Duel Janisa Hadžija i Dijega Laksalta (©Reuters)
Duel Janisa Hadžija i Dijega Laksalta (©Reuters)

Old Firm: Rendžersov san dug 12 godina ili Seltikova uteha

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.04.21. | 08:13

Ljuti glazgovski rivali igraju u osmini finala Kupa Škotske. Ove sezone Policajci mnogo uspešniji, imaju dva trijumfa protiv Kelta, dok je jednom bilo bez pobednika

Bitka za Glazgov, popularni Old Firm, uvek je više od igre. Nije to samo sudar na terenu dva najuspešnija škotska kluba koji zajedno imaju 106 titula prvaka (Rendžers 55, a Seltik 51) već je njihovo rivalstvo duboko usađeno u kulturu ove države, dela Velike Britanije. Pristalice ova dva kluba dele različite političke i verske poglede.

Novi rat na terenu odigraće se na Ajbroks parku u nedelju (16.00) u osmini finala Kupa Škotske. Meč je pomeren za dan kasnije zbog sahrane princa Filipa kako bi se izbegli sukobi ljutih glazgovskih rivala.

Izabrane vesti

Ova sezona protekle je u totalnoj dominaciji Rendžersa koji je u Premijer ligi skinuo devetogodišnju vladavinu zeleno-belih. Legenda Liverpula Stiven Džerard je za kratko vreme napravio mašineriju koja je mlela sve u Škotskoj. Čak 20 bodova više u prvenstvu govore o superiornosti glazgovskih Policijaca koji nemaju poraz (29 pobeda i pet remija). Titula je vraćena u plavi deo prestonice Škotske, ali želi se dupla kruna, prva posle 12 godina. Put do nje vodi preko najvećeg rivala.

Džerard do kraja sezone neće moći da računa na vezistu Rajana Džeka koga čeka operacija i propustiće i Evropsko prvenstvo ove godine. Dobra vest za Rendžers je da se kapiten Džejms Tavernije oporavio od povrede zbog koje više od dva meseca nije bio u timu Policajaca. Menadžer domaćina kaže da neće žuriti za njegovim povratkom, pa ga ne treba očekivati u prvoj postavi. Pod znakom pitanje je igranje Nigerijca, beka Leona Baloguna. On ima povredu zgloba, pa će najvetovatnije u prvoj postavi da se nađe Netan Paterson.

16.00: (2,45) Rendžers (3,25) Seltik (2,95)

Privremenog menadžera Kelta Džona Kenedija raduje ulazak u formu Džejmsa Foresta. Reprezentavic Škotske je imao dugu pauzu posle operacije skočnog zgloba. Igrao je protiv Livingstona prošle nedelje prvi put od septembra.

Biće to četvrto odmeravanje snaga ove sezone dva velikana. U prethodna tri u Premijer ligi Škotske, Rendžers ima dve pobede (2:0 i 1:0), dok je u poslednjem duelu na Seltik parku bilo 1:1. Domaćin želi fantastičnu sezonu da kruniše duplom krunom, a Seltik trofejom da koliko-toliki spasi bled utisak. Kormilo je pre nešto manje od dva meseca napustio Irac Nil Lenon, Džon Kenedi je privremeno na kormilu, a od juna bi Edi Hau, nekadašnji menadžer Bornmuta, trebalo da sedne na užarenu klupu Kelta.

13.15: (12,0) Strenrir (7,25) Hibernijan (1,20)

Seltik najveće nade polaže u prvog strelca elitne lige Škotske, mladog francuskog reprezentativca Edsona Eduara, koji je postigao 16 golova. Prva zvezda čete Stiva Džija je Kolumbijac Alfredo Morelos. On je sa 11 pogodaka na deobi trećeg mesta u Premijer ligi Škotske sa saigračem Džejmsom Tavernijeom. Rendžers je ovo najvažniji meč do kraja sezone, posle ispadanja iz Lige Evrope od praške Slavije. Pobeda protiv ljutog rivala otvorila bi širom vrata 34. peharu u ovom takmičenju, prvom posle 2009. godine.

Nema mnogo golova u duelima ova dva tima u poslednje vreme. Od sedam prethodnih mečeva samo je jednom bilo 3+. Crveni karton su zato česti. Proključa vrela krv u duelima dva mrska kluba. Na četiri od poslednjih šest utakmica bila su isključenja.

Biće ovo 424. odmeravanje snaga rivala iz Glazgova. Rendžers je nešto uspešniji. Ima 164 trijumfa, Seltik 159, dok su 100 duela završeni bez pobednika. Današnji meč biće 52. u Kupu Škotske. Seltik ima 25 pobeda, Rendžers 16, dok je na 10 utakmica bio remi. Prvi put u najmasovnijeg takmičenju igrali su 1890. godine.

Ako posle 90 minuta ne bude golova na Ajbroksu igraće se produžeci i eventualno jedanaesterci.

KUP ŠKOTSKE – OSMINA FINALA (JEDAN MEČ)

Petak

Sent Miren – Invernis 2:1 (0:0)

Madervel – Morton 2:1 (0:0)

Forfar – Dandi Junajted 0:1 (0:0)

Subota

Kilmarnok – Montrouz 3:1 (2:0)

Aberdin – Livingston 1:1 (0:1) penalima 5:3

Sent Džonston – Klajd 2:0 (2:0)

Nedelja

13.15: (12,0) Strenrir (7,25) Hibernijan (1,20)

16.00: (2,45) Rendžers (3,25) Seltik (2,95)

***kvote su podložne promenama


tagovi

FA kup ŠkotskeŠkotskaGlazgov RendžersRendžersSeltikStiven Džerard

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara