Kepa Arizabalaga (©Reuters)
Kepa Arizabalaga (©Reuters)

Početak kraja: Kepa pristaje na manju platu, Sevilja i Atletiko spremaju ponude

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.07.20. | 10:22

Čelsi sve bliži tome da se reši najskupljeg pojačanja u istoriji kluba i najvećeg promašaja

Kada je oborio svetski rekord i platio 80.000.000 evra Bilbau za Kepu Arizabalagu malo ko je pomislio da je Čelsi dobio adekvatnog naslednika Petra Čeha i Tiba Kurtoe, već su se obrve podizale u konfuziji, jer je ovaj potez vodećih ljudi sa Stamford Bridža viđen kao potez očajnika u smiraj letnjeg prelaznog roka 2018. Dve godine kasnije više je nego jasno koliko su u Čelsiju pogrešili.

Saradnja koja ne prija nijednoj strani uskoro bi mogla da dobije epilog. I to, naravno, u vidu rastanka koji se najavljuje još od februara, kada je Frenk Lampard skrajnuo Kepu u pet uzastopnih utakmica. Ništa se mnogo nije promenilo od tada, osim što se Kepa vratio na gol i praktično nije uradio gotovo ništa da ubedi odgovorne u Čelsiju da je pravi čovek za posao. Zato je rastanak neminovnost.

Izabrane vesti

Da je zaista tako govori i najava britanskog Sana sa vinjetom “ekskluzivno“ da je španski čuvar mreže spreman na ozbiljno umanjenje primanja sa sadašnjih 170.000 evra sedmično kako bi obezbedio sebi transfer u drugi klub.

Lista zainteresovanih klubova nije dugačka, ali dobro je da je uopšte i ima posle ovakve sezone! Na njoj su, naime, Atletiko Madrid i Sevilja.

Čelsiju bi praktično najviše odgovaralo da to bude madridski Atletiko, jer bi to značilo da će suprotnim smerom krenuti Jan Oblak! Slovenački čuvar mreže je izričita želja Frenka Lamparda, mada je i mladi stručnjak svestan da bi to za klub značilo novo astronomsko ulaganje. Ako bi, pak, Rohiblankosi bili ozbiljni po pitanju Kepine kupovine, troškovi bi se donekle smanjili, ali bi svakako klub iz Madrida bio u finansijskom plus. Ne i u kadrovskom dobitku, objektivno gledano...

Atletiko je još pre više od godinu dana postavio Oblakovu cenu na astronomskih 100.000.000 evra, što Čelsi nije spreman da plati. Taj bi iznos mogao da se spusti uključivanjem Kepe u posao, s tim što je veliko pitanje šta bi Čelsi mogao da dobije za njega?

Kepa kolo pre kraja Premijer lige stoji na 54.5 odsto uspešnih intervencija, što je najlošiji učinak od SVIH golmana u Ligama petice. U Ligi šampiona je na svega 50 odsto odbranjenih udaraca, što je takođe najslabiji postotak u elitnom takmičenju, a lista negativnih “dostignuća“ proteže se u nedogled...

Ako bi Čelsi uspeo da dobije nešto više pola uloženog novca za Kepu, bilo bi to samo na konto njegove mladosti i toga što španski klubovi vole domaće proizvode, ništa više.

Sevilja je takođe u igri, a kako se navodi Kepa bi najradije zadržao platni razred na kojem je sada, ali bi ipak popustio ozbiljno ako bi ga klupski projkekat zadovoljio. To bi pre mogao da mu ponudi Atletiko, nego Sevilja, što zbog finansijske moći, što zbog rekonstrukcije u kojoj se Rohiblankosi nalaze. Doduše, Sevilja pod komandom Monćija poznata je kao idealna sredina za rehabilitaciju i uzdizanje karijera za više ciljeve. Oba kluba su spremna da dostave Čelsiju ponude, odnosno da započnu razgovore o eventualnom transferu.

Pored Jana Oblaka Čelsijevi skauti pratili su ranije Barnlijevog čuvara Nika Poupa, Dortmundovu “jedinicu“ Romana Birkija i talentovanog golmana Mančester junajteda Dina Hendersona, trenutno na pozajmici u Šefild junajtedu. Poup i Henderson bi se idealno uklopili u Lampardovu sliku Čelsija na “engleski“ pogon kojem toliko teži...



tagovi

Kepa ArizabalagaLetnji prelazni rok 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara