Pepe u akciji (©AFP)
Pepe u akciji (©AFP)

Pepeova transformacija: Od iritantnog kavgadžije do komandanta Portove odbrane

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.03.21. | 14:13

Ima 38 godina, ali to ga nije sprečilo da pruži fantastičnu partiju u Torinu.

Sa ogromnim flasterom preko razbijene arkade, dresom natopljenim znojem, ali i kezom na licu napustio je Pepe teren Juventusovog stadiona. Portugalski štoper pre manje od dve nedelje, 26. februara, napunio je 38 godina, a u utorak uveče u Torinu je odigrao jednu od najboljih utakmica svoje karijere.

I to kakve karijere! Triput je bio šampion Portugala, triput Španije, triput osvajač Lige šampiona, dvaput Svetskog prvenstva za klubove, jednom pobednik Evropskog prvenstva i jednom Lige nacije. Kupove i Superkupove da ne nabrajamo, nije ovo tekst o trofejima koje je Brazilac sa portugalskim pasošem osvajao igrajući za Porto ili Real Madrid, već o činjenici da je od iritantnog kavgadžije kom su oštri startovi i kiksevi bili česta pojava uspeo da postane komandant fantastično uigrane odbrane, koja je protiv Juventusa delovala kao vojska u kojoj je svaki vojnik spreman da se žrtvuje za onog do sebe. Dobro, izuzev Mehdija Taremija koji je zbog šutiranja lopte posle sudijskog zvižduka dobio drugi žuti karton...

Izabrane vesti

Koliko je Pepe bio motivisan u Torinu moglo se videti u poslednjim sekundama susreta, kada je makazicama ispred De Lihta otklonio opasnost u svom kaznenom prostoru. Bio je to signal za početak lavine kritika na račun njegovog nekadašnjeg saigrača Kristajana Ronalda, koji je doživeo još jedan krah sa Juventusom u Ligi šampiona.

"Da sam trener, snimio bih klipove Pepeove igre protiv Juventusa i podelio ih svakom mladom štoperu u klubu da ih redovno gleda. Zbog načina na koji se postavljao, želje s kojom je igrao, kako je komunicirao sa saigračima, koliko je bio koncentrisan, zbog njegovog osećaja da predvidi opasnost i načina na koje je zaustavljao protivničke napade. Bila je to skoro perfektna partija jednog odbrambenog igrača i zato bi trebalo napraviti video koji će mladi igrači moći da gledaju", smatra Rio Ferdinand.

Nekadašnji štoper Mančester junajteda izneo je još jedno zapažanje.

"Danas su mladi štoperi odlični sa loptom u nogama, ali nema ih mnogo koji umeju da brane prostor. Često im se noge spetljaju i telo im ne bude dobro postavljeno u odnosu na situaciju".

SREDA, 21.00: (2.75) PSŽ (3.15) BARSELONA (2.75)

Na pohvale Portovom veteranu nadovezao se još jedan bivši reprezentativac Engleske, Džo Kol.

"Iako ima 38 godina, Pepe je jedan od najboljih štopera Evrope. Način na koji čita igru protivnika je fenomenalan", smatra nekadašnji vezista Vest Hema, Čelsija, Liverpula.

Tokom boravka u Real Madridu umeo je Pepe da nervira oštrim startovima i redovnim raspravama sa sudijama, a bilo je tu i kikseva koji su dodatno iritirali i davali potporu kritičarima. Za partiju u Torinu, međutim, zaslužuje samo pohvale.

Potvrđuje to i statistika, koja kaže da je štoper plavo-belih dobio svaki od 12 vazdušnih duela sa protivničkim igračima, a ukupno je 18 puta otklonio opasnost pred svojim golom, od čega dvaput uklizavanjem. U osam situacija uspeo je da oduzme loptu rivalima i dvaput je blokirao šuteve.

Komandovao je kompletnim timom i kada je trebalo izvršiti pritisak na igrače Juventusa i kasnije, kada su se gosti povukli posle isključenja Taremija. Svojom igrom doprineo je i samopouzdanju 12 godina mlađeg Šansela Mbembe, koji je meč završio sa osam oduzetih lopti, od kojih tri uklizavanjima, i četiri blokirana šuta. Koliki je njegov značaj za plavo-bele pokazuje to da je po odlasku Danila Pereire u PSŽ prošlog oktobra dobio kapitensku traku, ali i produžetak ugovora do leta 2023.

Podsetimo, Porto je dvaput bio prvak Evrope - 1987. i 2004. pod vođstvom Žozea Murinja. Plasman u četvrtfinale daje Zmajevima za pravo da sanjaju o novom uspehu. Seržo Konseisao je dobro utegao ekipu, pa ostaje da vidimo koji joj je krajnji domet među elitom evropskog fudbala.

SREDA, 21.00: (2.70) LIVERPUL (3.15) RB LAJPCIG (2.70)


tagovi

PortoPepeŠansel Mbemba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara