Želje
Želje

Partizanov spisak za zimu: Da li se Raća konačno vraća? Gajić desno, Obradović levo, Everton posle godinu dana

Vreme čitanja: 4min | pon. 10.12.18. | 16:55

Prva ideja – povratnici u srpski fudbal

Oproban recept. Primenjuje ga Partizan skoro dve decenije, a pribećiće mu i tokom zime u pokušaju da osnaži postojeći kadar. Više puta potenciranu lošu selekciju tima, zbog koje zaostaje dvocifren broj bodova za Crvenom zvezdom i gleda u leđa niškom Radničkom, pokušaće da koriguje napadom na igrače čiji je trag u Humskoj 1 dubok i za koje se veruje da bi, u bliskoj budućnosti, mogli da  predstavljaju kičmu ekipe.

Zato čelnicima osvajača Kupa Srbije, zagledanim u januarski prelazni rok, pred očima igraju Radosav Petrović, Ivan Obradović, Everton Luiz i Milan Gajić. Zasad kao ideje. Da li će baš svi da se vrate u ovdašnji fudbal teško je oceniti, ali će crno-beli pokušati da ih angažuju i na taj način poprave krvnu sliku tima koji vapi za osveženjem. U svim linijama.

Izabrane vesti

Najpre u odbrani. Iako važi za najčvršću na terenima Superlige (samo osam primljenih golova, čak 14 „nula“ u 20 kola) potrebna joj je sveža krv. Na oba boka. Nemanja R. Miletić je dogurao do statusa reprezentativca, međutim, posle godinu i po provedenih na Autokomandi možda je vreme da promeni sredinu i još jednim odlaskom u inostranstvo naplati utisak da je jedan od boljih i korisnijih igrača aktuelne generacije. Ukoliko ode, a za odlazak se sprema i iskusni Miroslav Vulićević (ugovor mu ističe na leto), ostao bi Parni valjak samo na mladom Luki Cucinu kao opciji. Iz tog razloga uprava kluba ponovo je kontaktirala zastupnike Milana Gajića i ponudila bivšem mladom reprezentativcu Srbije da opet zaigra u Superligi. Gajić je marginalizovan u Bordou (dve utakmice još na početku sezone), pa bi opcija igranja u Partizanu „legla“ zlatnom Orliću sa Novog Zelanda. Partizan ga je želeo i u prethodna tri prelazna roka, međutim, deluje da i tek u predstojećem moglo da dođe do saradnje.

Još veće šanse su, čini se, da Partizan osnaži defanzivnu linuju na poziciji levog beka. Ni Slobodan Urošević, ni Nemanja G. Miletić nisu se nametnuli kao sigurna rešenja, pogotovo u utakmicama sa snažnim rivalima, zbog čega crno-beli održavaju vezu sa Ivanom Obradovićem. Bivši A reprezentativac, poput Gajića u Borodu, ne igra za prvi tim Anderlehta, prebačen je u rezervni sastav, a otkako je počela sezona nijednom nije bio na terenu u zvaničnim utakmicama za belgijskog velikana. Traži izlaz iz Brisela, raspoložen je da se vrati u Srbiju i kako se može čuti on je i najrealnija opcija od svih pobrojanih. Partizanu bi doneo mirnoću u defanzivi, izlete na protivničku polovinu, centaršut, a pod uslovom da je sanirao povrede koje su ga sprečile da iskaže maksimalan potencija, bio bi odgovarajuće rešenmje.

Radosav Petrović i Ivan Obradović, zajedno sa Srđom Kneževićem, protiv Branimira Subašića na večitom derbiju

Da sastavu Zorana Mirkovića nedostaje „krvi na terenu“ bilo je uočljivo tokom velikog broja jesenjih utakmica, a ako neko zna kako se igra za Partizan, poštuju zahtevi grba i navijački postulati onda je to Radosav Petrović. Popularni Raća je i u nekoliko prethodnih prelaznih rokova bio meta crno-belih, međutim, nije nikako mogao da „izađe“ iz ugovora sa Sportingom. Sad je situacija povoljnija za beogradski klub, jer su dolaskom Marsela Kajzera na klupu portugalski mediji najavili su da se Petrović nalazi u grupi igrača koji će na zimu dobiti dozvolu da promene sredinu. Poslednjih šest utakmica za Lavovle nije igrao, ugovor mu važi još „samo“ godinu i po dana i na tu kartu odigraće Partizan. Ovoga puta, šuška se, ima i 29-godišnji centralni vezni jaku želju da se vrati u Humsku 1 i u drugom mandatu nastavi tamo gde je stao u prvom, kad je osvojio tri titule i dva kupa.

Mada je i ovako gužva na mestu zadnjeg veznog, planira se prodaja Saše Zdjelara, pitanje je šta će biti i sa Nebojšom Kosovićem (iako je pre dva meseca produžio saradnju), te je jasno da bi rekonstrukcija igračkog kadra podrazumevala još jednog povratnika. Pik uprave je Everton Luiz iz SPAL-a, koji je ostao u dobrom sećanju Grobarima. Čelnici su u kontaktu sa Brazilcem, navodno bi i on rado opet obukao crno-beli dres, pogotovo što nije zadovoljan minutažom u Seriji A (312 minuta na deset utakmica). Njegov povratak samo godinu dana posle prodaje, možda najpre u vidu pozajmice, zavisiće i od stava Italijana da li su voljni da pokriju deo plate, kao i same finansijske moći Partizana, odnosno sposobnosti da priušti sebi motorina.

To je zasad samo deo sa spiska želja. S tim da valja znati da bi se u slučaju prodaje Svetozara Markovića sigurno pribeglo angažovanju još jednog štopera, dok se traži i fudbaler u ofanzivnom delu tima sposoban da pravi razliku u kontinuitetu. Možda je to Josef Šural iz praške Sparte.

FOTO: Reuters, Star sport


tagovi

FK PartizanRadosav PetrovićIvan ObradovićEverton LuizMilan Gajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara