Fudbaleri Salcburga (©Reuters)
Fudbaleri Salcburga (©Reuters)

"Ona druga Bundesliga": Salcburg lansira još jednu čudesnu generaciju

Vreme čitanja: 9min | pet. 23.07.21. | 14:22

Nema ko da stane na put Red Bulovoj imperiji

Malo je liga u Evropi koje su tako predvidive kao što je austrijska Bundesliga. Makar što se tiče borbe za titulu.

Otkako je Red Bulova imperija preuzela „pokojnu“ Austriju iz Salcburga, Bundesliga je postala borba svih protiv jednog. U tih 16 sezona Red Bul Salcburg je osvojio čak 12 titula, a u preostale četiri je bio drugoplasirani. Poslednjih osam godina Bikovi suvereno vladaju austrijskim fudbalom i deluje da se tu ništa neće promeniti. Iako bi ove sezone moglo da im bude teže...

Izabrane vesti

Za početak, osnovne informacije o Bundesligi. Učestvuje 12 klubova i igraju se 22 kola posle čega se osvojeni bodovi dele na pola a liga se deli na plej-of i plej-aut fazu. Tada se igra još 10 kola u obe faze. Prvak ide direktno u Ligu šampiona, drugoplasirani u kvalifikacije, trećeplasirani u plej-of za Ligu Evrope, a četvrtoplasirani i petoplasirani u kvalifikacije za Ligu konferencija. Poslednji na tabeli ide u baraž protiv prvoplasiranog iz druge lige.

Svih 195 prvenstvenih utakmica će biti uživo prenošene na kanalima medijskog giganta Skaja koji je ovog leta produžio ugovor o TV pravima za 40.000.000 evra godišnje do kraja sezone 2025/26. Novina od ove sezone je i upotreba VAR tehnologije čije postavljanje je koštalo 2.500.000 evra. Polovinu sredstava je obezbedio FS Austrije, a drugu polovinu Bundesliga.

A sad fudbal!

Šta nas to čeka na terenu i ko su favoriti?

Prognoze glase da titulu osvaja Salcburg, da je Rapid opet najbliži drugom, a Šturm trećem mestu, a da će u Evropu još Volfzberger i LASK.

Kamil Pjontkovski (©Reuters)Kamil Pjontkovski (©Reuters)

RED BUL SALCBURG

Kao i prethodnih 15 godina, Red Bul Salcburg je apsolutni favorit za osvajanje titule. To bi mu bila deveta u nizu! Ubedljivo su najbogatiji, najmoćniji i najorganizovaniji klub u zemlji. Godišnji budžet kluba je 80.000.000 evra od čega 60.000.000 evra ide na plate igrača i stručnog štaba. Kasa im je prepuna, a Red Bulova skauting mašinerija spada među najbolje na svetu. Podsetimo, u vlasništvu Red Bula je nekoliko klubova širom planete. Najvažniji je Lajpcig. Potom sledi Slacburg, pa idu Bragantino i još jedan brazilski niželigaš, Red Bul Gana u Africi, američki MLS ligaš Njujork Red Buls i na kraju austrijski drugoligaš Lifering koji je Salcburgova filijala i odskočna daska za talente koji se spremaju za prvi tim.

Zahvaljujući toj organizacionoj mreži i skautingu u koji se ulaže mnogo, kroz Red Bul Salcburg su prethodnih godina prodefilovala i afrimisana mnoga zvučna imena evropskog fudbala koja su grupaciji i klubu donela ogroman novac. Pomenimo samo neka: Sadio Mane (danas Liverpul), Kevin Kampl (Lajpcig), Peter Gulači (Lajpcig), Martin Hintereger (Ajntraht), Dajo Upamekano (Bajern), Nabi Keita (Liverpul), Valentino Lazaro (Inter), Duje Ćaleta Car (Marselj), Amadu Hajdara (Lajpcig), Marin Pongračić (Volfsburg), Erling Haland (Borusija Dortmund), Takumi Minamino (Liverpul), Diadie Samaseku (Hofenhajm), Ksaver Šlager (Volfsburg), Štefan Lajner (Borusija Menhengladbah), Hanes Volf (Lajpcig), Dominik Soboslaj (Lajpcig), Hi Čen Hvang (Lajpcig), Patson Daka (Lester), Enok Mvepu (Brajton).

Na prodajama 20 pomenutih fudbalera, Salcburg je inkasirao 320.000.000 evra. E sad, trik je u tome što je sve pobrojane doveo za ukupno 21.000.000 evra. Od toga je njih 11 došlo besplatno zahvaljujući skauting službi. Jedino je Erling Haland plaćen 8.000.000 evra kao "skup" igrač.

(4,80) Šturm (3,90) Salcburg (1,70)

Upravo u toj Red Bulovoj mreži lovaca na talente leži najveća Salcburgova snaga. Ovog leta je klub prodao Zambijce Daku i Mvepua u Premijer ligu za preko 50.000.000 evra i mnogi će požuriti da kažu kako Salcburg oslabljen ulazi u novu sezonu. Ali nikada ne potcenjuje njihov bazen talenata i šta sve imaju na lageru u Brazilu, Gani ili Liferingu.

Uprkos odlascima bitnih igrača, ne verujemo da u Salcburgu već nisu isplanirali dostojne zamene. Najbitnija promena se desila na klupi. Trener Džesi Marš je otišao u Lajpcig a na njegovo mesto je opet stavljen "čovek iz kuće". Kao što razvija igrače, tako Red Bulova grupacija pravi i trenere. Sada je na redu 33-godišnji Matijas Jaisle koji se dokazao u filijali Liferingu. Filozofija igre ostaje ista: Agresivan, ofanzivan i dinamičan fudbal. Očekuje se da mu ekipa igra u 4-4-2 sistemu sa rombom u sredini.

Posle duže vremena, promenio se golman u Salcburgu. Cican Stanković je otišao u AEK, a na njegovo mesto je došao talentovani Niko Mantl koji je kupljen još iz zimus. Nema više ni iskusnog štopera Andreasa Ramalja umesto kojeg je došao supertalentovani Poljak Kamil Pjontkovski za 5.000.000 evra kao najskuplje pojačanje ovog leta. Očekuje se i proboj francuskog štopera Umara Solea. Mladi Argentinac Nikolas Kapaldo iz Boke Juniors bi trebalo da donese agresivnost i malo više defanzivne stabilnosti u vezni red. Kupljen je i 17-godišnji Roko Šimić iz Lomomotive za 4.000.000 evra ali je odmah prosleđen da se kali u Lifering.

Ovo bi trebalo da bude i sezona fudbalske eksplozije američkog vezistu Brendana Aronsona, ali i afirmacije za Antoana Berneda koji je došao iz Pari Sen Žermena pre dve i po godine. U veznom redu treba obratiti pažnju i na mladog Hrvata Luku Sučića i Afrikanca Mohameda Kamaru.

Najveće Salcburgovo blago ipak leži u napadu. Nemac Karim Adejemi je jedan od najtalentovanijih igrača sveta u svom godištu. Najskuplje pojačanje u istoriji kluba Noa Okafor je napokon smršao i doveo se u red, a po svim prognozama će ovo biti sezona u kojoj će svet fudbala da zapamti ime 18-godišnjeg Slovaka Benjamina Seska. Još kada im se u decembru posle oporavaka od povrede kolena priključi Seku Koita, biće to verovatno najtalentovanija napadača linija u istoriji Salcburga. Zaboraviće se na Halanda, Minamina, Daku...

Čak i po cenu gubitka titule, Salcburg će rizikovati sa najmlađim timom u istoriji. Ovo je početak potpuno nove generacije koja bi za dve ili tri godine mogla da doživi zenit i da napravi nešto veliko i u Evropi.

RAPID BEČ

Ako kojim slučajem kockice u Salcburgu ne kliknu, šansu za titulu će kao najozbiljniji protivkandidat vrebati Rapid iz Beča. Ipak, trka za titulu trenutno nije prioritet najtrofejnijeg austrijskog kluba. Sve je podređeno Evropi. Rapid je u dobroj situaciji da eliminiše prašku Spartu u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i plasira se u treće kolo. Plasman u Ligu šampiona je san svih u klubu, ali realnost bi mogao da bude plasman u Ligu Evrope. Što je takođe od velike važnosti za klub čiji budžet je ozbiljno uzdrman otkako je krenulo sve ovo sa koronom. Rapidu su za početak potrebne pare pa tek onda titula.

Od Evrope će da zavisi i izgled tima. Ako se ne dokopa grupne faze Lige šampiona ili Lige Evrope, Rapid bi u finišu prelaznog roka mogao da ostane bez nekih bitnih igrača. Uostalom, već je ostao bez čuda od deteta Jusufa Demira koji je otišao u Barselonu. Mateo Barać je prešao u Soči, a Dejan Ljubičić u Keln.

Ako se domogne grupne faze, Rapid bi mogao da dovede i neka ozbiljna pojačanja. Za sada su najozbiljniji domaći talenti koji su stigli za džabe. Robert Ljubičić iz Sankt Pelten i Mark Grul iz Rida na početku sezone deluju kao pogoci. Vratio se i iskusni defanzivac Kevin Vimer koji je nekada nosio dres Totenhema. Uz Filipa Stojkovića i Maksa Hofmana, to je iskusna odbrana koja uliva povrenje. Ali poverenje ne ulivaju napadači Kara i Funtas. Pogotovo kada Rapid bude morao da probija bunkere. Mnogo toga će zavsiti i od inspiracije nepredvidivog Knasmilnera koji je protiv Sparte pokazao kakvu magiju ima u kopačkama, ali je ne prikazuje dovoljno često... Drugo mesto je ipak realan domet zeleno-belih.

ŠTURM

Iznenadio je Šturm prošle sezone osvajanjem trećeg mesta pa se sada nalazi u situaciji da ga jedan dvomeč deli od plasmana u grupnu fazu Lige Evrope što bi bio ogroman uspeh i značajna finansijska injekcija za klub iz Štajerske. Međutim, Evropa bi isto tako mogla da bude preveliko opterećenje na domaćem frontu za skromni tim iz Graca. Najveći kvalitet Šturma su dvojica talentovanih ofanzivaca. Napadač Kevin Jeboa je eksplodirao u drugom delu prošle sezone i mnogo obećava pred ovu, a igrač na kojeg takođe treba obratiti pažnju je gruzijski vezista Otar Kiteišvili. Šturmov problem je odlazak defanzivca Davida Nemeta koji se vratio u Majnc a adekvatna zamena nije dovedena. Takođe, desni bek Ingolič je odčiveo tešku povredu kolena i neće ga biti mesecima na terenu. Ako pokrpi defanzivne rupe, Šturm bi mogao da ponovi uspeh iz prošle sezone i osvoji treće mesto.

LASK

U Lincu verovatno još ne mogu da prežale pretprošlu sezonu kada su bili nadomak senzacionalnog osvajanja titule i rušenja Salcburga ali ih je osujetila pandemija korona virusa. Danas to nije mnogo drugačija ekipa od tadašnje kada je sjajan posao radio trener Valerijen Ismael. Nosioci igre su i dalje tu, mada se komandant odbrane Gernot Trauner nalazi na korak od prelaska u Fajenord. Stigao je Dario Marešić kao zamena. Takođe, klub je u ofanzivnu liniju doveo nekoliko igrača koji će pružiti treneru više opcija. Tanka klupa je bila problema LASK-a u prošloj sezoni. Mladi vezista Hjung Seok Hong iz Južne Koreje bi mogao da bude tajno oružje ekipe iz Linca jer mu predviđaju svetlu budućnost.

VOLFZBERGER

Volfzberger je prethodnih godina bio prijatno iznenađenje i prošle sezone čak igrao i grupnu fazu Lige Evrope. Ipak, trener Feldhofer je napustio klub posle te uspešne epizode , a na njegovo mesto je došao poznati Nemac Robin Dut što dovoljno govoi o ambicijama kluba čiji budžet je oko 8.000.000 evra. Dut je poznat kao trener koji forsira posed lopte i pas igru što se u mnogome razlikuje od direktnog fudbala koji je ekipa igrala kod Feldhofera. Volfzberger je ostao bez prvog strelca Dejana Joveljića, kojem je isekla pozajmica, a iskusni Nemanja Rnić je završio karijeru. Novajlije Baribo i Dario Vizinger će pokušati da nadoknade Joveljićeve golove i da opet dovedu Volfzberger do Evrope.

AUSTRIJA BEČ

Jedan od najvećih austrijskih klubova proživljava težak period zbog finansijskih problema i jedva je dobio licencu za ovu sezonu. Pokazao je to i prelazni rok u kojem je bilo više bitnih odlazaka nego kvalitetnih dolazaka. Uspela je Austrija u prošloj sezoni da se dokopa plasmana u Evropu, ali je već protiv islandskog Brajdablika pokazala da ovaj tim nema kvalitet za evrotakmičenja. I u novoj sezoni će cilj biti plej-of faza i plasman u Evropu, ali dok se ne sredi finansijska situacija u klubu i ne stignu jači sponzori, Ljubičasti će i dalje biti daleko od neke ozbiljne uloge i borbe za trofeje.

PLEJ-AUT

Šest timova koji se očekuju u plej-aut fazi su: Altah, Hertberg, Rid, Admira, Tirol i Austrija Klagenfurt.

Hartberg je sa budžetom od 5.000.000 evra klub kojem mnogi odaju priznanje u Austriji. Sjajno rade sa malim ulaganjima. Posle tri godine su ostali bez trenera Markusa Šopa koji je otišao u Barnsli, ali su opet na granici da budu najbolji "mali" klub Bundeslige. Mogli bi da pomrse konce nekom od klubova iz plej-of zone. Samo im nedostaje jedan kvalitetan napadač. Rid bi takođe trebalo da bude daleko od borbe za opstanak i da vreba šansu za plej-of. Tirol ima jedan od najmanjih budžeta u ligi, ali je beležio iznenađujuće dobre rezultate. Ovog leta je doveo čak 14 novih igrača, izgubio je šestoricu startera iz prošle sezone i pitanje kako će to sve da se složi. Mogu da iznenade, ali i da razočaraju. Altah je najviše menjao tim od svih bundesligaša ovog leta i trebaće mu vremena da uigra brojne novajlije. Ipak, ne bi trebalo da strahuje za opstanak. Admira ima zanimljiv projekat sa legendarnim Andreasom Hercogom na klupi i novom upravom, ali je igrački kada tanak i mnogi ih vide u borbi za opstanak.

Najveći kandidat za ispadanje je novajlija Austrija iz Klagenfurta koja se spletom okolnosti našla u baražu protiv Sankt Peltena, u kojem je zablistala. Trener je zahtevni Peter Pakult i možemo očekivati tvrd i agresivan fudbal.


tagovi

Austrija 1Red Bul Salcburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara