Detalj s prošlog Old Firma (©Reuters)
Detalj s prošlog Old Firma (©Reuters)

Old Firm – pitanje časti i ponosa, u trofejima je 1:1, ko će na odmor s osmehom?

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.05.24. | 09:03

Kup Škotske: Seltik i Rendžers danas (16.00) na Hempden parku igraju za drugi pehar u sezoni. Policajci u četiri prvenstvena dvoboja osvojili samo bod protiv zeleno-belih. Brendan Rodžers je tata-mata za utakmice svih utakmice u ovoj ostrvskoj zemlji

Na kratko je Rendžers prekinuo dominaciju Seltika u Škotskoj pre tri godine kada je na kormilu bio Stiven Džerard. Odlaskom legende Liverpula u Aston Vilu, dolaskom na klupu prvo Angelosa Postekoglua, a zatim i Brendana Rodžersa, opet su zeleno-beli vladari Glazgova i ove ostrvske zemlje, dela Velike Britanije.

Seltik je ove godine prvi prošao kroz cilj u Premijeršipu, stigao do 54. krune i približio se Policajcima na samo titulu razlike. U ovom veku Kelti su neuporedivo bolji, sa više trofeja od komšija koji su usled finansijskog kraha bili čak i u četvrtom rangu takmičenja.

Izabrane vesti

Novi obračun – za ponos, prevlast, za trofej u Kupu Škotske igra se danas (16.00) na neutralnoj teritoriju, na stadionu Hempden park, kapaciteta 51.866 gledalaca, gde igra reprezentacija Škotske. Seltik želi novi trofej i potvrdu dominacije, a Rendžers da stigne do drugog pehara posle osvojenog onog najmanje vrednog, Liga kupa u decembru prošle godine. Nekadašnji trener Klub Briža i Monaka Filip Klemon preuzeo je kormilo od Majkla Bila i Rendžers je mnogo bolji u drugom delu sezone.

16.00: (1,90) Seltik (3,60) Rendžers (4,50

Old Firm – to nije samo rivalstvo klubova. Taj meč prevazilazi granice sporta, ono je ukorenjeno u kulturu ove države, dela Velike Britanije. Pristalice ova dva kluba dele različite političke i verske poglede. Živi se za pobedu protiv ljutog rivala, mrzi se podjednako protivnik kao što se voli svoj klub.

Kada se kaže Škotska prva pomisao je Old Firm, ali ljuti gradski rivali su poslednji put igrali u finalu Kupa davne 2002. godine, kada je Piter Lovenkrads golom u 90. minutu doneo pobedu Poilicajcima sa 3:2 i pehar u najmasovnijem takmičenju. Prošle godine je Seltik u polufinalu eliminisao ljutog rivala sa 1:0.

Seltik ove sezone nijednom nije poražen u Old Firmu. Pobedio je tri puta, dok je Rendžers samo jednom uzeo bod u trećem odmeravanju snaga ovih timova (3:3). Policajci su na Ajbroksu izjednačili u sudijskoj nadoknadi. Imali su zeleno-beli na tom meču i prednost od 2:0. Seltik je kvalitetniji tim, pokazao je u međusobnim susretima tim Brendana Rodžersa klasu. Od 11 poslednjih najvećih mečeva u Škotskoj, Rendžers je samo jednom slavio.

Rodžers nikada nije izgubio od Policajaca na Hempden parku kao menadžer Seltika (ovo mu je drugi mandat). Na 17 mečeva, čak 13 pobeda i samo jedan poraz za nekadašnjeg menadžera Liverpula i Lestera protiv zeleno-belih.

"Nikada ne možete imati tu aroganciju. Poštujemo svakog protivnika sa kojim igramo, bilo da je Rendžers ili Rejt. Moramo da se pripremimo za utakmicu. U igru ulazimo u idealnom stanju. Bilo je mnogo izazova na početku sezone, igranje na svaka tri-četiri dana kada su nam nedostajali zaista važni igrači. Ali kako je sezona odmicala i u momentima pritiska, igrači su bili apsolutno odlični u tome kako su se nosili s tim pritiskom. Osvojili smo ligu na zaista dobar način“, rekao je trener Seltika Rodžers.

Filip Klemom traži prvu pobedu protiv Seltika.

"Ovo je poslednja utakmica u sezoni, odlučujuća, tako da možda moramo da rizikujemo s rovitim igračima. Ne želim da ulazim u to ko je spreman, a ko ne, ko može da počne ili ne. U ovoj zemlji je ovaj meč više od trofeja. Poslednjih šest do osam nedelja je bilo teško sa igračima koji su pauziirali, vraćali se, pa im je nedostajao ritam. Sada se radi o ovom jednom trenutku, 90 minuta, 120 minuta, penali... Mislim da nekoliko igrača želi da izađe na teren sa štakama. Ne mogu to da im dozvolim, naravno. Moramo da se fokusiramo na ovaj trenutak. Svi igrači žele da igraju u ovoj utakmici“, istakao je Belgijanac.

Navijači Seltika ove godine imali više razloga za zadovoljstvo (©Reuters)Navijači Seltika ove godine imali više razloga za zadovoljstvo (©Reuters)

Kapiten Seltika Kalum Mekgregor kaže da je Old Firm praznik za škotski fudbal.

Ako vas ovaj meč ne uzbuđuje, verovatno ste u pogrešnom sportu. Znamo kakvo je finale kupa, znamo kakvi su ovi derbi utakmice i ako se ne pojaviš tog dana onda stvarno otežavaš postizanje cilja. Oba tima se dobro poznaju. Svodi se na to šta su igrači spremni da daju, ko će se pojaviti u danu i ko će možda dobiti ono malo sreće“, istakao je Mekgregor.

Najefikasniji defanzivac u istoriji britanskog fudbala Džejms Tavernije kaže da svi moraji da daju 15 odsto više nego dosad.

Moramo da pružimo predstavu za navijače i očigledno moramo da dobijemo njihovu podršku. Pali smo u nekoliko utakmica ove sezone. Imamo Liga kup u svojim vitrinama, izgubili smo u Premijeršipu, ali imamo šansu da osvojimo još jedan trofej, tako da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da to uradimo. Očigledno nam je potrebno tih dodatnih 10 do 15 posto više, a ključna stvar je da iskoristimo svoje trenutke da sebi damo najbolju moguću šansu da postignemo ono što želimo. Uživaćemo u trenutku, pripremili smo se najbolje što smo mogli ove nedelje i možemo samo da pričamo na terenu“; istakao je iskusni univerzalac.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------

KUP ŠKOTKSKE – FINALE (JEDAN MEČ – HEMPDEN PARK)

Subota

16.00: (1,90) Seltik (3,60) Rendžers (4,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Brendan RodžersFilip KlemanSeltikRendžersOld Firm

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara