Reprezentativci DR Konga (©AFP)
Reprezentativci DR Konga (©AFP)

Pamti se 0:9: Nema više Juge, ni Zaira, ali te dve reprezentacije bi mogle da se sastanu u Kataru

Vreme čitanja: 5min | pet. 25.03.22. | 11:37

Demokratska Republika Kongo će kroz dvomeč sa Marokom Vahida Halilhodžića probati da se domogne učešća na Mundijalu posle 48 godina. Prva utakmica plej-ofa afričkih kvalifikacija na programu je od 16 časova

Da nije bilo ogromnih društvenih i političkih problema unutar države, Demokratska Republika Kongo bi verovatno bila jedna od najmoćnijih zemalja u Africi. Nažalost, usled učestalih nemira i vojnih sukoba nije, a sve to se odrazilo i na njenu fudbalsku reprezentaciju. Sada se barem, polako, diže sport u toj zemlji i Leopardi su blizu povratka na najsjajniji put, na kojem su bili sedamdesetih godina prošlog veka. Preciznije, fudbalska reprezentacija DR Konga je nadomak učešća na Mundijalu prvi put posle 48 godina!

Leoparde, koje sa klupe predvodi legendarni argentinski stručnjak Ektor Kuper (66), od plasmana u Katar deli samo još jedna prepreka, doduše nimalo naivna – Maroko. Prvi od dva meča baraža sa četvrtfinalistom prošlog Kupa afričkih nacija na programu je u petak od 16 časova u Kinšasi, revanš se igra već u utorak.

Izabrane vesti

Jedino učešće na Svetskom prvenstvu DR Kongo je zabeležio 1974. godine, pritom pod drugim imenom – Zair. Tih godina je često država menjala ime, a posle puča koji je organizovao Mobutu Sese Seko, 1971. godine postala je Zair. Tako se zvala sve do 1997, kada se vratila u Demokratsku Republiku Kongo.

Na Mundijal u Nemačkoj je Zair otputovao kao šampion Afrike. Osvojio je Kup afričkih nacija u martu 1974. godine, drugi put u istoriji, a taj uspeh više nikada nije ponovio. Verovali su Afrikanci da mogu na Svetskom prvenstvu da se pokažu u dobrom svetlu, vođeni sa klupe nekadašnjim reprezentativcem Jugoslavije, Blagojem Vidinićem.

16.00: (3,45) Demokratska Republika Kongo (2,90) Maroko (2,40)

Debitovali su porazom od Škotske, za koju je igrao Keni Dalgliš, od 0:2, a potom su naleteli na Jugoslaviju. U meču u kojem ih je samo pobeda ostavljala u igri za prolaz dalje, Leopardi su doživeli katastrofu. U Gelzenkirhenu su potučeni sa 0:9, što je i dalje najubedljiviji trijumf našeg nacionalnog tima na nekom Mundijalu. Dušan Bajević je blistao sa tri gola, u strelce su se upisali i Ilija Petković, Dragan Džajić, Ivan Šurjak, Josip Katalinski, Vladislav Bogićević i Branko Oblak.

Naša najubedljivija pobeda bila je njihov najgori poraz u istoriji. Nikada ih više niko nije toliko ponizio. Do kraja turnira su samo pretrpeli i prihvatljiv poraz od Brazila, sa 3:0.

Ukoliko DR Kongo bude uspeo da savlada Maroko kroz dve utakmice koje mu predstoje, možda će dobiti priliku da se osveti našoj reprezentaciji. Srbija i Leopardi bi mogli da se nađu u istoj grupi, a nema sumnje da bi navijači u Kongu to voleli.

Međutim, korak po korak. Prvo je potrebno savladati Maroko, a tu se opet na putu timu iz centralne Afrike nalazi jedan čovek sa ovih prostora. Na klupi Lavova sa Atlasa je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, Vahid Halilhodžić. On vodi Maroko od 2019. godine.

Vahid Halilhodžić (©AFP)Vahid Halilhodžić (©AFP)

Halilhodžić je kao napadač odigrao 15 mečeva za Jugu i postigao osam golova, ali nije imao priliku da se pokaže protiv Zaira u onom kultnom meču. Nešto JE mlađi od Džajića, Kuleta Aćimovića ili Dušana Bajevića, deo nacionalnog tima je postao tek od 1976. godine.

Nekadašnji golgeter Veleža iz Mostara, Nanta i Pari Sen Žermena trenerskim poslom se bavi od 1993. godine, a do sada je tri puta vodio reprezentacije na Svetsko prvenstvo. Prvo je 2010. odveo tamo Obalu Slonovače, 2014. se plasirao na Mundijal sa Alžirom, a 2018. sa Japanom. Zanimljivo, samo je Alžir dobio priliku da vodi na samom kontinentalnom turniru.

Halilhodžić je u Obali Slonovače dobio otkaz pre Mundijala u Južnoj Africi zbog toga što je prethodno eliminisan u četvrtfinalu KAN-a, dok ga Japanci nisu zadržali na klupi za završni turnir jer im se nije dopadalo kako reprezentacija igra, iako je rezultat bio tu. Zato je Halilhodžić sa Alžirom bio veoma dobar na Mundijalu u Brazilu, prošao je grupnu fazu ostavivši iza sebe Rusiju i Južnu Koreju, a u osmini finala ga je zaustavila kasniji šampion Nemačka, tek posle produžetaka sa 2:1.

Malo je nedostajalo da “specijalista za kvalifikacije” dobije otkaz u Maroku pre dvomeča sa DR Kongom. Lavovi sa Atlasa se nisu proslavili na Kupu afričkih nacija ove godine, stigli su do četvrtfinala, odakle ih je eliminisao Egipat posle produžetaka sa 2:1. Posle toga se pričalo o smeni stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, ali ipak se odustalo od nje.

Uspeo je Halilhodžić da iznervira Marokance i prilikom sastavljanja spiska za dvomeč sa DR Kongom. Ponovo nije uvrstio Hakima Zijeha, što ni nije čudno jer su u svađi još od prošle godine, pošto je krilo Čelsija po Halilhodžićevoj tvrdnji odglumilo povredu tokom prijateljskog meča sa Ganom. Mnogo je neprijatnija situacija koju je napravio sa defanzivcem Sportinga Zuhairom Fedalom.

Naime, FS Maroka je kontaktirao Fedala i nagovestio da će da se nađe na spisku, čak mu je i poslao avionsku kartu, ali Halilhodžić prilikom saopštavanja imena igrača na koje računa nije uvrstio 32-godišnjeg štopera. Umesto njega popularni Vaha je pozvao El Jamika iz Valjadolida.

Zaboravio sam da je Fedal levonog, potreban mi je desni štoper. Jesmo li mu poslali avionsku kartu? To me ne zanima. Nisam ja taj koji to plaća”, kazao je Halilhodžić.

Marokance je u Kinšasi dočekala neprijateljska atmosfera, znaju u DR Kongo da im je ovo velika prilika da prirede veliko iznenađenje i plasiraju se na toliko dugo čekani Mundijal. Dodatan impuls domaćinu daje to što se pobredio mladi fudbaler Barselone Abde Ez, pa on neće moći da debituje za Maroko danas.

Prilično je vruće, ali nije zabrinjavajuće. Teren bi mogao da nam predstavlja mali problem, mada i njima je isto”, kratko je prokomentarisao Halilhodžić.

DR Kongo i Maroko su se poslednji put sastali u oktobru 2020. godine u prijateljskom meču. Tada su Halilhodžićevi izabranici prvi poveli, ali su Leopardi pogotkom napadača Brentforda Joanea Vise stigli do 1:1.

DR Kongo će pored Vise, u ovom dvomeču da predvode najbolji strelac u istoriji reprezentacije Diumersi Mbokani (Kuvajt SC), Sedrik Bakambu (Olimpik Marselj), Gael Kakuta (Lans), Šansel Mbemba (Porto)… Najveći problem može da predstavlja pozicija golmana, prvi izbor je uglavnom bio Džoel Kiasumbua koji nema klub od prošlog leta, kada mu je istekao ugovor sa Servetom. Alternative su Erv Lomboto, čuvar mreže lokalnog Motembe Pembe i Lionel Mpasi, član francuskog drugoligaša Rodeza.

Nije DR Kongo učestvovao na ovogodišnjem Kupu afričkih nacija, tokom 2022. godine je odigrao samo jedan meč, izgubio je od Bahreina sa 1:0. Zato, Kuperovi izabranici su u određenoj meri i nepoznanica za Maroko, ali verovatno i za sebe.

--------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL (AFRIKA) – PLEJ-OF (PRVI MEČEVI)

Petak

16.00: (3,45) Demokratska Republika Kongo (2,90) Maroko (2,40)

18.00: (2,35) Kamerun (2,90) Alžir (3,50)

18.00: (2,25) Mali (2,95) Tunis (3,70)

20.30: (2,85) Egipat (2,80) Senegal (2,90)

20.30: (2,85) Gana (2,70) Nigerija (3,00)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

AfrikaKvalifikacije za SP 2022.DR Kongoreprezentacija MarokaVahid Halilhodžić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara