Panika u Barseloni: Kesi i Kristensen za tri dana mogu da idu besplatno! Šta će biti sa Levom, Kundeom, Dembeleom?

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.08.22. | 18:26

Igrači koji su došli bez obeštećenja isto tako mogu i da odu ako do subote ne budu registrovani...

Čudno leto na fudbalskom tržištu. Baš čudno. Takvoj konstataciji u ozbiljnoj meri svojim poslovanjem doprinosi Barselona. Klub zadužen preko milijardu evra i na ivici bankrota, napravio je pravi mali dar-mar na pijaci. Doveo pet elitnih pojačanja - preotimajući ih ispred nosa drugim klubovima - spiskao preko 150.000.000 evra, prodavao imovinu kako bi sve to mogao da izvede.

Za to vreme, dok su finansijski stručnjaci i čelnici La lige upozoravali novog predsednika Laportu da njegov plan oporavka baš i nije tako idealan kakvim ga predstavlja, ovaj je pun sebe i osmehom na licu 'otpozdravljao' kako se radi o čistoj ljubomori, te da će svi oni - ovo je sad slobodna interpretacija - "videti svoga boga".

Izabrane vesti

I traje ta rašomonijada već nedeljama, mesecima. Ima (ohoho) dana kako je aktuelna po mnogima i ta suluda ideja o kupovini Bernarda Silve... Dani ozbiljne euforije za navijače i sve ozbiljnih upozorenja finansijskih i svih drugih institucija. A onda - tajac.

Na Nou Kampu od jutros ozbiljne, smrknute face.

Krenulo je od ESPN-a, međutim sad već stižu potvrde sa svih strana - demantija nema: tri dana pred start nove sezone Barselona nema mogućnost da registruje pojačanja, a ono što posebno brine jeste klauzula iz ugovora Franka Kesija i Andreasa Kristensena!

O čemu se radi?

Dvojac koji je stigao bez obeštećenja ovog leta na isti način može i da napusti Barsu ukoliko do početka utakmice protiv Rajo Valjekana (subota, 21.00) ne dobiju dozvolu da se nađu u protokolu?!

Iz izvora bliskih klubu kažu da u ovoj fazi nema nagoveštaja da će do toga i doći, jer ipak se radi o opcionoj klauzuli, koju bi igrači morali da aktiviraju, ali to nije naročito smanjilo nivo panike na Nou Kampu. Laportin optimizam na današnji dan više nije tako zarazan i on je već stupio u kontakt sa agentima pomenutih igrača kako bi saznao šta smeraju, odnosno da bi dao nove garancije da će do registracije doći u najgorem slučaju do isteka roka koji je propisala La liga, a to je 31. avgust.

Sada je sve na Kesiju i Kristensenu. Onog momenta kad počne utakmica u subotu - a oni ne budu registrovani - moći će da ostvare svoje pravo iz ugovora, pošalju zahtev Ligi i dobiju čiste papire.

Ovakavu mogućnost Robert Levandovski, Rafinja i Žil Kunde nemaju. Za njih važi gore navedeni rok (poslednji dan tekućeg meseca), a čak i da Barsa ne uspe da ih registruje do tada - 'spasa im nema'. Neće imati mogućnost izlaska iz ugovora i moraće da sačekaju šest meseci za novi pokušaj.

Španci mediji prenose da pored pomenutih pojačanja Barselona još nije uspela da prijavi ni igrače sa kojima je produžila ugovore: Serhi Roberta i Usmana Dembelea.

Za sada nema informacija da li možda oni imaju nekakve izlazne klauzule u novim ugovorima, a u slučaju ovakve situacije...

Podsetimo, Katalonci su ovog leta inkasirali preko 600.000.000 evra prodajom 25 odsto TV prava u narednih 25 godina i 24,5 odsto udela u ćerki firmi Barsa Studios, klupskoj platformi za kreairanje i distribuciju video i audio sadržaja. Skupština je odborila prodaju ukupno 49,9 odsto vlasništva te firme, tako da Laporta još nije iscrpeo sve izvore svežeg kapitala.

Problem ipak predstavlja to što finansijski stručnjaci nisu uvereni da će prodaja preostalih 25,4 procenta značajno popraviti situaciju. U prevodu, registrovati sva pojačanja, plus dvojicu igrača što su produžili ugovore, iz današnje perspektive deluje neizvodivo.

Laporta trenutno na sve načine pokušava da se reši Frenkija de Jonga i njegovih astronomskih primanja. Pritom, paralelno vodi pregovore sa Pikeom i Busketsom o novim ustupcima - dodatnom smanjenju plate. Podsetimo, upravo je Pikeovo 'razumevanje' za satanje u klubu prošlog leta omogućilo da Memfis Depaj i Erik Garsija budu registrovani, a slični popusti od strane Busketsa i Albe doprineli su da Serhio Aguero zaigra za Blaugranu.

Ograničenje potrošnje koje joj je nametnula La liga Barselona je na kraju prošle sezone 'probijala' za neverovatnih 144.000.000 evra.

Bilo bi zanimljivo videti kakva je trenutno situacija po ovom pitanju i koliko je zapravo onaj Laportin optimizam bio realan...

Ili koliko bi situaciju popravio De Jongov odlazak?


tagovi

Frank KesiAndreas KristensenLetnji prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara