUMBIJE – OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Sreda

Ekidad – Agilas 1:0 (0:0)

Tigres – Pereira 0:1 (0:0)

Četvrtak

Petrolera – Tolima 2:1 (1:0)

Amerika Kali – Atletiko Nasional 1:3 (1:2)

Kukuta – Junior u toku

Petak

03.00: (3,00) Deportivo Kali (3,00) Santa Fe (2,40)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKolumbijaKup KolumbijeDeportivo KaliIndependijente Santa Fe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara