Starteri protiv Iraca (© Star sport)
Starteri protiv Iraca (© Star sport)

OCENE – SRBIJA: Tadić oficirski menjao strategiju, Mitrović gađao u glavu! Pohvale i za Pavlovića

Vreme čitanja: 5min | sre. 24.03.21. | 23:28

Greške Mladenovića i Mitrovića u defanzivi ne bi smele da se ponavljaju

MARKO DMITROVIĆ 6 – Primio je dva gola, nije imao nijednu zapaženu intervenciju, ali ruku na srce kod tih pogodaka su ga saigrači žrtvovali. Ništa nije mogao. Sve vreme je komandovao poslednjom linijom, dovikivao kad da se izađe visoko, kad da se linija spusti... Mogli smo da ga ostavimo i bez ocene, jer zaista nije bilo prostora da se istakne.

NIKOLA MILENKOVIĆ 6,5 – Bilo je možda trenutaka u kojima je mogao da bira jednostavnija rešenja, ali kad se podvuče crta uradio je sve što je trebalo. Čak stigao i da jednim udarcem sa ivice kaznenog prostora opasno zapreti rivalu, iako je večeras Strahinja Pavlović bio taj koji je imao najviše slobode u poslednjoj liniji.

Izabrane vesti

STEFAN MITROVIĆ 5,5 – Do samog finiša meča sasvim solidan, mada je u dve ili tri situacije birao rizična rešenja koja mu se nisu obila u glavu. Međutim, u 86. minutu je poklonio Ircima gol kada je nesmotreno pokušao da glavom vrati loptu do Marka Dmitrovića i time bespotrebno završnicu učinio dramatičnom.

Pavlović (© Star sport)Pavlović (© Star sport)

STRAHINJA PAVLOVIĆ 7,5 – Bojali smo se ko će posle Aleksandra Kolarova iznositi loptu iz poslednje linije, bojali smo se mi, ne i Strahinja Pavlović. Možda mu je posle onog traumatičnog iskustva iz duela sa Rusijom trebalo malo vremena da se opusti, ali kad se to konačno desilo raznosio je protivničke igrače kao grtalica. I u defanzivi, ali i napred. Hrabro, autoritativno, najbolji deo poslednje linije. Prijaju mu minuti u Serkl Brižu.

MILAN GAJIĆ 6,5 – Sasvim korektno izdanje beka Crvene zvezde. Posebno zato što ga niko nije očekivao u startnoj postavi. Bilo ga je i napred, mada njegovi centaršutevi nisu bili posebno upotrebljivi, ali bio je tu da pomogne Dušanu Tadiću i otvori mu prostor za igru.

SAŠA LUKIĆ 6 – Pored njega je Kalum Robinson centrirao za vodeći gol Irske, ali iščeprkao je Saša Lukić dosta lopti na sredini terena. Pretrči kilometre na svakom meču, nekad se doduše učini da trči i u prazno, ali je protiv Iraca to bilo korektno izdanje veziste Torina. Mada nekako uvek ostane utisak da je moglo i za nijansu ili dve bolje.

UROŠ RAČIĆ do 63. minuta 6 – Debi u dresu sa državnim grbom pamtiće po pobedi i ne mnogo čemu drugom. Pristojno za prvi put, bez kikseva, s nekim naznakama da ume on da igra ozbiljan fudbal, ali i bez konkretnih poteza koje bismo pamtili. A videli smo u Valensiji da zna… Biće to sigurno još bolje kad se sasvim uklopi u tim.

FILIP MLADENOVIĆ do 46. minuta 5,5 – U onom meču sa Škotskom najbolji uz Luku Jovića, ovo nije bilo njegovo veče. Nije bilo energije napred, ni probijanja po boku, a da sve bude gore Alan Braun ga je ukopao u zemlju kod gola u 18. minutu. Donekle je popravio utisak pokrenuvši akciju za izjednačujući gol, potom je povratnom loptom namestio šansu Filipu Đuričiću namestio šansu, ali nedovoljno za prelaznu ocenu o čemu svedoči i to što ga je selektor izveo iz igre na poluvremenu. Kiksevi poput Mladenovićevog i Mitrovićevog mogli bi skupo da nas koštaju ako se budu ponavljali.

Tadić i Vlahović (© Star sport)Tadić i Vlahović (© Star sport)

DUŠAN TADIĆ do 77. minuta 8,5 – Ne prvi put, sve što smo u napadu napravili – napravili smo preko Dušana Tadića. Ponekad je dugo držao loptu u nogama, ali nije ni bilo lako pronaći rupu u armiranom betonu ispred gola Iraca. Kad je video da ne ide nogom, glavom je spustio loptu do Dušana Vlahovića za 1:1, potom otvorio i dve šanse za Filipa Đuričića. Kao general na bojnom polju menjao je strategiju, slao loptu čas levo, čas desno, sedam šansi je stvorio saigračima, na kraju asistirao i za golove Aleksandra Mitrovića. Šta više tražiti?

FILIP ĐURIČIĆ do 63. minuta 6 – Dugo se tražio na terenu, jer on je igrač koji traži prostor, a nije ga bilo protiv Irske. Tek u poslednjih desetak minuta prvog poluvremena se pojavio, utisak bi bio sasvim drugačiji da je iskoristio jednu od dve dobre šanse u tom periodu. Protiv Portugalije bi, ako bude u sastavu, mogao da dobije mnogo više prilika da se pokaže.

DUŠAN VLAHOVIĆ do 82. Minuta 7,5 – Nije mu bilo lako samom u kaznenom prostoru rivala, nema (još) tu snagu da kao Aleksandar Mitrović nosi dvojicu na leđima, ali otvarao se, nudio, tražio prostor, na kraju majstorski rešio tu jednu šansu koju su mu igraći pospremili i potvrdio da izrasta u opasnu devetku. Pitanje je da li smo u doba samostalne Srbije imali tri ovako kvalitetna špica u isto vreme.

IZMENE

Majstorija Mitrovića (© Star sport)Majstorija Mitrovića (© Star sport)

FILIP KOSTIĆ od 46. minuta 6,5 – Ušao u igru posle kiksa Filipa Mladenovića da se postara da po levoj strani ne curi. I nije curelo. Pride, nekako smo bili konkretniji sa njim na terenu, mada tu ima i zasluga Strahinje Pavlovića i Dušana Tadića, koji se selio tamo-vamo. Videlo se ipak da je Filip Kostić u formi. Ostao je svež za Portugalce, tek će nam biti potreban.

ALEKSANDAR MITROVIĆ od 63. minuta 8,5 – Sa dva gola stigao je 65 godina stari rekord Stjepana Bobeka i postao najbolji strelac u istoriji državnog tima! Kakav god da mu je status u klubu Aleksandar Mitrović se u dresu Srbije transformiše u dvoglavu aždaju. Nekad imamo utisak da bi čovek komotno mogao da uzme četiri godine slobodno, da upiše i završi neki fakultet, da se onda vrati i samo nastavi da rešeta. Ona majstorija za 2:1 bila je u “bergkampovskom” stilu, s mnogo osećaja. Ako je Tadić komandovao igrom, Mitrović je bio “hitmen” da usmrti rivala.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ od 63. minuta 6 – Trčao, pokrivao prostor, sve ono na šta smo od njega navikli. Znamo šta od njega možemo da očekujemo i otprilike uvek isto dobijemo. Mada se nadamo i nekom napretku. Za pola sata na terenu ipak nije se više ni moglo očekivati.

NEMANJA GUDELJ od 77. minuta – Premalo vremnena za konkretan utisak.

LUKA JOVIĆ od 82. minuta – Premalo vremena za konkretan utisak. 

SELEKTOR

DRAGAN STOJKOVIĆ 7 – Rizikovao je sa kombinovanim sastavom svestan da neće moći da u sedam dana odigra tri utakmice u istom timu. Ovog puta mu se vratilo. Sačuvao je svežinu nekim bitnim igračima, osvojio prva tri boda, nekim novim momcima pokazao koliko im veruje, moraće da poradi na defanzivi, mada ova dva primljena gola nisu plod taktike, već individualnih grešaka. Posle jednog i po treninga sa reprezentacijom – više nego zadovoljavajuće, iako destkovana Irska ne bi smela da ga zavara.


tagovi

Dragan Stojković PiksiStrahinja PavlovićDušan TadićDušan VlahovićAleksandar Mitrovićfudbalska reprezentacija Srbijekvalifikacije za svetsko prvenstvoSvetsko prvenstvo 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara