Samjuel Eto (©Reuters)
Samjuel Eto (©Reuters)

Od Roberta Karlosa i Samjuela Eta do statusa amaterskog kluba

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.06.22. | 06:36

Anži iz Mahačkale nije dobio licencu za igranje u trećem rangu ruskog fudbala

Kada kažete Anži, prva pomisao je Samjuel Eto i Roberto Karlos. Dok je brazilski as u smiraj karijere nosio dres tima iz Dagestana, Kamerunac je u zenitu karijere, posle Intera, izabrao da se preseli u Rusiju. Platu od 20.500.000 godišnje nisu mogli da mu ponude u redovima Nerazura, ali jeste bogati dagestanski milijarder Sulejman Kerimov. On je u januaru 2011. godine postao vlasnik Anžija i krenula je trka za pojačanjima.

Obećavao je da će uložiti 200.000.000 evra, da će biti izgrađen stadion od 40.000 gledalaca po najvišim propisima UEFA. Sve je to izgledalo bajno. Prva „bomba“ bio je dolazak Roberta Karlosa iz Korintijansa iste godine po preuzimanju kluba iz Mahačkale.

Izabrane vesti

U istom prelaznom roku klub su pojačali Dijego Tardeli iz Atletiko Mineira i Marokanac Mbark Busafa iz Anderlehta. Stigli su i Mađar Balaš Džudžak, Jurij Žirkov, a da se Kerimov ne šali pokazao je transfer Eta iz milanskog giganta za 21.000.000 evra, uz platu Kameruncu, koji je sa Barselonom i Interom bio šampion Evrope, od tada neverovatnih 20.500.000. Došli su i Lasana Dijara, nekadašnji fudbaler Reala, dok je najveće obeštećenje plaćeno za Brazilca Vilijana koji je stigao iz Šahtjora u februaru 2013. godine za čak 35.000.000 evra. Posle je igrao u Premijer ligu za Čelsi i Arsenal, a od prošle godine je igrač Korintijansa.

20.45: (3,80) Hrvatska (3,50) Francuska (2,10)

I treneri su se menjali kao na traci. Najpoznatije ime koje je sletelo u Dagestan bio je Holanađanin Gus Hidink. Idila je trajala nekoliko godina. Posle jednog poraza u sezoni 2013/2014, Kerimov je odlučio da smanji budžet za dve trećine i da rasproda skupocene zvezde. Nisu samo rezultati bili loši, nego je dagestanski milijarder upao u finansijske probleme, pa je pompezno najavljen projekat Anžija brzo propao. Iz kluba su otišli i domaće zvezde Jurij Žirkov, Igor Denisov i Aleksandar Kokorin.

Poslednje tri godine, tima iz Mahačkale se takmičio u trećoj ligi, ali sledi novi brodolom, možda i gašenje kluba.

Ruski fudbalski savez je pre nekoliko dana saopštio da Anži nije dobio licencu koja je neophodna za igranje u FNL 2, odnosno trećem rangu u Rusiji. Njihova žalba nije razmatrana jer nije podneta u skladu sa procedurom. To je automatski značilo gubitak profesionalnog statusa kluba iz Mahačkale. Anži je izdao saopštenje u kojem se izvinjava navijačima i nada da će se klub vratiti "jednog dana“. Zanimljiivo, drugi klub sa sedištem u Mahačkali, Dinamo, obezbedio je promociju u treći rang ruskog fudbala.

I pre toga se Anži mučio. Pre tri godine, Fudbalski savez Rusije je objavio je da klub nije dobio licencu Ruske fudbalske unije za sezonu 2019/20. Poslednjih godina u prvom timu igrali su uglavnom fudbaleri iz omladinskog pogona.

Najveći uspeh Anžija bilo je treće mesto u sezoni 2012/2013. Prošao je i grupnu fazu Lige Evrope, ali je u osmini finala eliminisan od Njukasla. Bio je dagestanski ponos na pragu trofeja 2013. godine. Igrao je finala Kupa Rusije, ali je posle penala poražen od CSKA. Na klupi je sedeo Hiding, ali je na kraju najbolje sezone u istoriji kluba podneo ostavku posle 18 meseci u Mahačkali.

Da li ćemo ikad više čuti za Anži?

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------


tagovi

RusijaRusija 3AnžiAnži MahačkalaSamjuel Eto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara