Matijas Vilasanti s loptom (©Reuters)
Matijas Vilasanti s loptom (©Reuters)

Pobednički niz Gremija na testu u Salvadoru

Vreme čitanja: 5min | sub. 27.04.24. | 23:03

Baija dočekuje ekipu iz Porto Alegrea u okviru 4. kola brazilske Serije A

U sklopu četvrtog kola brazilske Serije A, jedan od predviđenih duela ovog vikenda je i onaj između Baije i Gremija, koji je na programu noćas (02:00) na Areni Fonte Nova, koja se nalazi u Salvadoru, saveznoj državi Baija. Opet, domaći tim nije prikazao sjajan nastup u nedavno odigranom regionalnom klasiku Ba-Vi, ali je uspeo da spasi bod u kući najvećeg rivala. Dok je Gremio, s druge strane, u sjajnom trenutku, sa tri uzastopne pobede, od kojih je poslednju ostvario kao gost, protiv Estudijantesa, u Libertadoresu. Koji od takozvanih Trikolora će iz ovog okršaja izaći zadovoljnijeg izraza na licu?

Činjenica je da Baija u ovaj duel ulazi sa velikim samopouzdanjem i isto tako velikom željom da nastavi niz neporaženosti kao domaći tim u svim takmičenjima ove sezone. Uostalom, igrajući pred svojim navijačima, tim Rožerija Senija, nekada legendarnog golmana Sao Paula a sada glavnog stručnjaka Trikolora iz Baije, zabeležio je jedinu pobedu u dosadašnjem takmičenju Serije A, kada je u drugom kolu savladao Fluminense rezultatom 2:1, oporavljajući se sa stilom od neuspeha koji je takođe pretrpeo istim rezultatom protiv Internasionala, u debiju. Sastav sa Fonte Nove ostao je konkurentan i za titulu u Kopa do Nordeste iliti Severoistočnom Kupu pošto je nedavno savladao Nautiko u četvrtfinalu turnira uz snažan trijumf od 3:0.

Izabrane vesti

Za Baiju, njen poslednji meč bio je klasičan obračun protiv Vitorije, koji se ponovo odigrao u nacionalnoj eliti posle skoro decenije odsustva jednog od klubova aktera van Serije A. Ekipa Rožerija Senija ušla na teren sa svojim najvećim rivalom, uz želju za osvetom zbog “otimanja” državne titule pre nekoliko nedelja u šampionatu Baijano. Ipak, početak meča za Trikolore nije bio nimalo ohrabrujući, s obzirom da je ekipa, suprotno prvobitnim predviđanjima za ovaj duel, krenula u klasik sporim tempom i dopustila protivniku da povede sa dva gola. Međutim, Baija je pokazala moć da reaguje, došavši do nerešenog ishoda od 2:2 do kaja meča, što je umnogome povećalo samopouzdanje ovog tima.

02.00: (1,90) Baija (3,50) Gremio (4,20)

U poslednjih pet zvaničnih mečeva u svim takmičenjima, zabeležene su dve pobede, dva nerešena ishoda i jedan poraz, pobedivši Nautiko i Fluminense, dva puta remizirajući sa Vitorijom, pored poraza od Internasionala. Trenutno je klub na 9. mestu na tabeli brazilskog šampionata, sa četiri sakupljena boda, tri manje od lidera takmičenja. U poslednjih 10 slučajeva kada su izašli na teren kao domaći tim, na Areni Fonte Nova, u Salvadoru, ekipa Baije zabeležila je neverovatnih devet pobeda i jedan remi. Baija je jača kada igra kod kuće, gde je ove sezone bila izvanredna. Na primer, Trikolori su pobedili u impresivnih 11 od 12 poslednjih utakmica na svom terenu, ostajući neporažen u ovom delu sezone. U poslednje tri utakmice kod kuće, Baija je prosečno postizala dva gola po utakmici.

Gremio će započeti meč želeći da konsoliduje odličnu fazu koju su ostvarili poslednjih nedelja. Zanimljivo, Trikolori iz Porto Alegrea početkom sezone koketirali su sa krizom u svojim redovima, ali je u poslednjim duelima tim uspeo da pruži brze odgovore, zabeleživši tri impresivne pobede u nizu. Stoga, sastav Renata Gauša je siguran u ostvarivanje novih bodova, afirmišući se na vrhu liste u ovom takmičenju. Njegova poslednja pobeda bila je velika i neočekivana. Na kraju krajeva, tim je na gostovanju u trećem kolu grupne faze Kopa Libertadores minimalnim rezultatom savladao Estudijantes, i to sa igračem manje na terenu. Bila je to treća utakmica u nizu, a da klub iz Južnog Rio Grandea nije vadio loptu iz svoje mreže.

U poslednjih pet utakmica odigranih zvanično ove sezone, zabeležene su tri pobede, bez remija uz dva poraza. Tokom ovog perioda pobedili su Estudijantes, Atletiko Paranaense i Kujabu, pored toga što su izgubili od Uačipata i Vaska. Klub je trenutno na 5. mestu u nacionalnoj eliti, sa do sada osvojenih šest bodova, samo jedan manje od lidera takmičenja, u ovom trenutku to su RB Bragantino i Flamengo sa po sedam osvojenih bodova. Kao gost, ekipa Gremija je zabeležila nedavni učinak od četiri pobede, dva remija i četiri poraza u poslednjih deset odigranih mečeva.

Pošto je Gremio tim koji teži da daje prioritet kontinentalnim turnirima i nokaut takmičenjima na štetu samog prvenstva Brazila, uvek je veoma važno biti svestan potencijalnog sastava Trikolora iz Gaušaa. Tako da, uprkos tome što ima pojačanja golmana Rafaela Kabrala i veziste Edenilsona, koji su predstavljeni ove nedelje, trener Renato Portalupi mora da izabere alternativnu formaciju za ovaj duel u Salvadoru, odmarajući svoje glavne adute koji su igrali u Libertadoresu i vratiće se na teren protiv Operarija za Kup Brazila, sledeće nedelje.

Dakle, Baija, koja stiže odmorna jer ne deli pažnju ni sa jednim kontinentalnim turnirom i ima konkurentan tim koji obećava da će pružiti mnogo u ovom izdanju Brazila, ima sve što je potrebno da se pozitivno istakne na Areni Fonte Nova. Biće to sigurno odlična utakmica. Baija je nadmoćna kada igra kod kuće, ali Gremio je ipak velikan, koji dolazi iz sjajnih nastupa u nizu. Štaviše, on obično igra dobro u Salvadoru, gde je na poslednja tri gostovanja ostvario jednu pobedu uz dva nerešena ishoda. To samo ukazuje da, ovom prilikom domaći sastav, nije slavio protiv gostiju iz Porto Alegrea u poslednjih šest utakmica i vremenskom period dužem od dve godine.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Romu na Olimpiku, Arsenal na Emirejtsu ili možda Marselj na Velodromu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

BRAZIL 1 - 4. KOLO

Subota

Vasko - Krisijuma U TOKU

23.30: (3,50) Kujaba (3,10) Atletiko Mineiro (2,25)

Nedelja

02.00: (1,90) Baija (3,50) Gremio (4,20)

16.00: (1,58) Flamengo (3,90) Botafogo (6,00)

21.00: (2,40) Korintijans (3,20) Fluminense (3,10)

21.00: (1,70) Kruzeiro (3,50) Vitorija (5,50)

23.30: (2,00) Fortaleza (3,40) RB Bragantino (3,90)

23.30: (3,30) Žuventud (3,20) Atletiko PR (2,30)

Ponedeljak

01.00: (1,50) Internasional (4,20) Atletiko Gojaniense (6,75)

Utorak

01.00: (3,00) Sao Paulo (3,05) Plameiras (2,55)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1BaijaGremio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara