Fudbalska reprezentacija Rusije (Reuters)
Fudbalska reprezentacija Rusije (Reuters)

Pljušte tužbe Rusa protiv međunarodnih organizacija

Vreme čitanja: 2min | sre. 06.04.22. | 08:20

Na optuženičkoj klupi će se naći i Fudbalski savez Crne Gore

Nedugo posle invazije na Ukrajinu, međunarodne sportske organizacije su suspendovale ruske i beloruske klubove i nacionalne timove. "Granice" su otvorene isključivo za njihove individualne sportiste koji mogu da se takmiče samo pod neutralnom zastavom.

Čelnici ruskih sportova ipak nisu sedeli skrštenih ruku, već su povukli jedini mogući potez - tužbu na Sudu za sportsku arbitražu. Kako je saopštio sud u Lozani, do sada je podneto deset tužbi u šest sportova. Jedna je u međuvremenu povučena, dok ostalih devet čekaju imena sudija koje će voditi slučajeve, odnosno formiranje veća za saslušanje.

Izabrane vesti

Podnete tužbe:

Fudbalski savez Rusije protiv UEFA i 11 evropskih federacija (Grčke, Belarusije, Danske, Luksemburga, Austrije, Malte, Portugala, Engleske, Španije, Irske i Francuske)

Fudbalski savez Rusije protiv FIFA, UEFA i federacija Poljske, Švedske, Češke, Crne Gore i Malte.

Olimpijski komitet Rusije protiv Evropskog olimpijskog komiteta

Ruski klizački savez i Ruski savez za umetničko klizanje (i spoprtisti) protiv Međunarodne klizačke unije

Ruski biatlonski savez protiv Međunarodne biatlonske unije

Ruska veslačka federacija protiv svetskog veslanja

Ragbi savez Rusije protiv Svetskog ragbija

Ruska gimnastička federacija (i sportisti) protiv Međunarodne gimnastičke federacije

Ruska gimnastička federacija (i sportisti) protiv evropske gimnastike

Povučena je tužba protiv fudbalskih saveza Poljske, Švedske i Češke, prve tri nacije koje su odbile da igraju sa Rusijom u kvalifikacijama za Svetski kup. Te zemlje će se naći na optuženičkoj klupi FIFA i UEFA.

Rusi se nisu žalili na zabrane od strane saveza vodenih sportova kao što su LEN i FINA, iako će pomenuti slučajevi dovesti do novih tužbi. LEN je zabranio ruskim sportistima da se takmiče u Evropi prilično brzo po izbijanju rata, dok je FINA bila jedna od poslednjih koja je povukla takav potez. suspendovala je ruske i beloruske sportiste tek kada se dvostruki olimpijski šampion Jevgenij Rilov pojavio na mitingu podrške Vladimiru Putinu.

CAS nije objavio da li postoje tužbe beloruskih federacija čiji su sportisti takođe izbačeni iz međunarodnih takmičenja zbog podrške njihove zemlje ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Rusi su izgubili prvu rundu na sudu, jer je CAS odbio sve hitne zahteve da se obustave suspenzija fudbalske reprezentacije, ali to ne znači da će tužba biti odbijena.


tagovi

UEFAFIFAragbiplivanje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara