Partizanove opcije za derbi: Šćekić – štoper ili zadnji vezni? Pavlović ili Vulićević? Sa jednim ili dva špica?

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.02.19. | 10:38

Crno-beli izvesno sa najmanje tri promene u odnosu na jesenji susret sa Zvezdom, bez zimskih pojačanja na Marakani

Gori plamen optimizma u Humskoj ulici. Razbuktao se posle dve uvodne prolećne pobede, veruju Grobari da njihov tim može do het-trika u 2019, a u sedmici derbija jedno od centralnih pitanja jeste u kom će sastavu crno-belii na megdan komšijama (subota, 18.00, TV Arenasport 1).

Ako se pogledaju akteri prethodnog susreta večitih jasno je da će tim Partizana pretrpeti najmanje tri izmene: Marko Janković je otišao u italijanski SPAL, Svetozar Marković doživeo povredu na premijeri drugog dela prvenstva i posle današnje operacije sledi mu dvomesečna pauza, a Danilo Pantić tek lagano ulazi u ritam treninga i nije realno očekivati ga u rubrici „starteri“, ako se zna da je propustio ceo pripremni period. Izvesno je da su od mesta u prvih 11, u bilo kojoj varijanti, daleko zimske novajlije: Musa Ndžai je i dalje povređen, Dejan Georgijević zasad treća opcija u špicu, a od mladog Radivoja Bosića se očekuje da proigra tek u nekim manje zahtevnim utakmicama.

Izabrane vesti

Najveću brigu stručnom štabu, ipak, zadala je povreda Markovića, zbog čega je Zoran Mirković pred izazovom da reši izostanak jednog od standardnih prvotimaca iz prvog dela sezone. U minulom kolu protiv Proletera tu poziciju pokrio je Strahinja Pavlović i pod uslovom da je to bila generalna proba za derbi logično je očekivati 17-godišnjeg defanzivca kao partnera Marku Valijenteu, s tim što bi u toj situaciji, kao i u duelu sa Novosađanima, španski internacionalac pokrio Markovićevu stranu, a Pavlović se pomerio na mesto levog štopera.

Uz očekivan povratak Saše Zdjelara (pauzirao kako ne bi rizikovao suspendujući karton) i Zorana Bambija Tošića (propustio meč minulog kola zbog lakše povrede), Partizanovih startnih 11 bi trebalo da izgleda ovako:

S jedne strane to bi bilo očekivano rešenje, sledstveno duplom stavu – rukovodilaca da se promovišu mladi i stručnjaka – da se na velikim utakmicama postaje igrač, međutim, nije mali broj onih koji su u debiju Pavlovića videli trik Bate Mirkovića, pokušaj da zavara trag. Što ima smisla, jer je bilo u prošlosti slučajeva da talentovani izdanci škole „izgore“, da ih proguta važnost meča, kao što se na prethodnom derbiju na Marakani desilo Markoviću i Arminu Đerleku. Ili, na primer, kad je Aleksandar Miljković 2008. direktno iz Teleoptika uskočio u poslednju liniju odbrane za susret sa Sampdorijom, upao u crnu rupu i nikad više iz nje nije izašao. Uostalom, sam Mirković je više puta ponovio da bi u radu sa mladim igračima trebalo da bude oprezan, kako ih ne bi „potrošio“.

Zagovornici te ideje podsećaju da je derbi predviđen za iskusne igrače, one koji su već preko glave preturili svašta, pa bi u toj varijanti došlo do korekcije, tako što bi se Nemanja R. Miletić sa pozicije desnog beka (njegov imenanjak i prezimenjak siguran na suprtnom kraju terena) preselio u srce odbrane, što mu je primarno mesto, čime bi se, naročito posle rastanka sa Gabrijelom Enakeom, otvorio prostor za Miroslava Vulićevića. Reč je o čoveku duplo starijem od Pavlovića, iskustvom bi znao da se nosi sa Erikom Jirkom ili Veljkom Simićem, međutim, otaževajuća okolnost je što je poslednji put bio na terenu još 26. septembra na gostovanju u Lazarevcu, samo četiri dana posle 158. večitog derbija.

Ako se to desi, Partizan bi računajući i „zacementiranog“ golmana Stojkovića imao daleko iskusniju odbranu, pogotovo ako se nađe mesta za Bojana Ostojića, koji je u finišu meča sa Proleterom dobio šansu:

Treća opcija bi značila da defanziva dobije potpuno nove obirise. U toj varijenti bi na poziciju štopera uskočio Aleksandar Šćekić. Crnogorski reprezentativac je već bio u sličnoj poziciji, u revanšu protiv Bešikštaša baš je on zamenio Markovića posle prvog poluvremena i ima nagoveštaja da se i ova ideja razmatra. Tim pre što bi Šćekić mogao da pomogne u skoku, ako bude trebalo da zaustavi napade iz vazduha Ričmonda Boaćija (strelca izjednačujućeg gola jesenas), novog Zvezdinog štopera, Nemanje Milunovića, pa i kapitena Vujadina Savića.

Ako se Mirković opredeli za poznanika iz selekcije Sokolova, onda bi Partizan mogao da istrči u sledećem sastavu:

Šćekić je jesenas bio jedan od ključnih igrača Partizana na sredini terena, potpuno je amortizovao vezni red crveno-belih i ako stručni štab proceni da je korisniji u toj varijanti, logično je da ne dira odbranu koja je igrala protiv Proletera, ali da bivšeg fudbalera Genčlebirligija upari sa Sašom Zdjelarom, na mestu zadnjeg veznog, u pokušaju da njih dvojica zaustave Zvezdine kreativce, Marka Marina i Dušana Jovančića (ako bude spreman).

U tom slučaju bi se Nebojša Kosović pomerio na poziciju centralnog veziste, ali bi to onda značilo da napad trpi, odnosno da jedan od dvojice sve efikasnijeg tandema, Nemanja Nikolić ili Rikardo Gomeš, mora da čeka šansu s klupe. U prethodnom derbiju Srbin je zamenio špica sa Zelenortskih Ostrva u poslednjih 15 minuta, te ne bi bilo iznenađenje da se nešto slično desi i ovaj put, ako Mirković pribegne malo opreznijoj varijanti.

Partizanu je, ipak, pobeda potrebna kao hleb. I zato, ne samo da se potvrdilo da sa dva napadača deluje ubojitije, nego su Nikolić i Rikardo očekivane uzdanice za subotnju okršaj, u kome bi po krilima trebalo da dejstvuju Zoran Tošić i Goran Zakarić, pa da prekidom, centaršutem ili udarcem sa distance namuče Milana Borjana.

Jer, na osnovu prikazanog u prva dva prolećna kola gori plamen optimizma u Humskoj 1.

GRAFIKA: Predrag Dučić/MOZZART Sport
FOTO: Star sport, MN Press


tagovi

Zoran MirkovićFK Partizan159. večiti derbi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara