©AFP
©AFP

Odbrana daleko od "kraljevske": Defanziva Reala najporoznija u poslednjih 13 godina, Mendi potencijalno prva žrtva

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.01.23. | 12:33

Šampion Španije i Evrope novim porazom nagovestio problem, francuski bek u fokusu

Remi sa Đironom (1:1) i poraz od Rajo Valjekana (2:3) bacili su senku na završnicu Realove 2022. godine, a da problem u redovima šampiona Španije i Evrope nije u potpunosti zanemarljiv opomenula je nova packa, ovaj put od strane Viljareala (1:2).

Žuta podmornica je trijumfom potvrdila da je El Madrigal praktično neosvojiva tvrđava za giganta iz Madrida, ali i ukazala na probleme sa kojima se suočava Karlo Ančeloti.

Izabrane vesti

Činjenica da je Real prosuo bodove na tri od poslednjih pet izazova u Primeri bila je povod fudbalskoj javnosti da se upusti u potragu za krivcem, a kao žrtveno jagnje označena je dafanziva. Podatak da je Kraljevski klub primio 16 golova na isto toliko utakmica pokazatelj je da u odbrani šampiona Starog kontinenta ne funkcioniše sve idealno. Madriđani su na samo tri dosadašnja susreta u šampionatu uspeli da sačuvaju mirnu mrežu, u pobedama nad Valjadolidom (2:0), Elčeom (3:0) i Hetafeom (1:0), te usled činjenice da su protiv čak 13 rivala primali makar gol ne čudi što se nalaze na deobi šestog mesta po defanzivnom učinku u Primeri. Procentualno, Real je u manje od 20% utakmica (18,75%) sačuvao mirnu mrežu što je najskromniji defanzivni učinak španskog giganta još od sezone 2008/09 kada su Madriđani primili 26 golova u 16 susretra. Iako je u međuvremenu Kraljevski klub u dve sezone primio više golova (po 19 u sezonama 13/14 i 18/19) svaki put je upisao više utakmica mirne mreže.

Kada se umesto učinka isključivo u Primeri sagleda šira slika i rezultati na svim zvaničnim utakmicama problem je još upadljiviji jer je Real uspeo samo jednom da veže dve utakmice bez primljenog gola (upravo pre Viljareala kada je savladao Valjadolid 2:0 i Kasereno 1:0), dok je Kurtoa ukupno na samo sedam od 24 susreta uspeo da ostane nesavladan.

U potrazi za konkretnim uzrocima i krivcima za defanzivni učinak daleko ispod očekivanog jedan od označenim kao izvor problema je Ferlan Mendi. Španska Marka blede igre Francuza ističe kao izvor odbrambenih problema i naglašava da levi bek predstavlja ahilovu petu aktuelnog šampiona.

Mendi se u prethodnom periodu pokazao u potpunim krajnostima, od sjaja do očaja, te je protiv Mančester Sitija poneo ulogu jednog od junaka pre svega zbog udarca koji je Griliš prosledio u svoju mrežu, dok je u mnogim drugim susretima bio adut ofanzoive rivala. Jedan od takvih bio je i jučerašnji protiv Viljareala.

Francuz je značajno doprineo prvom golu Žute podmornice i još jednom potvrdio da je daleko od igrača koji je držao balans defanzive Madrđana. Istovremeno, na skromne igre Mendija nadovezala su se izdanja Antonija Ridigera koji je na nivou ispod onog koji se očekivao da će pružati. Ipak, iako su defanzivci sa pravom okarakterisani kao glavni krivci, izvesno deo odgovornosti ide i na račun veznog reda koji je u prethodnom periodu češće nego inače umeo da prepusti inicijativu rivalima, a to je slučaj bio i protiv Viljareala.

"Utakmica je bila izjednačena, konkurentna, a Viljareal je igrao bolje od nas. Nismo se branili dobro na svojoj polovini, nismo bili kompaktni i prepustili smo posed na sredini rivalu. Protivnik je bio na visokom nivou, dok naša odbrana nije. Dozvolili smo rivalu da ima previše kontrole u aspektima koji su inače naši. Moramo da se fokusiramo i rešimo ove probleme", istakao je Karlo Ančeloti posle poraza.

Iskusni strateg imao je niz zamerki.

"Nismo odigrali defanzivno sjajnu utakmicu. Iako smo bili prilično dobri na protivničkoj polovini, na svom delu terena smo morali bolje. Bili smo širom otvoreni, a oni su iskoristili prednost i igrali u prostor. To je bio problem. Viljareal je igrao bolje od nas i kada igrate bolje zaslužujete da pobedite".

U želji da očuva svežinu svih igrača Ančeloti je ulogu desnog beka poverio Militau, a svoju odluku je obrazložio posle utakmice.

"Nisam želeo da uvrstim u tim Lukasa Vaskeza jer je igrao svih 90 u Kaseresu. Militao je uradio odličan posao na toj poziciji za Brazil. Sa napadačke tačke gledišta, on se odlično snašao. Ni defanzivno on nije bio problem. Tim je bio previše otvoren", istakao je Italijan.

Nekoliko isuštenih bodova daleko je od povoda za vanredno stanje na Santijago Bernabeu, međutim uzrok istih potvrdio je da je odbrana tema za razmišljanje u Madridu, te neće biti iznenađenje ukoliko se Real u narednom periodu odluči za reorganizaciju iste. Na Pirinejima tvrde, prvi korak mogla bi da predstavlja upravo potraga za levim bekom ukoliko Mendi nastavi sa padom forme što bi moglo da se odrazi i na planirane pregovore o produžetku saradnje. Umesto razgovora sa Francuzom o ugovoru koji ističe leta 2025. godine čelnici Reala mogli bi da se upuste u potragu za alternativom, međutim rasplet je prilično daleko.


tagovi

Ferlan Mendi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara