Rikardo Gomeš slavi gol Sočiju (© Star sport)
Rikardo Gomeš slavi gol Sočiju (© Star sport)

Partizan 11 godina nije imao špica kakav je Rikardo, samo je Kleo bolje startovao

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.08.21. | 09:17

Snažan adut Aleksandra Stanojevića pred revanš sa Sočijem je saznanje da je Gomešu ovo najbolje otvaranje sezone u karijeri

Može da se priča o načinu na koji su se preobrazili Danilo Pantić i Lazar Marković, da je Aleksandar Popović odbranama nagovestio bolja izdanja nego lane, da Siniša Saničanin izrasta u aduta odbrane, međutim, Grobari su saglasni u stavu da je najbolji pojedinac Partizana u uvodu sezone – Rikardo Gomeš. Zato su sve oči pristalica crno-belih tokom revanša sa Sočijem (četvrtak, 21.00, TV Arena sport 1, RTS 1) uprte ka reprezentativcu Zelenortskih Ostrva, u nadi da će baš on biti čovek koji će matirati odbranu ruskog tima, kao što je učinio pre šest dana na Fišt stadionu.

Takva konstatacija ima debelu pozadinu. Nedeljnim golom u Novom Pazaru povratnik u Humsku je obogatio opus, trenutno je na šest pogodaka u prvih sedam utakmica što je učinak kakav u poslednjih deset godina nije imao nijedan napadač Parnog valjka. Autorizovao je Rikardo pogotke Proleteru (dva), po jedan Voždovcu i Novom Pazaru u prvenstvu, uz one na evropskim gostovanjima u Dunajskoj Stredi i Sočiju došao do učinka kojim gospodari na listi igrača koji su u poslednjoj deceniji bili stanovnici Topčiderskog brda.

Izabrane vesti

Ruku na srce, identičan početak sezone – i to prethodne – u golgeterskom smislu ostvario je Takuma Asano. Uz dve napomene: Japanac se nije „upisao“ na evropskoj sceni, a zbirno je odigrao više minuta od Gomeša. Novi član Bohuma je u završnim danima mandata Sava Miloševića odsustvao samo 29 minuta sa terena u prvih sedam utakmica (po gol Novom Pazaru, Javoru i Radniku, a het-trik Inđiji), dok je Afrikanac propustio 60. Uprkos tome, stigao je Azijata.

Koliko Rikardu prija povratnikčki mandat vidi se po podatku da je dabelo nadmašio prvi, kad se navijačima predstavio hicima protiv Rudara (u Nikšiću i Beogradu) i onda stao, pauziravši sve dok nije ubacio loptu i u mrežu Nordsjelanda. Ovako motivisan predstavlja snažnog aduta Aleksandra Stanojevića za drugi susret trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencija, uz želju Grobara da se do kraja eliminacione faze za novo UEFA takmičenje primakne ostvarenju Gabrijela Kordove Kleversona Klea, starog 11 godina. Brazilac je daleko najefikasniji pojedinac Partizana u prvih sedam utakmica sezone, jer je na početku takmičarske 2010/11 pucao iz svih oružja. Njegove strele probušile su mrežu Pjunika oba puta (po jednom u Beogradu u Jerevanu), Helsinkija (jedna u Humskoj, dve u Finskoj) Anderlehta (u prvom susretu za plasman u Ligu šampiona jedna, još dve u Briselu), a oplemenjene otvaranjem Inđije na prvenstvenoj premijeri.

Posle Klea niko nije bio toliko raspucan u uvodnom delu sezone. Čak ni sadašnja prva puška reprezentacije Aleksandar Mitrović, navijačima dragi Leonardo da Silva Soza i Uroš Đurđević, u italijanskom fudbalu dokazani Valeri Božinov, niti tandem Danko Lazović – Petar Škuletić.

Uostalom, evo učinka najefikasnjih Partizanovih igrača u prvih sedam utakmica sezone, na obračunu od poslednjih 12 godina.

Sezona 2021/22: Rikardo Gomeš – šest golova;

Sezona 2020/21: Takuma Asano – šest;

Sezona 2019/20: Filip Stevanović – četiri;

Sezona 2018/19: Rikardo Gomeš i Ognjen Ožegović po dva;

Sezona 2017/18: Uroš Đurđević i Leandre Tavamba po četiri;

Sezona 2016/17: Valeri Božinov – tri;

Sezona: 2015/16 Valeri Božinov i Andrija Živković po tri;

Sezona 2014/15: Danko Lazović i Petar Škuletić po četiri;

Sezona 2013/14: Aleksandar Mitrović i Miloš Jojić po dva;

Sezona 2012/13: Nemanja Tomić – tri;

Sezona 2011/12: Nemanja Tomić – četiri;

Sezona 2010/11: Gabrijel Kleverson Kordova Kleo – devet.

Rikardo (© Star sport)Rikardo (© Star sport)

Da je Rikardo na putu da obori lični rekod po broju golova u jednom ciklusu (26 u takmičarskoj 2018/19) može se zaključiti u nikad snažnijem ulasku u sezonu 29-godišnjeg napadača. Otkako se obračunava učinak na profesionalnom nivou nikad nije bio ovako raspoložen u prvih sedam utakmica. Bilo da je igrao za nižerazrednu portugalsku Vizelu ili nešto poznatiju Vitoriju Gimaraiš ili kasnije Nasional nikad nije dao šest golova kao sad za crno-bele. Najbliži tom ostvarenju bio je po odlasku, jer je u dresu Šarže pogodio pet puta u početnih sedam utakmica u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Lane na pozajmici u Erzurumu samo dva.

Sad već šest.

Još ako savlada Nikolaja Zabolotnija... Opet!


tagovi

Liga konferencijeFK PartizanRikardo Gomeš

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara