Pet velikih pobeda Radničkog u ovoj jednoj protiv Partizana

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.12.23. | 11:41

Nišlije bi mogle višestruko da profitiraju od trijumfa nad favoritom (2:1), koga su svrgle sa prvog mesta superligaške tabele

Radnički iz Niša je vest dana u srpskom fudbalu. Ali, posle ko zna koliko vremena – po dobrom. Pobeda nad Partizanom (2:1) u 18. kolu Mozzart Bet Superlige dodatno je odjeknula, jer je doprinela smeni na čelu tabele posle tri i po meseca.

Niš je ostao crna tačka crno-belih, čak sedmi put su se spotakli na poslednjih devet gostovanja na Čairu, ali u ovoj jednoj rezultatskoj pobedi, Radnički je ostvario i nekoliko posebnih.

Izabrane vesti

      1) DA IMAJU U ŠTA DA SE “ZAKUNU” U GODINI JUBILEJA

Na rezultatski mizeran način Radnički proslavlja godinu u kojoj obeležava okruglo vek postojanja. Sve do sinoć bio je na jednoj cifri prvenstvenih pobeda u ovoj kalendarskoj godini, u kojoj se, ne treba na to posebno podsećati, u foto finišu spasao ispadanja iz elitnog ranga. A i te pobede, uz dužno poštovanje, bile su ostvarene po dva puta protiv Javora i Mladosti iz Lučana, odnosno protiv Spartaka, IMT-a, Napretka, imenjaka iz Kragujevca, Inđije u baražu... Radnički konačno ima jedan rezultat u koji može da se “zakune”.

                 2) SKALP ČEKAN SEZONU I PO  

Ako pogledamo širu sliku, Nišlije ozbiljan skalp čekaju mnogo duže od ove jedne godine. Praktično, otkako je ova generacija, okarakterisana kao gubitnička, na okupu - da računamo da je to početak prethodne sezone, jer gro igrača i dalje je tu – Radnički nije imao ovako “veliku” pobedu, nad nekom od ekipa iz vrha srpskog fudbala, kome je do pomenutog perioda i sam pripadao.

Kao poslednja takva mogla bi se smatrati ona nad TSC-om u pretposlednjem kolu plej-ofa u sezoni 2021/22, s tim što su Topolčani tada tek bili na početku stvaranja vicešampionskog tima Žarka Lazetića.

Partizan se Radničkom provukao na Čairu u drugom kolu prethodnog šampionata (3:3), postigavši gol iz penala u sudijskoj nadoknadi i sasvim se slobodno može konstatovati da je ovo sinoć bila najbolja partija Radničkog upravo od tog, 15. jula 2022. godine. Od Partizana do Partizana.

             3) BODOVI KOJI ŽIVOT ZNAČE

Da je Radnik u nedelju pobedio Voždovac sa više od jednog gola razlike, Radnički bi Partizan dočekao kao “fenjeraš” na tabeli Mozzart Bet Superlige. Psihološki pritisak bio je ogroman, čak i ekipe u zoni baraža za opstanak bežale su mu po četiri boda, Nišlije su ozbiljno bile zaglibile. Toliko, da ih čak ni ovaj trijumf ne pomera sa pretposlednje pozicije na tabeli. Ali...

Koliko god to euforično zvučalo u momentima uživanja u trijumfu nad zvučnim protivnikom, plej-of zona trenutno je udaljena “samo” šest bodova. Toliko je na talonu samo do završetka jesenjeg dela sezone. Radnički obe utakmice do kraja igra kod kuće, onom protiv Vojvodine u subotu ostavlja paklen raspored iza sebe, slede mu, redom, dueli sa Železničarom, Radničkim, Javorom, IMT-om, Radnikom...

Ovo protiv Partizana su i dalje samo tri boda, noge su i dalje u blatu, ali ako Radnički bude ovako igrao protiv pomenutih rivala, a najave su da će ekipa, nakon zimskih priprema, drugačije izgledati, i kadrovski i fizionomijom, ko sme da ga otpiše iz borbe za plej-of u ovako ujednačenoj ligi?

               4) NE MORA DESTRUKCIJA

Mnogi su očekivali da će Radnički obilato koristiti “prednosti” užasnog terena i grčevito se braniti protiv Partizana, čak da će totalnom destrukcijom pokušati da stigne do cilja, ali nije tako bilo. Jeste Slavoljub Đorđević maksimalno zategao defanzivu, koju su činila četvorica izvornih štopera i koja je bila toliko zgusnuta da su crno-beli jedva iskreirali dve prave prilike za celu utakmicu, ali Radnički se nije branio. Igrao je (ozbiljan) fudbal, što, uostalom, pokazuje i statistika: Nišlije su imale više šuteva na gol (11:7), u okvir gola (5:4), izvedenih kornera (5:4), a nisu nešto mnogo zaostajale ni u posedu lopte (44:56 u procentima).

Trebala je ova pobeda i Slavoljubu Đorđeviću za neku vrstu “inicijacije” sa niškom fudbalskom javnošću. Zanimljivo, njemu je ovo drugi trijumf identičnim rezultatom nad Partizanom i Igorom Duljajem u 2023. godini. Prethodnu je ostvario proletos u Humskoj, na klupi Radnika iz Surdulice.   

               5) KRAJ VELIKE KRIZE

Radnički je, pred utakmicu sa Partizanom, bio u seriji od četiri takmičarska poraza bez postignutog gola. Pobedu u Mozzart Bet Superligi čekao je od 22. oktobra i meča u Lučanima, ali pobedu na domaćem terenu još od 17. septembra, kada je na Čairu savladan IMT.

Pogodak Save Petrova za izjednačenje označio je kraj golgeterskog posta koji je trajao preko 470 minuta takmičarskog fudbala, a Radnički je konačno, prvi put ove sezone, postigao gol posle kornera. Doduše, u pitanju je bio autogol, a budući da je Petrov pogodio sa penala neko će reći da Radnički još nije rešio problem realizacije iz igre. Međutim, način na koji se došlo do pobede nad favoritom – posle velikog preokreta, trebalo bi da pomogne ekipi da skine i te okove i u završnici polusezone se konačno i raspuca.


tagovi

Sava PetrovSlavoljub Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara