Partizanov idealan tim za proleće: Dokazani radnici zatvaraju prilaze Popoviću, nedostaje majstor iza špica

Vreme čitanja: 5min | pet. 11.02.22. | 09:27

Crno-beli praktično imaju dva tima na raspolaganju, utisak je i dve zacementirane pozicije

Košarkaši kažu da napadi dobijaju utakmice, a odbrane osvajaju finala. Fudbaleri Partizana dodaju: ključ u pohodu na dugo čekani titulu prvaka države je u veznom redu. Vodeći se tom logikom, crno-beli su tokom zime dodatno ojačali prilaze golu Aleksandra Popovića i uoči nastavka sezone deluju kao tim koji će (i dalje) imati najčvršću odbranu u Srbiji.

Zavredili su taj status posle samo šest kapitulacija u jesenjem delu prvenstva. Jedini su superligaški sastav čija se mreža tresla jednocifren broj puta, bilo je utakmica kad rivali nisu ni stigli da šutnu ka Aleksandru Popoviću, a u Humskoj su uvereni da će takvih situacija biti još manje, naročito posle angažmana proverenih fudbalera sredine terena. Angažmani Ljubomira Fejse i Marka Jevtovića možda nisu atrektivni u očima navijača željnih virtuoza, međutim, za struku su dragoceni.

Izabrane vesti

Osim što obojica znaju kako se osvajaju trofeji, važi i za igrače sposobne da „čitaju“ akcije protivnika, mnogi smatraju da im je najveći kvalitet razgradnja rivalskih napada i kad se zna da je u tom segmentu Saša Zdjelar jedan od najboljih u prvenstvu, u stanju da maltene sam „drži“ vezu, te imajući u vidu situacije da Milana Smiljanića trener najčešće uvodi kad bi trebalo „zatvoriti“ utakmice, vrlo lako bi moglo da se desi da golmanu Parnog valjka na uvce otpevaju preformulisanu verziju narodnjačkog hita:

Mirno spavaj, Pope, sve je zaključano“.

Uz bitan uslov: da budu zdravi. I spremni. Trenutno nisu u konkurenciji za prvih 11, ali kako je proleće dugo i intenzivno svakako će vrlo brzo naći mesto i ulogu. Teško je odrediti ko je u prednosti u najčešće korišćenoj formaciji Aleksandra Stanojevića (4-2-3-1). Po stažu u aktuelnoj ekipi to bi trebalo da bude Zdjelar, po trofejima Fejsa, po ulozi u prethodnom šampionskom pohodu Jevtović. Četvrta opcija je Smiljanić, svestan i sam da mu se godinama značajno promenila uloga i da sam igra samo po potrebi.

U idealnoj varijanti, na najačim utakmicama poput večitog derbija, dvomeča sa Spartom i(li) eventualnim duelima osmine finala Lige konferencije taj par ispred odbrane činili bi starosedelac Zdjelar i bivši reprezentativac Fejsa, ali takmičenja na tri fronta i po dve utakmice sedmično neminovno će dovesti do rotacija u kojima će igrati – svi. Čak možda nekad i Miloš Jojić ili Bibars Natho iako su u osnovni ofanzivniji fudbaleri. Kao što mogućnost kombinovanja ostavlja Stanojeviću više opcija tako je nepredvidiva za protivnika i upravo zato su pozicije zadnjih veznih označene Partizanovom žilom kucavicom na početku 2022.

Što se tiče ostalih mesta u timu, dilema ne bi trebalo da bude među stativama i u napadu. Aleksandar Popović se profilisao kao prvi golman, iako i Nemanja Stevanović ima sjajan učinak (deset puta sačuvao mrežu na 11 utakmica), te je predviđen da češće brani u kupu, eventualno odmeni mlađeg kolegu u nekim superligaškim mečevima, dok će Milan Lukač još morati da sačeka na debi. Što se tiče špica, činjenica da je Rikardo Gomeš isporučio 22 gola omogućava mu da bude u prednosti u odnosu na Marka Milovanovića, mada je mladi centarfor pred kraj 2021. pokazao da Stanojević na njega može da se osloni. Ne (samo) zato što je bonus, već što ume i da zadrži loptu, nastavi akciju, radi za tim (belosvetski stručnjaci to cene), a pre svega radi ono zbog čega se fudbal igra. Trese mreže. Sam Stanojević nagovestio je da će Milovanović dobijati više minuta kako bi rastereti Afrikianca, što znači da će Samed Baždar morati da bude baš strpljiv.

Sva ostala mesta u timu crno-belih su podložna rotacijama iz utakmice u utakmicu. U ovom trenutku Marko Živković je u prednosti u odnosu na Aleksandra Miljkovića na mestu desnog beka, Slobodan Uroševićposebno napredovao pod Stanojevićevom komandom – deluje stabilno i sigurno će igrati makar dok se Ivan Obradović ne oporavi, dok se na Rajka Brežančića ne računa. U odbrani ne bi trebalo da bude krucijalnih promena u odnosu na prvi deo sezone, Igor Vujačić i Siniša Saničanin su oformili partnerstvo koje s vremena na vreme rastavljaju kartoni, povrede, umor, Nemanja Miletić i Bojan Ostojić su se pokazali dostojnim alternativama, a Mihajlo Ilić je talenat koji će biti nagrađen afirmacijom ako to rezultati budu dozvoljavali.

Zajedništvo (© Star sport)Zajedništvo (© Star sport)

U nekom trenutku će Stanojević možda preći na sistem 3-5-2 (igrao ga samo jednom tokom drugog mandata, na gostovanju Belgiji), tvrdi da može da ga uigra za nekoliko treninga, ali to pre deluje kao pokušaj da se zbune rivali, nego realna mogućnost. Jer, igrače za takav sistem – nema. Pogotovo što bi u toj varijanti morali da trpe Miloš Jojić ili Bibars Natho, a obojica su fudbaleri od najvećeg poverenja šefa stručnog štaba. U ovom timu možda i najveći kreativci. Jojić je prvi asistent Superlige, Izraelac se nametnuo kao jedan od fudbalera koji pravi razliku u domaćim okvirima i pomeranje jednog od njih na klupu predstavljalo bi rizik u trenucima kad se jure pehari. Zato je teško očekivati da Lazar Pavlović dobije šansu u skorije vreme, iako je po poziji i broju na poleđini dresa „desetka“.

Upravo je ta pozicija možda glavna boljka sadašnjeg Partizana. Utisak je da i posle zimskih promena (otišao Aleksandar Šćekić u poljsko Zaglebje, dovedeni Ljubomir Fejsa i Marko Jevtović) ima više radnika i igrača podređenih timu, nego virtuoza kakvi su, primera radi, nekad bili Almami Moreira, Zvonimir Vukić, pa i po poziciji modifikovani Leonardo da Silva Soza. Najmanji zajednički imenilac – titule! I golovi u derbijima. Na kraju krajeva, od najmanje 19 utakmica u drugom delu sezone biće onih koje mora da reši „daroviti pojedinac iz naroda“.

Možda će to u ovom Partizanu biti neko do krila. Zvučnih imena svakako ima. Tu su bivši članovi Liverpula (Lazar Marković), Ajaksa (Kvinsi Menig), reprezentativac Mađarske (Filip Holender), sadašnji mladi reprezentativci Srbije (Nikola Terzić ili Nemanja Jović, sa statusom bonusa, što znači da će igrati u prvenstvu, pitanje je da li i u Evropi), džoker u vidu nekadašnjeg člana Orlića (Aleksandar Lutovac).

Pokazali si da mogu da vuku napred. Sad je potrebno da povuku još više. „Finale“ je tek u maju.

PARTIZANOV PRELAZNI ROK

Došli: Marko Jevtović (Al Ahli), Ljubomir Fejsa (slobodan igrač)

Otišli: Aleksandar Šćekić (Zaglebje), Žan Kristof Bajbek (Palmaflor), Nikola Štulić (Radički Niš)


tagovi

FK PartizanAleksandar Stanojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara