Rafael Veiga (©Reuters)
Rafael Veiga (©Reuters)

Palmeiras favorit za Superkup Južne Amerike: Trzavice u Atletiku, krivac za penal odstranjen iz tima

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.03.22. | 23:02

Rekopa Sudamerikana: Prvi meč okončan remijem 2:2, noćas revanš u Sao Paulu

Posle nerešenog ishoda u prvoj utakmici Palmeiras i Atletiko Paranaense ponovo se sastaju noćas (01.30) u Sao Paulu kako bi definisali pobednika Rekopa Sudamerikane, turnira u kojem oba tima teže da prvi put podignu pehar.

Stadion Alijanc Park biće domaćin revanš utakmice Rekope iliti nekog vida Superkupa Južne Amerike, gde Palmeiras, koji se kvalifikovao u finale kao šampion Kopa Libertadores 2021. dočekuje Atletiko Paranaense, pobednika Kopa Sudamerikane za minulu sezonu. U prvom meču, na Areni da Baišada, rezultat je bio 2:2. Pravilo gola u gostima ne važi, dakle, ko pobedi dobija trofej. U slučaju novog nerešenog ishoda, pobednika će odrediti jedanaesterci.

Izabrane vesti

Takmičenje se održava svake godine i okuplja pobednika Kopa Sudamerikane i Kopa Libertadores iz prethodne sezone. Prvo izdanje odigrano je 1988. godine, i pošto se nije održavao svake godine, ovo će biti 30. nadmetanje za apsolutni pehar. Boka Juniors do sada je najviše puta podizala ovaj trofej, čak četiri puta. Atletiko Paranaense će igrati drugo finale, posle onog iz 2019. godine, do kojeg i tada dospeo kao šampion Kopa Sudamerikane, i izgubio od River Plejta. Palmeiras će takođe igrati drugo finale. Protekle sezone kao šampion Libertadoresa izgubio je od Defense i Hustisije.

Verdao je za dlaku izbegao poraz u prvoj utakmici. Dva puta je bio u nepovoljnijem položaju. Odbrana Palmeirasa prvi put je propustila u 19. minutu uvodnog perioda, pogotkom Davida Teransa. Međutim, tim iz Sao Paula brzo je reagovao. Žailson je u 28. minutu doneo izjednačenje na meču. U drugom poluvremenu Marlos je postigao drugi gol za Paranaense i sve je izgledalo da će tim iz Kuritibe otići sa prednošću na revanš meč. Međutim. Nepromišljenost Marsinja koji je skrivio kazneni udarac duboko u sudijskoj nadoknadi, omogućio je Palmeirasu da postigne pogodak u sedmom minutu nadoknade i preko Rafaela Veige ponovo dođe do izjednačenja.

01.30: (1,62) Palmeiras (3,70) Atletiko Paranaense (6,00)

Dajući važnost Rekopa Sudamerikani, trener Verdaa Abel Fereira minulog vikenda poslao je tim pun rezervi da se suoči sa Internasionalom, u Limeiri. Od igrača koji se najčešće biraju kao starteri, jedini od početka u duelu za 9. kolo grupne faze Paulistaa bio je Ze Rafael. Vezista se oporavio od povrede i u prvoj utakmici Rekope bio je uvršten među rezerve koje su aktivirane u drugom poluvremenu. U Limeiri je igrao sat vremena kada ga je zamenio Eduard Atuesta. Postoji naznaka da bi mogao da bude izabran kao starter u revanš duelu sa Paranaenseom.

Na tom meču u Paulistau, ekipa Verdaa nije bila na vrhuncu zadatka, okončavši meč bez golova na obe strane. Rezultat kompatibilan s obzirom na nedostatak ambicije koju su ekipe pokazale u potrazi za pobedom. Utakmica je imala ukupno samo tri upućena udarca u okvir gola sa obe strane. Sa trenutnih 17 bodova (pet pobeda i dva remija), Palmeiras vodi u Grupi C. Alviverde ima dva susreta manje od ostatka rivala. Dueli su odloženi kako bi tim Abela Fereire mogao da učestvuje na Svetskom klupskom prvenstvu. Uprkos hrabrim naporima na tom turniru, Palmeiras je u finalu izgubio sa 2:1 od evropskog prvaka Čelsija, što je njegov jedini poraz u 10 mečeva otkako je šampionat Paulista počeo u januaru.

Grupa u kojoj se nalazi Palmeiras daleko je od raspleta. Mirasol je sa 16 bodova na drugom mestu, dok Botafogo sa 15 i Ituano sa 14 bodova vrebaju svoju šansu iz pozadine. U eliminacionu fazu i četvrtfinale prolaze dve prvoplasirane ekipe. Taj turnir je još u grupnoj fazi, ali Abel Fereira je trenutno fokusiran na pokušaj da osvoji Rekopa Sudamerikanu posle razočaranja zbog poraza na penale prošle godine od argentinske Defense.

Iako su u samom finišu prvog meča popustili, izjednačenje na kraju nije bilo nepravedno za Atletiko Paranaense. Sukob je bio prilično izbalansiran, čak i uz blagu nadmoć Palmeirasa. Alviverde je imao loptu pod svojom kontrolom više od 55 odsto vremena, stvorio je malo više prilika i takođe je vodio imao veći broj šuteva ka protivničkom golu.

U nedelju, 27. februara, Furasao je iskoristio slučnu strategiju kao i Palmeiras, te je koristio mešoviti sastav u saveznom šampionatu Paranaensea. Protiv Operarija, na Areni da Baišada, u 10. i pretposlednjem kolu klasifikacione faze, doživeo je prvi poraz od 2:1 u sezoni. Do tada, Paranaense bio je neporažen u deset utakmica (četiri pobede i šest remija). Na tom meču, Marselo je već u 18. minutu doveo goste u prednost, a isti igrač je u 34. duplirao prednost svoje ekipe. U završnoj drugoj fazi meča, Furasao je smanjio prednost u 52. minutu preko Žuninja. Međutim, kombinovani sastav Alberta Valentima do kraja meča nije ni pokušao da izvrši pritisak na goste u potrazi za izjednačenjem. Sa 17 bodova (četiri pobede, pet remija i jedan poraz) Atletiko zauzima 6. mesto na tabeli i već je obezbedio plasman u četvrtfinale. U poslednjem kolu prve faze igraće protiv Kaskavela.

Pored remija prvi meč Rekope imao je još jednu visoku cenu. Kako prenose lokalni mediji, zbog napravljenog penala i pritiska navijača, predsednik Paranaensea Mario Selso Petralja naredio je izdvajanje Marsinja iz ekipe, prvenstveno zbog bezbednosti igrača. Bez Marsinja, Valentim će morati da bira između Danijela Bolta i Kelvena da bi pokrio deo terena koji će Palmeiras sigurno želeti da iskoristi brzinom Dudua ili Ronija.

REKOPA SUDAMERIKANA - FINALE, REVANŠ

Četvrtak

01.30: (1,62) Palmeiras (3,70) Atletiko Paranaense (6,00) /prvi meč 2:2/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Rekopa SudamerikanaPalmeirasAtletiko Paranense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara