OCENE – SRBIJA: Piksi mora da uspe, jer je pobedio sujetu; Radonjino iživljavanje nad Kanselom, SMS konačno kao fenomen

Vreme čitanja: 7min | sub. 27.03.21. | 23:51

Pohvale za Mitrovića, odbrana na tankim nogama, Dmitrović da časti sudije

MARKO DMITROVIĆ 5 – Morao bi da zarad mirne glave i griže savesti jednog dana, kada sve ovo prođe, na nekom tajnovitom mestu časti sudijsku trojku iz Holandije. Sačuvali su mu glavu, pošto je nepotrebnim istrčavanjem golman Srbije mogao u zaostavnom vremenu da upropasti kompletan juriš ostatka tima. Ni pre toga se nije istakao, gotovo da nije imao ozbiljnu intervenciju, Često ostajao zakopan na liniji.

NIKOLA MILENKOVIĆ 5 – Za štoper Fjorentine bilo bi idealno da se ova utakmica skine sa „jutjuba“ i ostalih savremenih platformi. Dobro, možemo da pričamo o vanserijskoj klasi Dijega Žote koju demonstrira skoro svakog vikenda u dresu Liverpula, ali... Od Blekija, koji je u nekim mečevima bio kremen kamen defanzivnog reda Orlova, očekivalo se više. Tek toliko da ne bude dezorjentisan posle sporih centaršuteva sa suprotne strane i ne dozvoli 17 centimetara nižem igraču da pored njega izgleda kao Hari Kejn. Prvi kontakt na meču mu je bio loš, ostalo je bilo – horor. Sa naglaskom na loše postavljanje, kao da ne igra i živi u Italiji.... Loše izdanje grnirao crvenim kartonom u zaostavnom vremenu.

Izabrane vesti

STEFAN MITROVIĆ 6 – Odlično je to delovalo na samom početku meča, kada je u vazdušnom duelu oduvao Kristijana Ronalda. Međutim, kada je ostatku odbrane Srbije počeo da beži teren usled loše komunikacije i još goreg postavljanja, štoper Strazbura je morao da upotrebi iskustvo i autoritet. Utopio se u vrlo problematičnu partiju poslednje linije Dragana Stojkovića Piksija. Međutim, poslednji utisak je najjači. A on kaže da je spartanskim uklizavanjem naterao holandske arbitre da naprave ozbiljan propust i ne vide čist gol. To je klasičan defanzivni pogodak. Da toga nije bilo, ne bi bilo ni prelazne ocene.

STRAHINJA PAVLOVIĆ 6,5 – On može da dobije prolećni popust zbog mladosti, ali i hrabrosti, jer je u dugačkom periodu deprimirajuće slike sa najvećeg srpskog stadiona, imao hrabrosti da povuče loptu napred. I napravi višak lepim potezima levom nogom. Na tim temeljima može da izgradi ozbiljnu karijeru, jer vremenom, sigurni smo, neće praviti taktičke greške, nalik začetku akcije kod drugog gola Portugalije. Iskusni Bernanrdo Silva namamio ga je kretanjem da proguta jeftinu „bućku“ i napusti poziciju i deo terena koji mu pripada. Ostavio je prazan prostor za Silvino menevrisanje. Ali to je plod godina i sazrevanja. Barem smo sigurni da popularnog Kalabu treba istrpeti, što se videlo u drugom poluvremenu kada se podigao iz pepela.

DARKO LAZOVIĆ do 46 – 5,5 – Neubedljiva partija brzonogog Čačanina. Nije mogao fizički da parira Kanselu, pa je Dragan Stojković morao već na poluvremenu da ga ostavi u svlačionici. Pamtiće se samo da je dva puta povukao loptu ka napred. Istina, nije mogao ni da se previše istakne, jer je u celom prvom poluvremenu Srbija imala igrača manje u veznom redu u odnosu na, objaktivno, jačeg rivala.

NEMANJA GUDELJ 6,5 – Neubedljiv i mlak na početku, u stalnim makazicama između jakog Danila i vrlo mobilnog i tehnički arogantnog Serža Oliveire. Kao da je na fizičkom bio između dve vatre, bez mogućnosti da dođe do daha i lopte. Na velikom prostoru nije mogao da sačuva nijednu ničiju ili drugu loptu. Ulaskom Nemanje Maksimovića je prodisao i dobio na snazi i agresiji, iako vezista Hetafea nije briljirao. Videli smo u drugom poluvremenu Gudelja iz najboljih izdanja u karijeri. Dobijao je dule,e postavljao leđa, jeo prostor između sebe, dobrim postavljanjem obezbeđivao Srbiji kontinuirane napade. Mnogo je potreban ovom timu.

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ 7,5 – To je SMS u svom elementu, koje nas asocira na sva ona pisanja o tržišnoj vrednosti sa devet cifara. Povukao ga je Dragan Stojković nešto defazivniji svestan i mana superstara Lacija kao što su manja mobilnost i defanzivni dueli. Ali dobio je selektor Srbije istinskog plejmejkera iz dubine. Odlično se spuštao i spajao pokidne niti naše igre Sergej u prvom poluvremenu. A u nastavku – zaključao sredinu. Bilo je uživanje gledati ga koliko je opasan u vazduhu i koliko je nadaren na zemlji. Pravi osigurač jakih ramena i prirodnog talenta. Fenomen je kada hoće i može. A kod Piksija bi morao stalno da hoće.

FILIP KOSTIĆ 7 do 71 – 7 - Nije baš lepo, posle uragana u nastavku to na početku apostrofirati, ali rođeni Kragujevčanin je u prvom poluvremenu množio samo minuse pored svog imena. Nije ga bilo nigde, mladog Pavlovića ostavio je na milost i nemilost raspoloženog Silve. Napred nije mogao ništa. Uspeo je Piksi da ga regeneriše u poluvremenu, kao i ostatak ekipe. Istrčao je kontru prilikom izjednačenja u svom stilu, kao što to redovno radi u Ajntrahtu. Bio je smiren pred Lopezom.

DUŠAN TADIĆ 7 do 81 – Jeste Fernando Santoš majstor taktike, jeste i selektor Portugalije uradio domaći zadatak, jer je napravio sve da onemogući kreaciju kapitena Srbije. Morao je Tadić da se bori i sa snagom Danila i tehničkim magijama Bruna Fernandeša i isto tako pismenim Seržom Oliveirom. Dobro je bio uštopovan, ali je ponovo imao vrlo dobar učinak. Počeo je akciju kod drugog pogotka, igrao lako u nastavku, imao i onu bombu. Uz Radonjić igrač koji nije dozovlio da se meč u Beogrdu pamti samo po tehničkim bravurama gostiju. Izašao ranije zbog umora.

DUŠAN VLAHOVIĆ do 46 – 5, 5 – Hteo je da ga nagradi selektor Stojković zbog odlične partije protiv Republike Irske. Potez za pohvalu, ali u formaciji sa dvojicom napadača član Fjorentine je bio otuđen od ostatka ekipe. Odsečen. Imao je nekoliko pokušaja, ali van bilo kakvog balansa nije mogao ozbiljnije da ugrozi Lopeza. Nekoliko puta je dečački krenuo na loptu i zasmetao Dušanu Tadiću. Dobio nekoliko vazdušnih duela.

ALEKSANDAR MITROVIĆ 7 – Rekorder Srbije, najbolji napadač koga imao, čovek koji je jedinu šansu koja mu se ukazala školski sproveo u mrežu. Tačka, nema dalje. I na njegovom primeru se vidi koliko je infentilno razmišljanje masa da je dobro stalno igrati sa tandemom špiceva. Sudarao se sa Vlahovićem, ali kada je Stojković popunio vezni red i ubacio brzog Radonjića, Portugalci su za Mitra postali luk i voda. Ohrabrio ga je pogodak, pa je počeo u kontinuitetu da dobija vazdušne duele, da prima loptu na grudi kao da nosi smrt lepak. Veliko bravo za ovog momka, u čijem karakteru ne postoji reč odustajanje. Nije ga isfrustriralo ni prvo poluvreme kada je bio daleko od zbivanja.

IZMENE

NEMANJA RADONJIĆ od 46 8 – Da se ne vraćamo na priču o asistenciji kod prvog i onu „uličarsku fintu“, dar nekih sila koje ne pripadaju ovom univerzumu, pre nego što je Kostića gurnu u zicer za izjednačenje. Utisak utakmice je detalj koji je možda mnogima promakao: jedan od najboljih bekova sveta Kanselo trči tri sekunde pre dubinskog pasa ka Radonjiću, jer ga je rođeni Nišlija posramio na travi Ljutice Bogdana i uteramo mu strah u svaku poru. Do te mere da je Fernando Santoš morao da gasi požar i menja odbranu. Bilo je tu i onih čuvenih „tunela“, pa malo peta... Jedna od najboljih partija Nemanje Radonjića od kada igra seniorski fudbal, moguće je da njegov zemljak Dragan Stojković Piksi koristi sličan metod kao Vladan Milojević koji ga je kljukao čarobnim napicima. Ili jednostavno uradio sve da probudi zver, igrača koji bi prema tehničkim karakteristikama mogao da igra i Portugalu. Samo da ima još nešto... Ali nećemo o tome, ovo je veče momka koji je na ringšpilu sa nalepnicom „Niš Ekspresa“ zaludeo Portugalce. I takav je svima potreban.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ od 46 5,5- Popunio je vezni red, doneo agresivnost. Međutim, bilo je vrlo kritičnih momenata. Dva puta se klizao i otvarao kontre.

MIHAILO RISTIĆ od 71 – Malo vremena za konkretan učinak.

FILIP ĐURIČIĆ od 81 – Malo vremena da pokaže šta zna.

LUKA JOVIĆ od 88 – Ušao da bi prošlo vreme.

SELEKTOR DRAGAN STOJKOVIĆ 7 – Bravo za selektora. Ne zbog onog juriša, hrabre igre i pečata majstorstva koju je demonstrirao Radonjić, kao i kolektivne akcija kod izjednačujueg gola. Jer takvu kontru nismo odigrali godinama. Možda još od Radomira Antića. Kao bivši veliki igrač Dragan Stojković Piksi je pokazao da i njegova sujeta ima granice. Priznao je da je pogrešio, osluškujuči glas narod, sa previše ofanzivnom postavom u kojoj je bilo mesta za dvojicu napadača. Bio je to klasični taktički debakl sa manjkom pojedinaca u sredini... Kao Stevan Sinđeilić i njegovom rodnom Nišu pucao je Piksi u džebanu. Ali nije dozvolio da mu kuća izgori do temelja. Sve što je pogrešio na početku popravio je briljatnim izmenama. Namestio Radonjića, izvukao najviše od SMS-a. Napravio Srbiju koja hoće da igra na gol više. Uradio je to sve lišen vremena i šanse da radi na detaljima. Ima predispozicije da napravi mnogo lepe stvari. A to što je pobedio sujetu je jako ozbiljan korak.


tagovi

oceneMarko DmitrovićSergej Milinković SavićDragan Stojković PiksiNikola MilenkovićStrahinja PavlovićStefan MitrovićNemanja RadonjićAleksandar Mitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara