Henk ten Kate (Reuters)
Henk ten Kate (Reuters)

Odbio klupu Ajaksa da bi glumio u krimi seriji

Vreme čitanja: 2min | čet. 02.11.23. | 15:32

I ovo dovoljno govori o posrnuću velikana iz Amsterdama

Nekada bi u holandskom fudbalu najveća moguća čast za trenera bila da ga pozove slavni Ajaks.

Sada to izgleda više nije tako. Urušavanje slavnog kluba iz Amsterdama na svim nivoima prethodnih godina je uticali i na rejting i imidž.

Izabrane vesti

Najbolje to dokazuje izbor trenera nakon petogodišnje ere Erika Ten Haga. Ajaks je za godinu i po dana promenio petoricu trenera! I niko od njih nije bio baš stručnjak sa bogatom biografijom.

Ten Haga je nasledio nekadašnji pomočnik Alfred Šrojder ali je smenjen posle 26 mečeva. Zamenio ga je Džoni Heitinga i izdržao još toliko. Letos je tadašnje rukovodstvo bacilo opkladu na Morisa Stajna koji je trajao 11 utakmica. Umesto njega je došao Hedvigs Maduro kao privremeno rešenje ali je sklonjen nakon dva ubedljiva poraza. Sada je kormilo povereno nekadašnjem članu Džonu van et Šipu čija trenerska karijera je znatno skromnija od igračke. Ali izgleda da Ajaks nije imao drugog izbora…

Čak se nije ni spekulisalo nekim ozbiljnijim trenerskim imenima jer Aajks je izgleda postao klub za izbegavanje. Holandski mediji javljaju da je klupu Ajaksa odbio iskusni Henk ten Kate koji ih je vodio od jula 2006. do oktobra 2007. i u tom periodu osvojio tri trofeja. Razlog zbog kojeg je navodno odbio poziv sa “Johan Krojf Arene” je bizaran i pomalo ponižavajući za četvorostrukog prvaka Evrope.

Ajaks je prvo pozvao Ten Katea ali je on odbio jer je dogovorio da glumi u krimi seriji “Spavači” od 10 epizoda u kojoj ima ulogu policijskog inspektora?!

Doduše, dodaje se da je to bio samo izgovor jer je Ten Kate video kakvim materijalom bi raspolagao u Ajaksu i nije želeo da se upušta u takvu avanturu.

Ten Kate ima 68 godina, bio je skroman igrač ali mu je trenerska karijera bila znatno uspešnija. Posle godina rada u manjim holandskim klubovima, Nemačkoj, Mađarskoj, prihvatio je 2003. da bude pomoćnik Franka Rajkarda u Barseloni. I imao veliku ulogu u igrama i rezultatima one sjajne Ronaldinjove generacije. Zahvaljujući takvom radu je i 2006. i dobio priliku na klupi Ajaksa.

Posle toga nije bio baš uspešan radeći kao pomoćnik Avrama Granta u Čelsiju i glavni trener Panatniakosa. Veći deo karijere u poslednjih 13 godina je proveo u klubovima na Bliskom istoku, a kratko je radio još u Kini, Sparti iz Roterdama i reprezentaciji Surinama gde je trenutno asistent Aronu Vinteru.

Tek kada je omn dobio ponudu, klub iz Amterdama se okrenuo Džonu van et Šipu koji je imao porodičnu tragediju ali je uprkos njoj prihvatio da pomogne. Večeras će debitovati u meču protiv Volendama.



tagovi

Henk Ten KateDžon van et Šip

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara