Lukas Kačavenda (©facebook.com/NKLokomotivaZagreb)
Lukas Kačavenda (©facebook.com/NKLokomotivaZagreb)

Pada transfer rekord hrvatskog fudbala: Dinamo probija sve granice zbog tinejdžera iz komšiluka

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.06.22. | 18:14

Zimus nije bilo dovoljno 4.500.000 evra, sada je još skuplji

Dinamo iz Zagreba je uprkos sve žešćoj konkurenciji u vidu Hajduka, Osijeka i Rijeke odbranio tron u hrvatskom fudbalu i prošle sezone. Međutim, zagrebačkim Modrima postaje sve teže da ostanu na vrhu jer je konkurencija sve jača, moćnija i bogatija. Zato Dinamo mora da ulaže još više da bi zadržao primat. I da ne dozvoli da mu promiču najveći talenti hrvatskog fudbala. A pogotovo da ne dozvoli kojim slučajem da ih ugrabi konkurencija…

Dinamova skauting služba uglavnom dobro pokriva prostore Hrvatske i regiona i pravovremeno reaguje kada namiriše neki poseban talenat pa ih za male pare dovodi kao dečake u svoj omladinski pogon. Neki prođu, neki ne…

Izabrane vesti

Ali bilo je slučajeva i kada je Zdravko Mamić morao morao papreno da plaća “previde” svojih saradnika kao naprimer kada je 2015. za 5.000.000 evra kupio Marka Roga od Splita. Ili kada je gradskom rivalu Lokomotivi morao da iskešira čak 3.000.000 evra za tada 20-godišnjeg Luku Ivanušeca ili godinu ranije 2.500.000 evra za Lovra Majera. Uglavnom se ti potezi kupovine bisera hrvatskog fudbala pokažu kao pogoci. Pomenuti mladići se razviju u nosioce igre na Maksimiru, malde i A reprezentativce, donesu mnogo na terenu, a na kraju i u klupskoj kasi. Rog je prodat za 13.500.000 evra, Majer za 12.000.000 plus bonuse, a Ivanušec je ovog leta planiran kao kapitalna prodaja i očekuje desetak miliona evra od njegovog transfera.

Ali u Dinamu znaju da skupe prodaje zahtevaju i skupe investicije. I već spremaju sledeći korak pre i nego što Ivanušec ode. Zamena za hrvatskog reprezentaztivca bi takođe trebalo da dođe iz Lokomotive.

Reč je o 19-godišnjem vezisti Lukasu Kačavendi, zvanično najboljem mladom igraču hrvatskog šampionata u prošloj sezoni.

Ovaj momak je odavno privukao pažnju Dinama i drugih klubova ali su Lokosi nekako uspevali da ga zadrže. Zimus su odbili Dinamovu ponudu tešku 4.500.000 evra i bili su u pravu jer je Kačavendina cena dodatno skočila do kraja sezone.

Svesni su u manjem zagrebačkom klubu da više neće moći da odole ponudama i mire se sa prodajom svog bisera. A Dinamo je opet u pol poziciji.

“Svake godine moramo prodavati najbolje igrače da bismo imali za život. Nažalost, tako funkcionišu stvari kod nas. Ove godine nam TV prava čine 20% budžeta, koji bi trebalo da iznosi oko pet miliona evra. Svi drugi klubovi imaju neke dodatne izvore finansiranja. Jedino mi funkcionišemo isključivo od prodaje igrača i novca koji dobijamo za TV prava. Samoodrživost ovog sistema se najviše temelji na uspešnosti Lokomotivine škole fudbala”, rekao je Lokomotivin direktor Božidar Šikić za Jutarnji.

Priznaje da Dinamo steže obruč oko Kačavende ali i da će Lokomotiva biti još teži pregovarač nego u slučajevima Majera i Ivanušeca.

“Što se tiče Kačavende u Dinamu, sve je moguće. Ali, to će sigurno biti najveći transfer u istoriji hrvatske lige. Neće ići ispod pet miliona evra”, poručio je Šikić.

Još zimus je Đenova ponudila 8.000.000 evra, Lokomotiva prihvatila, ali Kačavenda nije želeo na Marasi.

“Nije mi se svidela situacija u kojoj se Đenova nalazi. Pretposlednja je na tabeli. Istina je da ima projekat za opstanak ali u slučaju neuspeha, baš mi se i ne igra sledeće sezone u drugoj italijanskoj ligi. Stvarno je veliki novac bio u igri, nije bilo lako reći "ne", ali zaista smatram da mi u ovim godinama novac nije najvažniji. Nastavim li dobro da igram, biće i bogatijih ponuda. Zato sam uveren kako sam doneo pravu odluku kada sam odlučio da je najbolje da ostanem na Kajzerici bar do ljeta”, rekao je Kačavenda zimus.

Ako je Lokomotiva zimus mogla da uzme 8.000.000 evra, jasno je da joj se apetiti nisu smanjili. Portal 24 sata piše da će Lokosi sada tražiti 9.000.000 evra za Kačavendu ali postoji način da se zahtevi spuste i da Dinamo ispregovara jeftiniju opciju. Koja svakako neće biti manja od 5.000.000 evra kako je otkrio Lokomotivin direktor. Verovatno uz određene bonuse i procente.

Kako god, biće to najskuplja kupovina u istoriji hrvatskog fudbala. Rogov transfer od 5.000.000 evra drži rekord već sedam godina i Kačavenda će ga srušiti. Iako je u pitanju rekordna suma, Dinamo ima taj novac.

Prema nezvaničnim informacijama, zagrebački klub će ove sezone imati budžet od oko 62.000.000 evra što je takođe rekord. Modri su već platiti Atalanti oko 4.000.000 evra za štopera Boška Šutala, iz bečkog Rapida je došao vezista Robert Ljubičić za 2.500.000 evra, a iz Rijeke kao slobodan igrač švajcarski reprezentativac Josip Drmić. Kačavenda je to kapitalno pojačanje koje se čeka na Maksimiru. Momak koji u seniorskoj karijeri ima tek nešto više od 40 utakmica je očarao Dinamo i hrvatski šampion ne sme da propusti ovu priliku…


tagovi

Lukas KačavendaDinamo ZagrebLetnji prelazni rok 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara