Foto: Starsport
Foto: Starsport

Partizan traži naslednike Vladice i Muje: Novi junaci za kraj crne serije sa Česima

Vreme čitanja: 4min | pon. 14.02.22. | 18:13

Sparta jedan od najvećih testova aktuelne generacije

Pobede poput subotnje nad Radničkim iz Niša sitni su, ali krucijalni koraci ka putu do superligaškog trona - primarnog cilja Partizana u aktuelnoj sezoni, ipak susreti koji duže traju u sećanju publike i stvaraju njihove ljubimce su internacionalni izazovi i večiti derbiji, a upravo to su tri od naredna četiri izazova u kalendaru crno-belih. Posle uspešne prolećne premijere u Superligi i trijumfa na Čairu (2:0), Partizan na gostovanju u Pragu očekuje nastavak borbe i na međunarodnom frontu. Susret sa Spartom zakazan za četvrtak od 21 čas iz perspektive crno-belih biće prilika da na strani ostvare povoljan rezultat pred revanš, ali i da prekinu seriju poraza na gostovanjima u Češkoj. Istovremeno, evropski dvomeč sa Spartom biće prilika da po uzoru na prethiodnu generaciju koja se susrela sa istim rivalom, naredna dva meča u Evropi deklarišu junake aktuelnog tima iz Humske.

Izabranici Aleksandra Stanojevića na početku evropskog proleća, prvog posle četiri godine, ukoliko postignu uspeh i plasiraju se u osminu finala Lige konferencije mogli bi da stignu do novog značajnog finansijskog priliva, ali i da poprave učinak protiv čeških klubova protiv kojih nisu ostvarili uspeh od 1965. godine i dvomeča upravo sa Spartom. Pomenuti dvomeč odigran pre više od 56 godina u okviru Kupa šampiona pripao je Partizanu, a plasman crno-belih u narednu fazu potpisao je Mustafa Hasanagić sa tri gola. Junak Beograđana načeo je mrežu Čeha na strani, međutim Sparta je do kraja utakmice režirala preokret i ubedljivo slavlje te je u srpsku prestonicu stigla sa rezultatom 4:1 i tri gola prednosti.

Izabrane vesti

Zaostatak kluba iz Humske istopili su Vladica Kovačević sa dva i Velibor Vasović sa jednim golom, dok je Hasanagić sa dva pogotka upotpunio veliko slavlje Partizana koji je kasnije stigao do finala u kojem je poražen od Reala (1:2). Uz pogled ka čuvenoj generaciji koju su uz Hasanahića, Kovačevića i Vasovića činile i druge klupske legende poput Milutina Šoškića i Milana Gajića, Stanojević i njegovi saradnici tražiće nove junake Partizana, igrače spremne i sposobne da izrastu u junake, te će dvomeč sa Spartom biti specifičan i iz tog ugla, imajući u vidu da od pomenutg izazova crno-beli nemaju uspeha sa Česima.

U međuvremenu, 2002. godine klub iz Humske je stao na evropskom putu pošto je Slavija iz Praga u revanšu trijumfovala 4:1 i tako nadoknadila poraz 1:3 u prvom meču. Izabranici Ljubiše Tumbakovića golovima Lazovića, Ilića i Vukića uspeli su da naprave veliki korak ka narednoj fazi, ali ne i dovoljan da eliminišu Pražane koji su istim rezultatom na domaćem terenu uspeli da izbore produžetke, a potom sa dva gola u dodatnih pola sata i stave tačku na Partizanov evropski put u toj sezoni.

Liga konferencije, četvrtak, 21.00: (2,20) Sparta (3,40) Partizan (3,60)

Treći put, Partizan i Česi su ukrstili koplja upravo u prethodnoj sezoni u kojoj su crno-beli stigli do proleća na međunarodnoj sceni. Posle osvojenog drugog mesta u grupi Lige Evrope u konkurenciji sa Dinamom iz Kijeva, Jang Bojsom i Skenderbegom, izabranici Miroslava Đukića izašli su na megdan Viktoriji Plzenj. Pogodak Tavambe za vođstvo Partizana predstavljao je idealan rasplet za klub iz Humske, međutim utakmica u Beogradu okončana je remijem (1:1), a Česi su se potom pred svojom publikom sa dva gola plasirali u osminu finala Lige Evrope. Kuriozitet je da je tada na klupi rivala crno-belih bio Pavel Vrba, danas strateg Sparte, dok su za Partizan igrali Slobodan Urošević, Saša Zdjelar, Marko Jevtović i Danilo Pantić, koji su i sada deo tima.

Činjenica da Partizan posle tri gostovanja u Češkoj ima tri poraza, kao i da je u poslednja dva susreta sa timovima iz ove zemlje eliminisan iz Evrope, dodatni je motiv za lidera Superlige, a kako bi četa Aleksandra Stanojevića napravila iskorak na međunarodnoj sceni biće neophodno da u svojim redovima pronađe junake poput Hasanagića i Kovačevića. Na domaćoj sceni i u evropskim utakmicama znatno manjeg uloga epitete junaka do sada su mahom preuzimali stranci Rikardo Gomeš i Bibars Natho, međutim, dvomeč sa Spartom biće najozbiljniji test uz večiti derbi koji sledi potom, i prilika za nosioce igre crno-belih da se definitivno deklarišu kao junaci aktuelne generacije.

Na putu do proleća u Evropi Partizan je već položio prilično zahtevne testove protiv Dunajske Strede, Sočija i Santa Klare, uz osvojeno drugo mesto u grupi sa Gentom, Anortozisom i Florom, međutim pravi izazov iz više uglova biće upravo naredni dvomeč.

PARTIZANOV UČINAK PROTIV ČEHA U EVROPI

Kup šampiona 1965/66, četvrtfinale

Sparta - Partizan 4:1

/Kvašnak 21, 56p, 86, Mašek 74 - Hasanagić 15/

Partizan - Sparta 5:0

/Kovačević 4, 29, Vasović 23, Hasanagić 35, 71/

Liva Evrope 2002/03, 2. kolo

Partizan - Slavija 3:1

/Lazović 4, Ilić 32, Vukić 69 - Dostalek 56/

Slavija - Partizan 5:1

/Vačušek 10, 40, Petrouš 87p, Gedeon 93, Adauto 110 - Ivić 89/

Liga Evrope 2018/19, šesnaestina finala

Partizan - Viktorija 1:1

/Tavamba 58 - Reznik 81/

Viktorija - Patzizan 2:0

/Krmenčik 67, Černak 81/


tagovi

FK PartizanVladica KovačevićMustafa HasanagićRikardo GomešBibars NathoLiga konferencijeSparta Prag

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara