Detalj sa prvog meča Zrinjskog i Aston Vile (©Reuters)
Detalj sa prvog meča Zrinjskog i Aston Vile (©Reuters)

Pao je Siti, pao je Arsenal - hoće li i Zrinjski?

Vreme čitanja: 6min | čet. 14.12.23. | 12:51

Aston Vila od 18.45 časova gostuje u Mostaru prvaku Bosne i Hercegovine, u poslednjem, 6.kolu Lige konferencije

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Sve što je lepo ima kraj. Tako bi se mogao opisati premijerni nastup Zrinjskog u Evropi. Iako su prvi put imali priliku da brane čast BiH fudbala u nekom evropskom takmičenju, može se reći da se nisu obrukali. Naprotiv, da je bilo malo više sportske sreće, mogli su poslednju utakmicu u Ligi konferencije da dočekaju sa šansama za plasman u nokaut fazu. Međutim, i postignutim do sada ostavljen je jako lep utisak u BiH javnosti. Šlag uvek ide na kraju, pa će i večerašnja utakmica privući ogromno interesovanje. U okviru 6.kola u goste stiže engleski velikan Aston Vila (18:45). Renomirani protivnik trenutno igra možda i u najboljoj formi u Evropi, pa je jasno da motiva neće nedostajati.

Izabrane vesti

Zrinjski je osvojio tri boda u ovoj grupi, a sve je krenulo od one čudesne pobede nad Alkmarom 4:3. Budući da je u tom prvom kolu Legija savladala Aston Vilu, u Mostaru je optimizam rastao do neba, i videla se neka šansa da se može desiti čudo i plasirati se u nokaut fazu. Ako je neko tada pomislio, da je trijumf nad holandskom ekipom samo plod puke sreće, vrlo brzo se razuverio posle gostovanja Aston Vili u Birmingemu. Držali su se Plemići na konopcima sve do 95.minuta, kada je kapiten Mekgin postigao pobedonosni gol. Otpor koji je pružen pokazao je da predstavnik BiH nije zalutao u ovo takmičenje, a to je postalo jasnije i nakon trećeg kola. Zrinjski je ugostio Legiju, poveo pa izgubio (1:2), ali je u tom susretu sigurno zaslužio minimalno bod. Poljaci su iskoristili možda malo više iskustva u evropskim utakmicama, ali su se u jednom trenutku i oni držali na konopcima. Usledio je i gostujući poraz od Legije (2:0), pa od Alkmara (1:0), ali su i to bile utakmice za koje se ne može reći da se Zrinjski obrukao.  

Kao nagrada za sve prikazano stiže večeras u vidu jedne od najboljih evropskih ekipa u ovom trenutku. Svesni su u taboru Zrinjskog da je ovo rival koji je u razmaku od svega par dana savladao lidere engleskog prvenstva Mančester Siti i Arsenal. Lidera protiv kojeg će realno imati teške šanse da nešto urade, bez obzira na to što je engleski velikan osigurao prvo mesto. Sigurno je da će stadion biti ispunjen do poslednjeg mesta, jer neće biti puno prilika kada će moći uživo da gledaju igrače poput Votkinsa, Mekgina, Bejlija, Tilemansa… 


18.45: (10,5) Zrinjski (5,90) Aston Vila (1,27)


Jedna velika rasterećenost za domaće i prilika da uživaju na terenu.. 

Sigurno da je najveći protivnik što je igrao u Mostaru. To je ekipa koja igra vjerovatno najatraktivniji fudbal u Evropi, vođena trenerom koji iza sebe ima osvojenih evropskih titula. Nama je ovo nagrada za godine kvalitetnog rada, došla je da uživamo. A na nama je da odigramo najbolje što znamo, a rezultat kakav bude. Prvenstvena je želja da počastimo navijače, da im zahvalimo za svu podršku koju nam pružaju", kaže trener Zrinjskog Mario Ivanković

On se nada da će Aston Vila da odmori prvotimce.

"S obzirom da se bore za vrh tabele, da im dolazi Boksing dej, razmišljali smo hoće li u Engleskoj ostaviti neke prvotimce, ali vidimo da dolaze svi. Kada pogledamo koji igrači dolaze onda je to definitivno privilegija za nas igrati protiv takve ekipe. Meni lično draže je da brani Martinez nego treći golman. Veća je čast ovako nego da su došli s trećim sastavom", zaključio je Mario Ivanković.  

O Aston Vili se malo šta može napisati što se već ne zna. Ni oni koji ne prate tako pomno fudbal, morali su da čuju za podvig koji pravi ova ekipa u engleskom prvenstvu. Kada je pre nešto više od godinu dana, iskusni stručnjak Unaj Emeri seo na klupu tima iz Birmingema, malo ko se nadao da će se boriti za titulu. Međutim, trenutno stanje na tabeli Engleske Premijer lige pokazuje da Vila ima velike šanse da dođe do ovog trofeja. Mnogi rekordi su srušeni kada je reč o Engleskoj Premijer ligi i Aston Vili. Ovakav start sezone imali su pre 40 godina, kada su i osvojili poslednju titulu.

Na domaćem terenu su neprikosnoveni. U grupi Lige konferencije se čini da su igrali koliko im treba, jer upravo kad im je najviše trebalo, pobeđivali su utakmice kao od šale. Mada se ne može tako reći za trijumf u Birmingemu nad Zrinjskim, kada su teškom mukom upisali tri boda. Verovatno bi i za njih situacija tada bila mnogo teža za prolazak dalje, ali se nisu doveli u takvu situaciju. Osim uvodnog poraza od Legije, pobedili su sve ostale utakmice i zasluženo drže lidersku poziciju na tabeli sa 12 bodova.

Ono što je svakako zanimljivo jeste da Aston Vila ovaj duel dočekuje nakon dve velike pobede. Prvo je na Vila parku pao Mančester Siti bez ispaljenog metka. Slavili su domaći 1:0, ali je omjer snaga na terenu bio u potpunosti na strani domaćina. Izjava Pepa Gvardiole da ga niko u trenerskoj karijeri do sada nije tako nadigrao, dovoljno pokazuje kakav trenerski kvalitet poseduje Unaj Emeri. A da to ne bude stvar slučajnosti, pokazali su odmah u narednom kolu kada je na Vila parku pao i Arsenal. Poklekao je i Mikel Arteta pred španskim stručnjakom.

Ono što ovaj tim čini još većim jeste činjenica da u Mostar stižu u najjačem sastavu. Dakle, bez obzira na to da su osigurali prvo mesto i da im sledi težak period u Engleskoj, ne želi Emeri ništa prepuštati slučaju i dovoditi se u situaciju u kakvoj je bio protiv Zrinjskog u Birmingemu. Istina, ne zna se hoće li od prvog minuta izaći sa najjačim arsenalom oružja, ali će u svakom slučaju biti u pripravnosti.  

Uvijek poštujemo konkurenciju, pa želimo ispoštovati i Zrinjski i pokazati im poštovanje. Želja nam je pokazati individualni kvalitet, ali i proces timskog rada. Doveli smo igrače koji žele igrati, sigurno ćemo izabrati najbolje. Neki su možda umorni. Glavni cilj je da budemo konkurentni. Šansu će dobiti i fudbaleri s nešto manjom minutažom, to bi im moglo biti dobro za samopouzdanje", istakao je Emeri pred duel u Mostaru, uz jednu zanimljivu opasku: 

Nisam znao da je Luka Modrić igrao za Zrinjski. Znam da je Sead Kolašinac, kojeg sam trenirao u Arsenalu, iz Bosne i Hercegovine, ali iskreno nisam znao za Modrića".

LIGA KONFERENCIJE – 6. (POSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

GRUPA A

21.00: (1,13) Lil (10,5) KI Klaksvik (22,0)

21.00: (1,53) Slovan Bratislava (4,10) Olimpija Ljubljana (6,50)

GRUPA B

21.00: (3,05) Makabi Tel Aviv (3,45) Gent (2,30)

21.00: (1,75) Zorja (3,60) Brejdablik (4,90)

GRUPA C

21.00: (1,40) Dinamo Zagreb (4,60) Balkani (8,00)

21.00: (1,63) Viktorija Plzenj (3,90) Astana (5,50)

GRUPA D

21.00: (1,65) Klub Briž (4,00) Bode/Glimt (5,20)

21.00: (1,75) Lugano (3,60) Bešiktaš (4,90)

GRUPA E

18.45: (10,5) Zrinjski (5,90) Aston Vila (1,27)

18.45: (2,60) Legija (3,50) AZ Alkmar (2,85)

GRUPA F

18.45: (6,25) Aberdin (4,10) Ajntraht Frankfurt (1,60)

18.45: (1,30) PAOK (5,80) HJK Helsinki (9,00)

GRUPA G

18.45: (1,08) Fenerbahče (14,0) Spartak Trnava (35,0)

18.45: (2,50) Ludogorec (3,40) Nordsjeland (2,80)

GRUPA H

18.45: (3,20) Ferencvaroš (3,30) Fjorentina (2,30)

18.45: (1,15) Genk (8,00) Čukarički (16,0)

***Kvote su podložne promenama




tagovi

Liga konferencijeZrinjskiAston Vila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara