Florijan Tovan (©AFP)
Florijan Tovan (©AFP)

Počinje Liga MX: Monterej najvredniji, Tovan najskuplji, Argentinci najbrojniji

Vreme čitanja: 6min | čet. 06.01.22. | 21:25

Meksiko: Atlas brani titulu iz Aperture, najmanje osam izazivača za Klausuru

Apertura je pripala Atlasu, kome će Klausura? Liga MX vraća se noćas redovnim aktivnostima, pošto startuje drugi deo sezone u Meksiku. Prethodni šampionat protekao je u znaku Lisica iz Gvadalahare, pošto su uspele da razbiju "prokletstvo" posle celih 70 godina, pobedivši Leon u finalu na penale. Retko se u zemlji sa 68 jezika dešava da se tron odbrani, što je u ovom veku uspelo tek Pumasu i Leonu, te Atlas čeka (ne)moguća misija.

Osvajač protekle Klausure Kruz Azul nije uspeo lani da se nametne i lako je isključen iz prve faze plej-ofa, pošto je zaustavljen od strane Montereja. Razočaravajuć je bio i tok Kluba Amerike u završnoj fazi šampionata, pošto su Astečki Orlovi eliminisani u četvrtfinalu, uprkos tome što su "ismevali" ligaški deo turnira i završili ubedljivo na prvom mestu.

Izabrane vesti

Otuda je malo verovatno da će Atlas uspeti da ponovi čudo, dok tradicionalne sile vrebaju. Monterej, Kruz Azul, Klub Amerika, ali i Tigres, značajno su se pojačali u prelaznom roku.

"Bila je to posebno dobra godina za nas i znamo da ne smemo da se odmaramo, već moramo da nastavimo da radimo. Imali smo mogućnost da iskoristimo pauzu da razmislimo, da se odmorimo i pripremimo za izazove koji dolaze", rekao je Alehandro Iraragori, predsednik Grupo Orlegi, vlasnika Rohinegrosa.

04.00: (3,30) Atletiko San Luis (3,10) Pačuka (2,20)

Prošle godine su dva najduža niza bez osvajanja šampionata u Meksiku prekinuta, kada je u prvom polugodištu Kruz Azul završio post sa krunom Klausure 2021, kojoj je prethodila titula iz zime 1997. Atlas je krunisao sjajnu kampanju prvim nacionalnim priznanjem još od 1951.

ŠAMPIONSKE SNOVE SANJA NAJMANJE DEVET KLUBOVA

Pristalice Lisica poslednjih nedelja nazdravljaju u ime Dijega Koke, trenera koji je posle sedam decenija vodio Atlas do titule. Pedesetogodišnji kormilar je, naravno, ostao na kormilu, ali je sigurno svestan da se čuda ne dešavaju svake sezone. Cilj tima iz Gvadalahare morao bi da bude plasman u plej-of, a onda kako bude... Ekipa je oslabljena odlaskom levog beka Hesusa Angula, koji je karijeru nastavio u Tigresu u transferu "teškom" sedam miliona evra.

Jedan od ozbiljnih kandidata za titulu je Monterej. Za tim Havijera Agirea je pehar jasan cilj. To je, uostalom, i dogovoreno u kontaktima koje su iskusni strateg i rukovodioci imali pre početka osnovne faze. To mu nije pošlo zarukom u prethodnom šampionatu, pošto je u četvrtfinalu eliminisan od kasnijeg šampiona Atlasa, pa je bivši šef Osasune, Atletiko Madrida i selekcija Meksika, Japana i Egipta obogatio igrački kadar. Potrošio je 11 miliona evra da dovede 27-godišnjeg meksičkog vezistu Intera iz Majamija, Rodolfa Pizara.

Klub Amerika iza sebe ima neuspelu sezonu. Partije Orlova u ligaškom delu turnira bile su impresivne i komotno su osvojili prvo mesto, ali su potom u četvrtfinalu ispali od Pumasa. Novo prvenstvo se smatra poslednjom šansom za trenera Santjaga Skolarija, a ukoliko ga ne osvoji, teško da će nastaviti na klupi tima sa Asteke. Uprava je zavukla ruku duboko u džep i za skoro 11 miliona evra dovela u tim kvalitetnog vezistu Santos Lagune Dijega Valdesa. Takođe, Džonatan Dos Santos se vratio u Ligu MX, dok je za 3,5 miliona evra iz Tihuane stigao Mauro Laines. Konačno, Klub Amerika je u svoju kasu stavila pet miliona evra od transfera talentovanog veziste Sebastijana Kordove u Tigres.

Subota, 04.00: (3,00) Puebla (2,95) Klub Amerika (2,45)

Kruz Azul je podbacio na prethodnom prvenstvu, pošto nije uspeo da odbrani titulu. Čak je eliminisan iz prve runde plej-ofa od Montereja. Takav epilog izazvao je veliko nezadovoljstvo u redovima Sementerosa. Trener Huan Rejnoso je ostao na čelu, međutim, došlo je do značajnih promena na spisku. Tabo i Lira su plaćeni zbirno 6.500.000 evra, stigli su još Antuna i Majorga, a najveći udarac biće odlaza vrednog veziste Orbelina Pinede u Seltu.

Na najviša odličja puca i Tigres. Stigao je do "izvora", ali Tigrovi nisu "pili vodu", pošto su u polufinalu šampionata eliminisani od Leona. Migel Erera je ostao na kormilu i cilj koji je postavio pred novu kampanju je da se plasira u finale i osvoji titulu. Evidentno je jačanje ekipe tokom pauze akvizicijom kvalitetnog veziste Klub Amerike Kordove i jednog od najboljih defanzivaca lige Angula iz Atlasa za ukupno 12.000.000 evra.

Igrači Atlasa slave titulu (©Reuters)Igrači Atlasa slave titulu (©Reuters)

Giljermo Almada je bio taj koji je platio ceh neuspeha Santos Lagune da se plasira u polufinale šampionata. Iskusni trener je otpušten posle dve godine i 105 utakmica (46-29-30), a karijeru će da nastavi u Pačuki. Njegova zamena je Portugalac Pedro Kaišinja, koji se vratio na klupu Santosa gde je već bio od 2013. do 2015. Portugalski strateg se odmah suočava sa nerealnim ambicijama, jer u taboru zeleno-belih snevaju o tituli, a tim je oslabljen odlaskom najboljeg igrača Valdesa u Klub Ameriku.

Arijel Olan je prošle godine osvojio četvrti pehar u karijeri, pošto je predvodio Leon do trofeja Liga kupa. Međutim, argentinski šef struke nije uspeo da uradi isto u Ligi MX, pošto su Lavovi stigli do finala turnira, međutim, izgubili su sa 4:3 na penale protiv Atlasa. Ekipa se pojačala akvizicijom 25-godišnjeg veziste Federika Martineza, koji je upisao odlične nastupe (14/9) u dresu Liverpula iz Urugvaja.

Pačuka je u prošloj godini bila oličenje neuspeha. Završila je na 15. mestu na tabeli i kao rezultat toga, čelnici su odlučili da izvrše radikalne promene. Počeli su sa ulogom mentora, gde je Paulo Pezolano postao bivši, a za naslednika izabran njegov zemljak Urugvajac Giljermo Almada. Novi tehnički direktor je Ivan Alonso. Cilj je mesto u doigravanju, a zašto ne i plasman u prvih deset. "Šoping" je obavljen iz inostranstva, akvizicijom urugvajskog defanzivca Hesusa Trindadea iz Penjola i kolumbijskog štopera Žejsona Peree iz Atletiko Nasionala.

Ponedeljak, 01.00: (1,95) Čivas (3,30) Mazatlan (3,80)

Čivas, uz Ameriku, najpopularniji sastav Meksika, obezbedio je mesto u plej-ofu Aperture tek u poslednjem kolu. Odmah potom su Jarčevi eliminisani, na penale od Pueble. Oštre reakcije navijača Čivasa kada je objavljeno da će privremeni trener Mišel Leanjo da postane stalna zamena Viktora Manuela Vučetića, nisu obeshrabrile vodeće strukture i mladi strateg nastaviće da bude na čelu. Jarčevi su jedini tim u ligi koji na spisku ima samo igrače koji su rođeni u Meksiku. U jednom od najvažnijih poteza u prelaznom roku, Čivas je potpisao talentovanog vezistu Kruz Azula Roberta Alvarada.

ČAST EVROPLJANA BRANI 11 IGRAČA, MEĐU NJIMA SLOVENAC

Najbrojniji pečalbari u Meksiku su Argentinci, i ima ih 43. Među najistaknutijima je trio Montereja u sastavu Maksimilijano Meza, Esteban Andrada i Matijas Kraneviter. Rajadosi su, ujedno i najvredniji sastav takmičenja, a slede Tigres, Klub Amerika, Kruz Azul, Santos Laguna, Čivas, Leon, Pačuka... Urugvajaca je 33, Kolumbijaca 27, a ima i Evropljana. Predstavnika Španije ima pet, Holandije i Francuske po dva, Italije i Slovenije jedan - Andreas Vombergar.

Među najpoznatijim asovima lige je tandem iz zemlje svetskih prvaka koji brani boje Tigresa, Florijan Tovan - Andre-Pjer Žinjak, s tim da je bivše krilo Njukasla i Marselja najvredniji igrač takmičenja sa cenom od 14 miliona evra.

-----------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

MEKSIKO 1, KLAUSURA - 1. KOLO

Petak

04.00: (3,30) Atletiko San Luis (3,10) Pačuka (2,20)

Subota

02.00: (2,45) Huarez (3,00) Nekaksa (2,95)

04.00: (3,00) Puebla (2,95) Klub Amerika (2,45)

23.55: (1,57) Monterej (3,60) Keretaro (5,90)

Nedelja

02.00: (2,00) Santos Laguna (3,20) Tigres (3,70)

04.00: (1,55) Kruz Azul (3,70) Tihuana (6,00)

19.00: (1,95) Pumas (3,30) Toluka (3,80)

Ponedeljak

01.00: (1,95) Čivas (3,30) Mazatlan (3,80)

Četvrtak 20.01.

Leon - Atlas

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Meksiko 1TigresAtlasMonterejLeonČivas GvadalaharaKlub AmerikaPumasKruz AzulSantos LagunaFlorijan TovanAndre-Pjer Žinjak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara