Žorž Mendeš (©AFP)
Žorž Mendeš (©AFP)

Operacija Ofsajd: Žorž Mendeš pod istragom zbog transfera i spornih 15.000.000 evra, oprano čak 200.000.000?!

Vreme čitanja: 2min | sre. 24.11.21. | 14:42

Policija upala u agenciju Hestifute, Bragu i Vitoriju Gimaraiš… Ranije bila i u prostorijama Benfike, Porta, Sportinga…

Mesecima već traje, ali čini se da postaje sve ozbiljnije. Jedan od najuticajnijih agenata u svetu fudbala Žorž Mendeš sada je i potvrđeno pod istragom zbog sumnjivih transfera i utajenih oko 15.000.000 evra. Tačnije, tolika je suma nestala u “štelovanim” poslovima fudbalskih klubova sa menadžerima, odnosno kako to FIFA i UEFA zovu - “trećom stranom”. Pod lupom je, javio je prvo dnevnik Korejo de Manja, a potvrdila potom i policija, oko 25 transfera, ne zna se kojih.

Nadležni organi su danas sproveli racije u prostorijama Brage, Vitorije Gimaraiš i kancelarijama Mendešove  agencije Hestifute. Još ranije je policija nekoliko puta upadala i u prostorije Benfike, Porta i Sportinga pa se čini da je portugalski fudbal sistematski oblikovan tako da moćnici izvlače pare.

Izabrane vesti

Pomenutih 15.000.000 evra je sporno samo za ovih 25 transfera pošto su klubovi i treće strane (menadžeri) “pokušavali da sakriju prihod” i pravu vrednost poslova kako ne bi morali da plate i odgovarajući porez.

Država je prema nekim navodima oštećena za daleko više, jer se procenjuje da je preko transfera oprano čak 200.000.000 evra! Ovde naravno ne govorimo samo o Mendešu, već i o svim drugim osumnjičenima.

Takvih je, otkako je operacija Fora de Jogo (Ofsajd) pokrenuta 4. marta 2020. godine, već 47. Od toga 24 su pravna lica, 23 fizička. Među njima su sami igrači, menadžeri, posrednici, advokati, ali i sportski direktori nekih klubova.

Ispituju se najrazličitiji odnosi. Primera radi, policija je danas bila i kod oca menadžera Bruna Makeda, koji je inače ranije držao građevinsku firmu sa Braginim predsednikom Antoniom Salvadarom.

Baš da vidimo hoće li iz svega ovoga nešto konkretno i izroditi. Jer Hestifute je jedna od najvećih menadžerskih agencija koja zastupa i interese skoro cele portugalske reprezentacije. Recimo Kristijana Ronalda, Rubena Dijasa, Bernarda Silve, Fabinja, Žoaoa Kansela, Edersona, Dioga Žote, Rubena Nevesa, Andrea Silve, Renata Sančesa, Nelsona Semeda, Rafaela Leaoa, Gonsala Guedeša, Anhela Di Marija, Hamesa Rodrigeza, Ruija Patrisija, Žoaoa Mutinja… Pa i Artjoma Dzjubu, pa trenere Žozea Murinja, Nuna Espirita Santa, Đenara Gatuza, Serža Konseisaa, Bruna Lažea

Jasno vam je odakle ovoliko novca u igri,


tagovi

Žorž Mendeš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara